Economic

VIDEO!!!Topul firmelor din Vrancea “În afaceri nu se vede încă luminiţa de la capătul tunelului”

Mihai Boicu
29 nov 2013 7233 vizualizări
Topul firmelor realizat pe anul 2012 are în mare, aceiaşi premianţi, din care se remarcă societăţile din domeniul industriei textile u situaţia economiei din judeţ nu s-a îmbunătăţit deloc, a arătat Sorin Vornic, preşedintele Camerei de Comerţ u oamenii de afaceri au venit în număr mai mic să-şi ridice premiile, iar politicienii au lipsit şi ei pentru că nu şi-au respectat promisiunile din campanie u ziarul nostru vă prezină topul firmelor de anul acesta dar şi o radiografie a mediului de afaceri judeţean

A XX-a ediţie a “Topului firmelor Vrancea” realizat de Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Vrancea a reunit cam aceleaşi firme ca în fiecare an, de această dată la Hotelul Unirea din Focşani. Sorin Vornic, preşedintele CCIA, a arătat că acest top, realizat pentru anul 2012, arată starea economiei judeţului. “Topul firmelor este un barometru al realităţii economice vrancene şi o recunoaştere a meritelor şi a reuşitelor pe care managerii companiilor locale le-au obţinut în anul trecut, în ciuda obstacolelor întampinate. Organizat de 20 de ani de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vrancea, Topul Firmelor din judeţul nostru a devenit cartea de vizită a succesului şi performanţei în afaceri, iar evenimentul care îl marchează a devenit unul de referinţă pentru comunitatea de afaceri”, a declarat Sorin Vornic. CCIA a analizat activitatea a peste 30.0000 de firme, din care în competiţia finală au intrat 8.049 firme, din care 978 au reuşit să se claseze pe primele zece locuri la şase domenii de activitate. Dintre acestea, 51 sunt membre al Camerei de Comerţ.


Mai puţine firme noi
 

Sorin Vornic spune că situaţia economică a judeţului nu s-a îmbunătăţit deloc şi că Vrancea nu este atractivă pentru investitori

Sorin Vornic a arătat că în acest an, pană la data de 30 octombrie, au fost creşteri, dar şi scăderi în economia judeţului în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De exemplu, în acest an s-au înregistrat mai puţine înregistrări de firme noi ca în 2012, în special datorită reducerii înmatriculărilor de PFA. Numărul radierilor la persoane fizice a crescut comparativ cu anul trecut, diferenţă care a fost chiar de patru ori mai mare în ceea ce priveşte persoanele juridice. Spre deosebire de anii precedenţi, CCIA a acordat în acest an premii de excelenţă pentru firmele care s-au clasat pe primul loc în domeniilor lor de activitate timp de şase ani. Pe langă oameni de afaceri, la manifestare au fost prezenţi subprefectul Cristi Misăilă, Dragoş Barlădeanu, vicepreşedinte CJ, Marian Lungu, şeful Finanţelor, precum şi primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi.
 

Investiţii străină de ... 300 de euro

Domeniul confecţiilor textile este în continuare cel mai important în economia judeţului, însă nu prea a fost reprezentat la ceremonie. Din cei mai importanţi 10 exportatori, nouă sunt din zona confecţiilor, iar unul exportă cherestea. “Aşa cum s-a văzut, din top 10 exportatori, nouă aparţin industriei de textile şi de confecţii, ceea ce înseamnă că factoringul care se practică în Vrancea susţine foarte mult economia judeţului”, a declarat Sorin Vornic. Topul este dominat de Artifex, Pandora, Incom Vranco, Roşca Conf, Vesti-ro, Forest King sau Ro Design. Aportul de capital străin a scăzut în acest an de 10 ori faţă de anul trecut, însă acest regres pare a fi nesimnificativ în faţa ridicolului sumelor investite în economia judeţului. Dacă anul trecut, capitalul străin s-a ridicat la 3.400 de euro, acum din Italia au venit 247 de euro, iar din Belgia numai 136 de euro. “Vrancea nu poate fi ruptă din contextul naţional oricat am încerca să facem minuni, oricat am încerca să aducem firme. Suntem apropiaţi de partea rusă, unde nu prea sunt investiţii majore, suntem la o distanţă mare faţă de graniţa de vest, care înseamnă costuri mari pentru firmele care ar dori să înfiinţeze sucursale, filiale sau puncte de lucru în Vrancea. Evident că nu suntem atractivi din acest punct de vedere”, a afirmat Sorin Vornic. Acesta a subliniat că există nişte domenii care au fost valorificate în Vrancea, precum industria confecţiilor şi chiar cea a lemnului, însă aici nu se exportă produse finite.

