Ultima oră

Pazea! Se anunta inundatii locale si pe vaile Putnei si Rimnicului

Eduard Popescu
24 iun 2010 3464 vizualizări
Poile care au cazut in ultimele 48 de ore au facut ravagii in mai multe comune din judetul nostru, unde au distrus drumuri, poduri si au luat cu ele grajdurile si acareturile unor sateni din Andreiasu de Jos u distrugeri s-au inregistrat in cinci localitati din Vrancea u judetul se afla sub avertizare hidrologica pina astazi dupa amiaza, fiind asteptate chiar inundatii locale pe vaile riurilor Putna si Rimnicu Sarat u Doamne ajuta! , a fost declaratia prefectului Ion Oprea, care ne-a spus aseara ca sta cu arma la picior

Trei persoane au decedat in judetele Cluj si Alba in urma inundatiilor din ultimele zile, iar autoritatile estimeaza ca, vineri si simbata, va fi lansata o noua atentionare meteo pentru nordul tarii, precum si o noua viitura pe Dunare incepind cu 28 iunie. Si Vrancea a intrat in alerta dupa lansarea unei avertizari hidrologice care este valabila pina in aceasta dupa amiaza. Sint vizate in mod special vaile riurilor Rimnicu Sarat si Putna, unde apele si-ar putea iesi din matca. Deja ploile au facut ravagii in mai multe localitati de la inceputul saptaminii, iar oamenii stau cu frica in sin in ciuda declaratiilor facute de autoritati care promit ca sint in masura sa intervina prompt. Revin astfel in actualitate inundatiile devastatoare din vara anului 2005 care au luat cu ele 18 suflete in judetul nostru. Premierul Emil Boc a aratat ieri, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, ca desi codul galben meteorologic a incetat aseara, la ora 21.00, vineri si simbata in nordul tarii ar putea aparea din nou precipitatii importante, care sa antreneze cresteri de debite pe riuri. Pina pe 24 iunie codul galben hidrologic va ramine valabil si in judetul nostru.


Distrugeri in judet


Ploile abundente cazute in ultimele zile in judet au distrus mai multe drumuri nationale si comunale din cinci localitati vrincene si au produs alunecari de teren, mai multe cai de acces fiind impracticabile din cauza acumularii de aluviuni. Localitatile afectate de ploile din ultimele ore au fost: Andreiasu de Jos, Vintileasca, Fitionesti, Reghiu si Chiojdeni. La Vintileasca au fost afectate DN 2R si drumul comunal Vintileasca "" Bahnele. La Andreiasu, riul Milcov si afluentii acestuia au crescut in debit destul de mult, inundind mai multe drumuri, printre care si DN 2M, unde a fost distrus si un pod din tuburi de beton. DC 115 Rachitasu - Fetig este blocat in trei puncte pe o lungime de cca 200 m de aluviunile depuse in urma alunecarilor de teren, iar pe DC 114 Andreiasu de Jos - Hotaru "" Titila se circula cu dificultate din cauza ravenelor formate. La fel se circula si pe drumul comunal Andreiasu "" Ursoaia. De asemenea, doua anexe gospodaresti construite fara autorizatie pe albia riului Milcov au fost distruse de ape, mai multe curti si sase hectare de teren arabil au fost inundate. Prefectul Ion Oprea, care a efectuat ieri o vizita in zona pentru a evalua pagubele, spune ca cele mai multe distrugeri au fost inregistrate la Andreiasu de Jos, unde au cazut 70-80 de litri de apa pe metrul patrat in mai putin de o ora. "Cei de acolo au spus ca a plouat foarte mult intr-un interval de aproximativ 40 de minute. Am sfatuit oamenii sa-si mute animalele si ce mai au prin acele acareturi pentru a nu mai avea probleme. De asemenea, am cerut autoritatilor locale sa studieze posibilitatea gasirii unui teren mai propice unor asemenea anexe. Chiar sint gospodari oamenii care au suferit distrugeri, cresc multe animale", ne-a declarat prefectul Ion Oprea. Ploile au generat distrugeri si la Fitionesti, pe DC 41 C, si la Reghiu, pe drumul care face legatura cu satul Raiuti. Au mai fost afectate si alte sase drumuri comunale din localitatea Mera, cite unul din Fitionesti si Reghiu, dar si DJ 204 L Chiojdeni "" Caiuti "" Seciu. Ploile de ieri au dus si la avarierea a doua poduri, peste riul Milcov intre Reghiu si Raiuti si pe DN 2 M la Andreiasu de Jos. Prefectul spune ca firma care lucreaza la reabilitarea podurilor din zona ar trebui sa repare stricaciunile. La Andreiasu de Jos, prefectul a dispus viceprimarului comunei, ca folosind mijloacele de interventie din dotare dar si impreuna cu cetatenii apti de munca, beneficiari ai Legii nr. 416, sa se asigure fluenta circulatiei pe drumurile comunale. "Nu trebuie decit sa fie degajat carosabilul de pietre si aluviuni", a precizat prefectul. De asemenea, reprezentantul Guvernului in teritoriu a solicitat o monitorizare permanenta a alunecarilor de teren care s-au reactivat in aceasta perioada.


Noaptea trecuta erau asteptate inundatii


Judetul nostru se afla sub o noua avertizare hidrologica pina in aceasta dupa amiaza, dupa codul galben de furtuni care a afectat judetul de pe 22 iunie pina aseara la ora 21.00. Prefectul Ion Oprea a convocat ieri, imediat dupa videoconferinta cu premierul Emil Boc, sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, in care a fost prezentata situatia operativa privind manifestarea Codului Galben meteorologic si hidrologic in judetul Vrancea.Chiar daca ieri dupa amiaza riurile erau sub nivelul cotelor de aparare, autoritatile judetene se asteptau inclusiv la inundatii locale. "Sint posibile scurgeri importante de pe versanti si formarea de torenti cu efect de inundatii locale care pot genera cresteri de debite si niveluri, cu depasirea cotelor de atentie si inundatie", ne-a declarat aseara prefectul Ion Oprea. Sint vizate in mod special vaile riurilor Rimnicu Sarat si Putna. Intrebat daca autoritatile sint pregatite sa ajute populatia in caz de nevoie, Ion Oprea spune ca s-a invatat din lectiile dureroase ale trecutului. "Nu stiu ce o sa dea Dumnezeu, dar e important sa fim pregatiti, sa fim in alerta permanenta si sa reactionam corect in aceste situatii. Sint sigur ca fiecare a tras invatamintele dupa ultimele valuri de inundatii. In citiva ani am observant salturi calitative si in activitatea multor comitete locale pentru situatii de urgenta, au mai inceput sa apara si dorari. Avem la fiecare primarie cite o persoana responsabila pe situatie de urgenta. In plus, au fost efectuate si multe aplicatii practice si sper ca factorii responsabili sa inteleaga si sa aiba o viteza de reactie foarte buna in asemenea situatii iar cetatenii, in conditiile in care s-ar ajunge la o situatie de urgenta, sa respecte intocmai recomandarile facute de autoritati", ne-a mai declarat prefectul judetului. Preventiv, a fost instituita si permanenta la primariile din zonele cu risc. "Sint cu arma la picior!!", a bravat prefectul Ion Oprea, in conditiile in care aseara se anunta o noapte rece si plina cu precipitatii. (Eduard POPESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.