Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Leul are nevoie repede de un nou Guvern

Ziarul de Vrancea
4 nov 2015 863 vizualizări
Dacă incertitudinea durează, deprecierea monedei naţionale se va întinde pe o perioadă mai lungă, consideră economistul şef al ING Bank Romania

Euro s-a întărit în piaţa interbancară în raport cu leul, iar cursul a urcat abrupt cu aproape 1 ban, mai mult decat intervalul de variaţie înregistrat pe parcursul unei zile, piaţa reacţionand astfel la perspectiva incertitudinilor generate de anunţul că premierul îşi depune mandatul. "Vestea privind demisia premierului aduce o incertitudine pe termen scurt. Vom vedea cat va dura. Orice incertitudine privind guvernarea este văzută negativ, inclusiv pentru titlurile de stat. Dacă se formează un nou guvern repede se inversează pierderile. Dacă incertitudinea durează, deprecierea se va întinde pe o perioadă mai lungă", a declarat economistul şef al ING Bank Romania, Ciprian Dascălu. Înainte de anunţ, leul se tranzacţiona în piaţa interbancară la 4,4370 lei/euro, iar după anunţ a crescut rapid pană la 4,4468 lei/euro. Variaţia înregistrată miercuri dimineaţă este mai puternică decat oscilaţiile înregistrate de tranzacţiile din zilele precedente. Astfel, marţi, cursul s-a tranzacţionat într-un interval de aproximativ 0,6 bani. BNR a anunţat marţi un curs în scădere cu 0,49 bani, la 4,4318 lei/euro. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri că Victor Ponta îşi va depune mandatul. Ulterior, Ponta a afirmat că speră că demisia guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă şi a adăugat că este nevoie de soluţii raţionale.

Incertitudini pe termen lung

Demisia premierului ar putea avea un impact neutru asupra economiei în acest an, dar creează incertitudine în ce priveşte continuarea, anul viitor, a proiectelor bune începute, a declarat economistul şef al BRD - Societe Generale Florian Libocor. "Impactul demisiei premierului asupra creşterii economice din acest an ar putea fi neutru sau marginal. Cat priveşte anul viitor rămane de văzut cate din proiectele bune începute nu vor mai continua. Demisia guvernului poate genera blocaje în economie deoarece implică o ruptură în actul de guvernare. În funcţie de calitatea interimatului blocajele pot fi marginale sau majore. Un nou guvern poate decide continuarea liniei fostului guvern sau nu, iar asta implică menţinerea sau revizuirea unor decizii precum cele privind veniturile, fiscalitatea, investiţiile etc", a spus Libocor. Un nou guvern de tehnocraţi ar însemna că acesta va duce lipsă sau va avea sprijin politic insuficient în acţiuni. "Un nou guvern politic nu este exclus însă, în cel mai probabil caz, presupune, cred, o structura politică de coaliţie. În contextul politic anunţat pentru anul 2016 (două sesiuni electorale), un guvern de coaliţie va fi cu greu sau chiar deloc eficient", a afirmat el.

EximAsig a trecut pe profit: a raportat un beneficiu de 600.000 lei

EximAsig, controlată de EximBank, a avut în primele nouă luni prime brute subscrise de 12,7 milioane lei, cu un profit de 600.000 lei, de la o pierdere de peste 800.000 lei în aceeaşi perioadă din 2014, compania fiind în curs de majorare a capitalului cu 20 milioane lei, în urma cerinţelor ASF. "Pentru EximAsig este primul an de la înfiinţare în care înregistrează profit după primele trei trimestre. Compania se află în plin proces de optimizare a calităţii modelului de business, fiind preocupată de eficientizarea cadrului general de funcţionare şi de utilizare a resurselor, şi, de aceea, considerăm că există premise solide ca societatea să îşi consolideze rezultatele pană la sfarşitul anului", a declarat într-un comunicat preşedintele executiv al EximBank, Traian Halalai. Rezultatul obţinut de companie reprezintă efectul direct al adoptării unor măsuri de restructurare a activităţii şi de reducere a riscurilor aferente poliţelor subscrise prin reasigurare. Gradul de solvabilitate al asigurătorului, determinat ca raport între marja de solvabilitate disponibilă şi maximul dintre marja de solvabilitate minimă şi fondul de siguranţă, era la finele lunii septembrie de 1,09. "Menţionăm că, potrivit datelor oficiale, pentru categoria asigurărilor generale, gradul de solvabilitate mediu al pieţei era la finele primului semestru al anului de 0,54, din cele 28 de societăţi care practică asigurări generale numai opt înregistrand un grad de solvabilitate mai mare de 1,5, iar 13 societăţi avand un grad de solvabilitate cuprins între 1,05 şi 1,5", se arată în comunicat. După primele trei trimestre ale anului, Exim Romania avea o marjă de solvabilitate disponibilă de 17,8 milioane de lei, iar coeficientul de lichiditate era de 1,52. Compania are în derulare procesul de majorare a capitalului social cu 20 de milioane de lei, în urma cerinţelor Autorităţii de Supreveghere Financiară, după ce exerciţiul Balance Sheet Review (BSR) a indicat capitaluri proprii negative după ajustări de 2,67 milioane lei, precum şi rate ale solvabilităţii negative la 30 iunie 2014.