Politicul domină şi mediul de afaceri


Oamenii de afaceri au venit în număr mai mic decat în anul trecut la topul realizat de Camera de Comerţ


Caţiva oameni de afaceri care au rezistat crizei: Victor Istrate, Marian Spanu, Marius Ulmeteanu şi Dorinel Modreanu

Oamenii de afaceri au venit în număr mai mic să-şi ia premiile, care s-au împărţit în acelaşi cerc al oamenilor de afaceri remarcaţi an de an, întrucat alţii nu prea apar. Aceştia au rezistat crizei şi chiar au prosperat, un lucru remarcabil în această perioadă. Totuşi, o privire la grupul premianţilor economiei vrancene arată un adevăr trist: mulţi dintre norocoşii afacerilor  au legături cu clasa politică şi au avut de caştigat din această împletire a afacerilor cu banul public. În unele cazuri acestea s-au materializat în funcţii publice, altele au funcţionat discret în spatele cortinei publice. Luand la întamplare cateva exemple, din grupul de firme Roşca Conf provine deputatul liberal Laurenţiu Ţigăeru Roşca. Artifex a fost legată de activitatea fostei senatoare Sorina Plăcintă, care a preluat fosta fabrică Milcofil. Vestiro aparţine tatălui fostului deputat PDL Răzvan Mustea. Firmele care aparţin omului de afaceri Marian Spînu, cum sunt Deep Serv 2000 şi Deep Prest 2002, au avut contracte pe bandă rulantă pentru a asigura curăţenia instituţiilor locale. La fel şi în cazul firmelor de pază locale, gen UMO Serv sau Eximo Security, care păzesc pe bani grei clădiri publice. Exemplele pot continua. Sunt însă şi firme care s-au remarcat doar prin activatea lor, nu şi prin legăturile cu puterea locală, însă din păcate numărul acestora este mai mic decat ar trebui să fie.


Politicienii nu au mai venit la top după ce nu şi-au ţinut promisiunile

Sorin Vornic, preşedintele CCIA, spune că situaţia generală din judeţul nostru nu s-a îmbunătăţit semnificativ în acest an, mai ales că sunt mai multe firme radiate şi desfiinţate decat în 2012. Acesta a spus că la nivel naţional există ramuri în creştere, cum este industria mobilei, dar că în Vrancea fabricile de mobilă, precum Mopaf sau Imprelg Gugeşti, şi-au închis porţile. Cu toate acestea, firmele din Vrancea premiate de Camera de Comerţ nu s-au limitat doar să supravieţuiască. “Firmele care au fost menţionate în top au plus valoare evidentă. Acest lucru nu înseamnă doar valoarea financiară şi profitul obţinut, ci şi modul de a investi în productivitate şi numărul de angajaţi. Este tot ceea ce creează o firmă”, a afirmat Sorin Vornic. Acesta a arătat că în Vrancea nu sunt firme foarte mari şi că economia locală se bazează pe IMM-uri. “Nu putem vorbim de revigorarea economiei judeţului în contextul în care întreaga ţară are probleme de a ieşi din criză, în condiţiile în care, probabil, criza va mai dura caţiva ani şi pentru mediul de afaceri nu se vede încă acea luminiţă de la capătul tunelului”, a concluzionat Sorin Vornic. De remarcat că numărul oamenilor de afaceri prezenţi la festivitatea dedicată lor a fost mai mic decat anul trecut. În plin an electoral, atunci manifestarea a fost practic acaparată de parlamentarii USL care au candidat pentru un nou mandat şi care au lipsit cu desăvarşire în acest an, după ce au pus noi biruri în loc să stimuleze economia prin investiţii aşa cum au promis. (Mihai BOICU)
 
