Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Bucureştiul se ieftineşte

Ziarul de Vrancea
17 iun 2015 675 vizualizări
Capitala ţării a coborat pe locul 178 într-o top al celor mai scumpe oraşe pentru expaţi u pe primul loc se află însă, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei u pe locurile următoare se situează Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) şi Geneva (5)

Bucureştiul a coborat de pe locul 159 în 2014 pe 178 într-un top al celor mai scumpe 207 oraşe pentru expaţi, oraşele din Europa Centrală şi de Est scăzand în clasament ca urmare a deprecierii monedelor locale faţă de dolarul american, potrivit unui studiu Mercer, care ia ca referinţă New York-ul. "Ca rezultat al slăbirii monedelor locale faţă de dolarul american, cele mai multe oraşe din Europa de Est şi Centrală au scăzut (...) în clasament. Praga (142), Budapesta (170) şi Minsk (200) au scăzut cu 50, 35 şi, respectiv, 9 locuri, cu toate că preţul chiriilor s-a menţinut în aceste localităţi. Şi Bucureştiul se află în această situaţie (...). Sofia şi Belgradul urmează trendul şi ajung pe poziţia 187, respectiv, 196, rămanand în continuare mai ieftine decat Bucureştiul. Varşovia prezintă de asemenea o scădere a costurilor de întreţinere şi ajunge pe 175, de pe poziţia 142 în 2014", se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă. În 2013, Bucureştiul s-a aflat pe locul 169. Potrivit studiului Cost of Living 2015 realizat de Mercer, oraşele asiatice şi europene, respectiv Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) şi Geneva (5), domină topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi. Pe primul loc se află însă, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Deşi acest oraş nu este perceput ca un oraş scump, bunurile importate şi condiţiile de siguranţă şi confort pentru expaţi sunt disponibile la preţuri ridicate. Alte oraşe care apar în top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) şi Seul (8) din Asia, Berna (9) din Europa şi N’Djamena (10) din Africa. Cele mai ieftine oraşe pentru expaţi sunt Bişkek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) şi Karachi, Pakistan (205). Mercer Cost of Living, unul dintre cele mai cuprinzătoare studii de acest fel din lume, este creat pentru a ajuta companiile multinaţionale şi guvernele să determine nivelul de remuneraţie corespunzător pentru angajaţii transferaţi în străinătate. Oraşul New York este folosit drept referinţă, astfel că toate celelalte oraşe sunt comparate cu acesta. Mişcările valutare sunt măsurate faţă de dolarul american. Studiul acoperă 207 oraşe de pe cinci continente şi măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment. Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remuneraţie şi cariere şi este reprezentată pe piaţa din Romania de compania soră Marsh.

Încep testele la televiziunea digitală terestră

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii Radiocom a anunţat, ieri, începerea etapei de testare a implementării televiziunii digitale în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. "În contextul trecerii la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, începand din 17 iunie 2015 - dată la care emisiile de televiziune analogică terestră în UHF vor înceta, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională, şi împreună cu Societatea Romană de Televiziune, va derula o etapă premergătoare trecerii la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluţii de tranziţie a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în municipiile Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi", arată Radiocom, într-un comunicat. În această fază, Radiocom va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis în banda UHF (postul TVR 2). În prezent, se află în derulare licitaţia pentru achiziţionarea unor echipamente noi. În paralel, Radiocom va continua pană la 31 decembrie 2016 emisia pe cale terestră a postului public de televiziune - TVR1 în format analogic, în banda de frecvenţă VHF, pentru a menţine continuitatea informării întregii populaţii a Romaniei. Societatea de Radiocomunicaţii a comunicat, totodată, calendarul implementării televiziunii digitale terestre în Romania, după adjudecarea a trei licenţe naţionale în banda UHF. Astfel, miercuri va începe o etapă premergătoare a proiectului MUX1, care vizează realizarea unei reţele naţionale cu o acoperire de minim 90% din populaţie, cu emiţătoarele instalate, pană la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi "free to air" şi va conţine programe publice şi comerciale. "Pentru MUX2 şi MUX4, se vor realiza două reţele naţionale pană la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune", mai arată sursa citată.

Milionarii vor controla jumătate din averile lumii

Numărul milionarilor a crescut anul trecut cu 13,3% la nivel mondial, la 17 milioane, aceştia controland 41% din averile private cumulate de 164.000 de miliarde de dolari, fiind posibil ca deţinerea lor să ajungă la 46% în 2019, potrivit raportului Global Wealth realizat de Boston Consulting Group. "Bogaţii devin din ce în ce mai bogaţi. O parte mai mare din averile lor este investită pe pieţele de capital, iar anul trecut pieţele au avut performanţe bune", a declarat Anna Zakrzewski, partener şi director general la BCG. În raport se mai arată că 73% din creşterea averilor private în 2014 a provenit din caştiguri aduse de activele existente şi nu din noi afaceri. Raportul defineşte averea ca active lichide precum numerar, acţiuni, instrumente financiare, obligaţiuni sau pensii şi exclude proprietăţile imobiliare sau afacerile. Statele Unite continuă să aibă cel mai mare număr de milionari, 6,9 milioane, în creştere cu 4,7%. China s-a plasat pe locul al doilea, cu 3,6 milioane de milionari, topul primelor cinci state fiind completat de Japonia, Marea Britanie şi Elveţia (cu cel mai mare număr de milionari pe cap de locuitor). Bahrain este pe locul al doilea în privinţa concentrării de milionari, urmată de Qatar, Singapore şi Kuwait. Pe ansamblu, numărul de milionari a crescut anul trecut cu peste 2 milioane, iar peste jumătate dintre aceştia au apărut în China. Pentru prima oară regiunea Asia-Pacific a depăşit Europa, devenind a doua cea mai bogată regiune din lume după America de Nord. Potrivit raportului, bunăstarea din Asia-Pacific a crescut de cinci ori mai rapid decat în America de Nord. Averile private din America de Nord au atins anul trecut 50.800 de miliarde de dolari, în Asia-Pacific, excluzand Japonia, 47.000 de miliarde de dolari, iar în Europa 39.600 miliarde de dolari. Europa Occidentală s-a aflat în 2014 cu mult în urma altor regiuni în privinţa performanţelor economice.