Proprietarul fostului Rompetrol Group se va privatiza

Kazahstanul va pune în aplicare cel mai ambiţios plan de privatizare de la destrămarea URSS, în 1991, oferind spre vanzare participaţii la cele mai mari companii de stat, inclusiv la KazMunaiGas, proprietarul fostului Rompetrol Group, după un proces de restructurare care va dura pană la patru ani. KazMunaiGas este principalul acţionar al KMG International, fostul Rompetrol Group. Decizia coincide cu un avertisment dat de preşedintele Nursultan Nazarbaiev, că lumea se confruntă cu turbulenţe economice care pentru multe ţări emergente ar putea avea un impact mai mare decat criza financiară globală din 2008-2009, relatează Financial Times. "Trebuie să acţionăm acum, înainte ca acest frig să se transforme într-o iarnă cumplită", a spus Nazarbaiev. Statul kazah a fost grav afectat de impactul scăderii cotaţiilor petrolului şi de problemele economice din Rusia şi China. La începutul acestei săptămani, guvernul l-a înlocuit pe guvernatorul băncii centrale, Kairat Kelimbetov, după ce moneda tenge a pierdut o treime din valoare începand din august, cand Kelimbetov a anunţat decizia de liberalizare a cursului. FMI a redus luna trecută estimarea referitoare la creşterea economiei ţării la 1,5%, faţă de 4,3% în 2014 şi o medie de 8,4% în 2000-2001. Directorul general al fondului suveran de investiţii al Kazahstanului, Umirzak şukeiev, a anunţat marţi un program de privatizare care va include unele dintre cele mai valoroase active ale statului. Între acestea se află compania de petrol şi gaze KazMunaiGas, Kazakhtelecom, cea mai mare companie de telecomunicaţii din ţară, operatorul feroviar Kazakhstan Temir Zholy, holdingul nuclear Kazatomprom şi compania energetică Samruk-Energy. "Suntem pe cale să lansăm un program de privatizare pe scară largă", a spus Şukeiev. Alţi oficiali au spus că lista preliminară include 60 de companii. Sursele nu au oferit detalii referitoare la preţuri. După o fază de restructurare a companiilor care ar putea dura pană la patru ani, cele mai mari companii de stat ar putea lista participaţii de minim 25% la bursa din Astana, precum şi la burse externe ca Londra şi Hong Kong.