În secţiunea webTV pe site-ul www.ziaruldevrancea.ro puteţI urmări şi un material video de la întalnirea organizată de CCIA Vrancea la “Topul firmelor Vrancea”.
Premii de excelenţă pentru ocuparea primului loc timp de şase ani consecutiv: Metale Internaţional SRL, Vrancart SA, Voltactiv SRL, Vincon Vrancea SA, Auto Sima Beyer, Pandora Prod SRL, Avicola SA, DMF Poliplast SA, Transport Public SA.
Iată topul celor mai profitabile firme din Vrancea

CERCETARE, DEZVOLTARE ŞI HIGH TECH
Microintreprinderi

CONTLIV SOFT SRL Locul 1
Activităţi de editare a produselor software
DIPLOMATIC T.V.NETWORK SRL
Locul 1
Activităţi de telecomunicaţii prin reţele cu cablu
DIPLOMATIC T.V. SISTEM SRL
Locul 2
Activităţi de telecomunicaţii prin reţele cu cablu

INDUSTRIE

Microintreprinderi

ECATO COMPREST SRL Locul 1
Extracţia pietrei, nisipului şi argilei
Întreprinderi mici
ODOVITIS SRL Menţiune
Fabricarea băuturilor


Intreprinderi mijlocii

AURORA COM SRL Locul 1
Producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne
MORIPAN ALEX SRL Locul 1
Fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase

VINEXPORT TRADE-MARK SRL Locul 1
Fabricarea băuturilor
RO-DESIGN SRL Locul 1
Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu excepţia articolelor din blană
TRICOTTON JUNIOR SRL Locul 2
Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu excepţia articolelor din blana

PROXIMA MODA SRL Menţiune
Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu excepţia articolelor din blana

Întreprinderi foarte mari
VRANCART SA Locul 1
Fabricarea articolelor din hartie şi carton

Întreprinderi mijlocii

DMF POLIPLAST SRL Locul 1
Fabricarea articolelor din material plastic

Întreprinderi mici
CEPROINV SA Locul 1
Fabricarea articolelor din material plastic
BALCANIC PROD SRL  Locul 2
Fabricarea articolelor din material plastic
BALCANIC C.P.P. SRL Locul 3
Fabricarea articolelor din material plastic
BALCANIC STRETCH SRL Menţiune
Fabricarea articolelor din material plastic



MICROMET SA Locul 1
Tratarea şi acoperirea metalelor; operaţiuni de mecanică generală pe bază de plată sau contract
Microintreprinderi

CRISTAREM TOOLS SRL Locul 1
Tratarea şi acoperirea metalelor; operaţiuni de mecanică generală pe bază de plată sau contract
Intreprinderi mici
ROMSEH TOOLS SRL Locul 1
Producţia de unelte şi articole de fierărie

IVAROMICOM SRL Locul 1
Fabricarea de mobilă

AGRICULTURĂ, PESCUIT, PISCICULTURĂ

Microintreprinderi
AGROSERV GRIG SRL Locul 3
Cultivarea plantelor nepermanente

Intreprinderi mici
AVICOLA FOCŞANI SALocul 1
Creşterea animalelor

AGROIND FOCSANI SA Locul 1
Activităţi în ferme mixte (cultura vegetala combinată cu creşterea animalelor)
AGROMEC CIORĂŞTI SA Locul 3
Activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare

CONSTRUCŢII
Intreprinderi mici
CONBETA SRL Locul 2
Lucrări de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale
Intreprinderi mijlocii
SIBAREX SA Locul 1
Lucrări de construcţii a altor proiecte inginereşti

SERVICII

Intreprinderi mici
AUTO SERVICE DAC SA Locul 2
Intreţinerea şi repararea autovehiculelor

Intreprinderi mijlocii
TRANSPORT PUBLIC SA Locul 1
Alte transporturi terestre de călători

Intreprinderi mici
MEDIA UNO SRL Locul 1
Activităţi de editare a cărţilor, ziarelor, revistelor şi alte activităţi de editare

