Economic

ENET speră să vândă căldură în Focşani şi în anul 2034

Iulia Crețu
25 aug 2015 1421 vizualizări
Consilierii locali trebuie să aprobe planul tarifar pentru gigacaloria ENET până în anul 2034 u în această iarnă, gigacaloria se va scumpi de la 240 lei la 251 lei u în Focşani, ENET ar mai avea racordate la sistemul centralizat 14.390 gospodării

Modernizarea pe bani europeni a societăţii de termoficare din Focşani impune ca aleşii din Consiliul Local (CL) să stabilească planul tarifar până în 2034 privind preţul gigacaloriei pentru populaţie. În cadrul şedinţei de CL de joi, consilierii vor avea în atenţie câteva proiecte ce fac referire la fabrica de căldură. Politica tarifară referitoare la preţul de referinţă a energiei termice pentru populaţie este necesară implementării proiectului “Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterea eficienţei energetice Etapa a II-a”, finanţat din Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu. Astfel, dacă în 2014 cetăţenii racordaţi la sistemul centralizat de producere şi furnizare a agentului termic au plătit o gigacalorie de 240 lei, în acest an este preconizat un preţ de 251 lei/gigacalorie, aşa că din această iarnă, clienţii ENET să se aştepte la facturi puţin mai piperate. Cu fiecare an, preţul gigacaloriei ar urma să crească în medie de 10 lei, până când în 2034 va ajunge la valoarea de 626 lei/gigacalorie. Potrivit datelor oficiale, în 2014 erau înregistrate 14.390 de gospodării racordate la ENET, ceea ce ar însemna aproape 43% din totalul apartamentelor. Însă, ENET nu ia în calcul că până în 2034 ar putea să nu mai furnizeze căldură la un astfel de procent, mai ales că anual sunt în jur de 300 de debranşări de la sistemul centralizat, fără ca înapoi să vină foarte multe gospodării. De asemenea, noile cartiere care se construiesc lângă Focşani nu se gândesc să se prindă la conducta comună de căldură, pentru ca ENET să devină profitabil. Cu toate acestea, se susţine că “CL Focşani susţine o politică tarifară ce ţine cont de constrângerile date de suportabilitate precum şi de nevoia de a optimiza resursele financiare ale proiectului”, după cum se arată în proiectul de hotărâre supus votului consilierilor locali focşăneni. ENET are în plan şi continuarea investiţiilor necesare pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Focşani, valoarea investiţiei propuse în etapa secundă fiind de 13.161.000 euro, după cum se arată în actele de la mapa consilierilor. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.