Banca Ungariei, pregătită să adopte măsuri neconvenţionale

Banca centrală a Ungariei va relaxa politica monetară prin măsuri neconvenţionale, fără să modifice dobanda cheie, pentru stimularea creşterii economice, a declarat miercuri viceguvernatorul instituţiei, Marton Nagy, relatează Reuters. Nagy a spus că importanţa dobanzii de politică monetară, aflată la minimul record de 1,35%, va scădea odată cu utilizarea altor instrumente care vor permite băncii centrale o abordare mult mai aplicată de susţinere a economiei. Banca Naţională a Ungariei, condusă de Gyorgy Matolcsy, un susţinător puternic al premierului Viktor Orban, a redus dobanda cheie de la un maxim de 7% atins în 2012, şi a lansat o finanţare masivă a economiei în 2013, pentru susţinerea creşterii. Instituţia a anunţat marţi un nou program de creditare pentru stimularea creşterii economice şi extinderea în 2016 a unui program de finanţare deja existent, cand este aşteptată o încetinire a ritmului de dezvoltare. Banca centrală vrea ca instituţiile de credit să împrumute mai mult companiile, să susţină investiţiile şi să facă plasamente mai mari în obligaţiunile guvernamentale, pentru a reduce dependenţa Executivului de finanţarea străină. "Prin utilizarea instrumentelor neconvenţionale banca centrală îşi poate atinge mai eficient obiectivele, într-o manieră mai aplicată. Reducerea dobanzii cheie are impact generalizat, fiecare reducere a acesteia are şi un efect secundar negativ", a spus Nagy. El a adăugat că banca analizează două sau trei instrumente neconvenţionale, dar nu a dat detalii. Nagy, care a conceput multe dintre noile măsuri ale băncii centrale, a spus că instituţia vrea să ajute companiile mici şi mijlocii şi să reducă mai mult randamentele obligaţiunilor guvernamentale, dar nu vrea să influenţeze creditele pentru populaţie, care îşi revin. Oficialul băncii a mai arătat că banca centrală nu vrea să influenţeze în mod direct cursul de schimb al forintului. Forintul s-a depreciat în urma anunţurilor la 314,6 unităţi pentru un euro, cel mai redus nivel atins după sfarşitul lunii septembrie.

Vanzările Gedeon Richter în Romania au crescut cu 10,8%

Vanzările grupului farmaceutic ungar Gedeon Richter în Romania au crescut cu 10,8% în primele nouă luni ale anului, la 118,7 milioane euro, de la 107,1 milioane de euro în urmă cu un an, potrivit datelor publicate miercuri de companie. Gedeon Richter deţine în Romania o fabrică de medicamente, în Targu-Mureş - Gedeon Richter Romania, o reţea de circa 120 de farmacii - Gedeon Richter Farmacia şi distribuitorul Pharmafarm. Veniturile din activităţile de distribuţie şi retail din Romania au crescut cu 13,7%, de la 94,9 milioane de euro în urmă cu un an, la 107,9 milioane de euro. În lei, creşterea a fost de 13,2, la 478,3 milioane lei, ca urmare a performanţelor foarte bune din trimestrul al treilea. Subsidiarele din Romania au realizat 72% din cifra de afaceri a Gedeon Richter pe segmentul de distribuţie şi retail, de 149,3 milioane de euro. Vanzările de medicamente ale Gedeon Richter în Romania au scăzut cu 1,6% în primele nouă luni, la 93,3 milioane de lei, de la 94,8 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Scandalul VW, impact real asupra vanzărilor grupului

Volkswagen a pierdut 4 miliarde de euro din capitalizarea bursieră, după ce grupul a recunoscut marţi seara că a subestimat nivelul emisiilor la alte 800.000 de automobile din Europa, extinderea problemelor riscand să aibă un impact serios asupra vanzărilor, prima oară de la izbucnirea scandalului. Acţiunile Volkswagen sunt în scădere cu 7,8%, la bursa din Frankfurt, relatează Reuters. Analiştii consideră că extinderea scandalului poate afecta consumatorii care pană acum nu au luat în serios manipularea testelor de poluare ale automobilelor diesel. Producătorul auto german a anunţat că emisiile de dioxid de carbon generate de 800.000 de automobile ale grupului au fost subestimate şi a suplimentat cu 2 miliarde de euro costurile estimate ale scandalului. Volkswagen a anunţat în septembrie că 11 milioane de automobile diesel din întreaga lume au instalate softuri ilegale care reduc nivelul emisiilor în timpul testelor. "O altă săptămană, un nou şoc în istoria VW. Adăugăm alte 4 miliarde de euro la costul rechemărilor şi suntem îngrijoraţi că impactul comercial va fi mai mare", a declarat Stuart Pearson, analist la Exane BNP Paribas.

Concurenţa analizează preluarea Buse Gaz de către Linde

Consiliul Concurenţei a anunţat, miercuri, că analizează operaţiunea prin care Linde Gaz Romania va prelua controlul asupra Buse Gaz şi a subsidiarelor acesteia. "Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la întreprinderile terţe referitor la modul în care concentrarea economică ce urmează a se realiza afectează sau poate afecta concurenţa de pe piaţă", arată autoritatea de concurenţă, într-un comunicat. Linde Gaz, parte a grupului german cu acelaşi nume, produce şi comercializează gaze industriale şi medicinale. Buse Gaz şi subsidiarele firmei activează, în principal, pe segmentul de livrare vrac de gaze industriale şi livrarea de gaze îmbuteliate.




































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.