Microintreprinderi
NEWS MEDIA & COMUNICATION SRL Locul 1
Activităţi de editare a cărţilor, ziarelor, revistelor şi alte activităţi de editare

DIPLOMATIC ATLAS PRESA SRL Locul 1
Activităţi de difuzare a programelor de televiziune
DIPLOMATIC TVR PRES SRL Locul 2
Activităţi de difuzare a programelor de televiziune

Intreprinderi mici
ONASIS SA Locul 1
Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate

PALCOM INTERNATIONAL SA Locul 2
Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate
ALMA CONSULTING SRL Locul 1
Activităţi de inginerie şi servicii de consultanţă tehnică legate de acestea

Microintreprinderi
EURO PROIECT SRL Locul 1
Activităţi de inginerie şi servicii de consultanţă tehnică legate de acestea
MICROMET 2001 SRL Locul 3
Activităţi de testări şi analize tehnice
NORD-EST MEDIA SRL Locul 1
Publicitate


Intreprinderi mijlocii
UMO SERV SRL
Activităţi de protecţie şi gardă

Intreprinderi mici
EXIMO SECURITY SRL  Locul 1
Activităţi de protecţie şi gardă
Intreprinderi mari
DEEP SERV 2000 SRL Locul 1
Activităţi de curăţenie

Microintreprinderi
DEEP PREST 2002 SRL Locul 1
Activităţi de curăţenie
Intreprinderi mici
SCORPION TEST 2006 SRL Locul 1
Alte forme de învăţămant

Microintreprinderi
MARCIP COM SRL  -Locul 1
Alte forme de învăţămant
ELIO MED SRL Locul 1
Alte activităţi referitoare la sănătatea umană 

COMERT, TURISM
Intreprinderi mijlocii
AUTO SIMA BEYER IMPORT EXPORT SRL Locul 1
Comerţ cu autovehicule
Intreprinderi mici
AUTO AISS SRL Locul 1
Comerţ cu autovehicule

HELIOS SERVICE SRL Locul 2
Comerţ cu autovehicule
AUTO SIMA SRL Locul 3
Comerţ cu autovehicule

TURKROM SA Locul 1
Activităţi de intermediere în comerţul cu ridicata

Intreprinderi mijlocii
MAGAZINUL EXTRA SRL Locul 2
Comerţ cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului
Microintreprinderi
VESTI-RO INTERNATIONAL SRL  Locul 1
Comerţ cu ridicata al bunurilor de consum

Intreprinderi mijlocii
METALE INTERNATIONAL SRL Locul 1
Comerţ cu ridicata specializat al altor produse

Intreprinderi mici
VOLTACTIV SRL Locul 1
Comerţ cu ridicata nespecializat
ABE 2001 SRL Locul 1
Comerţ cu amanuntul al produselor alimentare, băuturilor şi al produselor din tutun, în
magazine specializate

LUPINOCOM INTERNATIONAL SRL Locul 1
Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate

HELIOS COM SRL Locul 1
Comerţ cu amănuntul al altor produse casnice, în magazine specializate

Microintreprinderi
MIORITA SRL Locul 2
Comerţ cu amănuntul al altor produse casnice, în magazine specializate
FARMGRIG SRL Locul 2
al produselor farmaceutice în magazine specializate


MILCOVUL SA Locul 1
Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare
VRANCEATUR&CO SRL MENŢIUNE
Activităţi ale agenţiilor turistice şi a tur-operatorilor

Intreprinderi mici
LIGNA EXIM SRL Locul 1
Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
oarecare, acum 3802 zile, 22 ore, 53 minute, 14 secunde
Ne mandrim ca avem locul I , dar daca le aduci aminte patronilor ca la salarii sunt pe ultimul loc iti vor spune ca nu au pofit, adu-le aminte ca e ziua de salariu si/ti vor arata poarta, daca te citeste integral
danb, acum 3804 zile, 6 ore, 47 minute, 51 secunde
Minunac ! O minune de economie. Deci pur private avem doar firmele de confectii care ne cocoseaza femeile cu munca pe salarii de nimic si il mai avem pe ala care ne taie copacii. In rest mai avem doar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.