Arhiva

Putem sa ne facem singuri curatenie in ograda.

Ziarul de Vrancea
11 feb 2005 5476 vizualizări
Seful CSM il invita pe Traian Basescu sa-si vada de treaba: reforma in magistratura trebuie facuta de catre cei din sistem. "Acestia sint oamenii, cu ei lucram. Sa zicem ca dam afara... Ce facem? Aducem martieni, ca sa populam instantele, parchetele si CSM-ul?!", a spus Lupascu.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, a sustinut, ieri, in prima conferinta de presa a Consiliului, ca reforma in justitie nu poate fi facuta cu o "magistratura in agonie" si ca nu se poate astepta sa vina "cineva pe un cal alb sa aduca independenta si reforma", astfel ca se va lucra cu cei aflati in sistem.

Intrebat de jurnalisti daca termenul de sase luni acordat Politiei si Parchetului de catre Traian Basescu nu implica o presiune asupra anchetatorilor anticoruptie, seful CSM a afirmat ca "dimpotriva, este un termen de gratie". "CSM da termene de pe o zi pe alta", a spus Lupascu. Pe de alta parte, Dan Lupascu a sustinut ca atacurile la adresa CSM trebuie sa constituie o "critica constructiva" si nu sa fie atras in activitati care ii "risipesc in chestiuni inutile" energia. "Putem sa ne facem curatenie singuri in propria ograda. Acestia sint oamenii, cu ei lucram. Sa zicem ca dam afara... Ce facem? Aducem martieni, ca sa populam instantele, parchetele si CSM-ul?! Cei care nu corespund vor fi eliminati din sistem", a afirmat Lupascu.

Seful CSM a aratat ca presedintele tarii ii poate ajuta pe magistrati in relatia cu Guvernul, caruia Consiliul i-a transmis "semnale" la care se asteapta rezolvarea. "Sint probleme de sediu, salariale, ale instantelor", a spus Lupascu. "Cred ca au trecut vremurile in care magistratii au fost cobai, experimente. Cind adopti o lege, trebuie sa ai o evaluare a efectelor acesteia", a spus Lupascu, dind drept exemplu transportul cu camionul al dosarelor la instanta suprema (care a fost investita sa judece toate recursurile din tara), astfel ca activitatea acesteia a fost blocata, iar cetatenii isi gasesc cu greu rezolvarea problemelor lor in justitie. Seful statului a declarat recent ca, daca peste sase luni se constata ca parchetele si politiile s-au limitat doar "la telenovele la actualitati", este clar ca sistemul este mai "putred" decit il crede el si atunci va merge in fata Parlamentului.

Magistratii nu pot fi verificati la CNSAS

Dan Lupascu afirma ca magistratii trebuie verificati din oficiu de CNSAS, fapt aproape imposibil avind in vedere ca exista 6.000 de procurori si judecatori, astfel ca ei vor fi pusi sa dea declaratii daca au facut sau nu politie politica. Presedintele CSM a adaugat ca, in cazul in care declaratia contine informatii false, magistratul care a semnat-o intra sub incidenta articolului 292 din Codul penal (articol referitor la falsul in declaratii - n.r). Ministerul Justitiei (MJ) a solicitat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa verifice conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului instantei supreme, Curtii Constitutionale si Parchetului National Anticoruptie, precum si a Consiliului Superior al Magistraturii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.