Dacia a livrat Loganul cu numărul 1.500.000

Automobile Dacia a livrat unui cumpărător din Bucureşti maşina Dacia Logan cu numărul 1.500.000, a anunţat miercuri compania deţinută de grupul francez Renault. Maşina este un model Lauréate, 09 TCe, Euro 6, de culoare bej, achiziţionat prin intermediul programului de reînnoire a parcului auto naţional. Lansat în 2004 şi reînnoit la sfarşitul anului 2012, modelul Dacia Logan este produs în prezent în uzina de la Mioveni, precum şi în uzina de la Casablanca, din Maroc. "În 2014, aproape 14 000 de vehicule Logan au fost livrate clienţilor romani, ceea ce reprezintă 47% din totalul vanzărilor gamei Dacia. În primele 5 luni din 2015, Logan (şi versiunea de caroserie derivată, Logan MCV) a fost cumpărat de peste 7 400 de clienţi din Romania", arată Dacia, într-un comunicat. Cele mai mari cinci pieţe Dacia Logan sunt Romania (cu 513.702 de maşini vandute de la lansare, în septembrie 2004, pană la 31 mai 2015, inclusiv variantele de caroserie derivate), Algeria (211.784), Franţa (182.788), Turcia (130.048) şi Germania (120.600).

Premierul Greciei le mai tranteşte odată uşa în nas creditorilor

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat miercuri că este pregătit să îşi asume responsabilitatea pentru respingerea termenilor acordului cu creditorii, dacă solicitările acestora vor fi inacceptabile, relatează Bloomberg. "În cazul unei soluţii viabile, guvernul recent ales de poporul grec va suporta costul punerii în practică a acestui acord dificil. În lipsa acestei soluţii, ne vom asuma responsabilitatea de a spune un mare nu continuării politicilor catastrofale pentru Grecia", a afirmat Tsipras în faţa reporterilor de la Atena. Negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali sunt în pragul prăbuşirii, în timp ce miniştrii de Finanţe din zona euro se pregătesc pentru o reuniune joi, la Luxembourg, considerată a fi o ultimă şansă de a încheia un acord pentru deblocarea unor fonduri de 7,2 miliarde de euro. Banca centrală a Greciei a avertizat miercuri că ţara va intra pe drumul dureros al incapacităţii de plată şi al ieşirii din zona euro şi posibil chiar din Uniunea Europeană, dacă Guvernul şi creditorii internaţionali nu vor reuşi să ajungă la un acord referitor la reforme. Comisarul pentru Economie Pierre Moscovici a declarat că măsurile solicitate Greciei de către creditorii internaţionali sunt departe de a fi "nebuneşti", el reacţionand astfel la avertismentul băncii centrale elene.

Range Rover, manevrat din exterior prin smartphone

Jaguar Land Rover testează un model Range Rover care poate fi manevrat din exteriorul vehiculului printr-o aplicaţie pentru smartphone, aceasta fiind cea mai recentă tehnologie de conducere autonomă, care nu necesită prezenţa la volan a şoferului, prezentată de un constructor auto. Range Rover Sport poate vira, accelera, frana şi întoarce pe teren accidentat, precum şi să parcheze în locuri stramte, dirijat de şofer prin telecomandă, se arată într-un comunicat al Jaguar Land Rover, relatează Automotive News. "Scoaterea unei maşini dintr-un loc de parcare stramt poate fi o experienţă stresantă pentru orice şofer. Aplicaţia demonstrează cum putem folosi aceste tehnologii noi pentru a reduce neplăcerile şofatului şi a îmbunătăţi siguranţa rutieră", a declarat Wolfgang Epple, director pentru cercetare şi tehnologie la Jaguar Land Rover. Tehnologia este similară cu un sistem prezentat săptămana trecută de BMW pentru sedan-ul serie 7 al companiei. Modelul poate fi parcat în locuri stramte cu ajutorul unei telecomenzi cu ecran tactil. Aplicaţia prin telecomandă a Jaguar Land Rover poate fi utilizată de la o distanţă de pană la 10 metri de vehicul şi la o viteză maximă de 6 kilometri pe oră.

Amazon vrea să înlocuiască curierii cu oameni obişnuiţi

Amazon dezvoltă o aplicaţie mobilă prin care va putea plăti oamenii obişnuiţi care vor livra produsele companiei în drum spre alte destinaţii, în locul companiilor de curierat, relatează Wall Street Journal. Compania ar putea angaja retaileri din zone urbane pentru stocarea coletelor, prin închirierea de spaţii sau plata unui comision pe pachet, potrivit unor persoane apropiate situaţiei. Momentul lansării serviciului numit la nivelul companiei "On My Way", nu este cunoscut încă. Serviciul ar putea da Amazon mai mult control asupra experienţei de cumpărături a utilizatorilor şi ar contribui la reducerea costurilor de livrare. În 2014, costurile de livrare înregistrate de compania americană de comerţ online au crescut cu 31%, în timp ce vanzările au avansat cu 19,5%. Reprezentanţii Amazon nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.