Ultima oră

DNA opereaza noi arestari in dosarul Martis si Serea

Eduard Popescu
12 mai 2010 2284 vizualizări
Cornel Penescu, patronul echipei FC Arges, si Liviu Facaleata, director la una dintre firmele sale, au fost arestati preventiv ieri in dosarul in care sint retinuti si cei doi focsaneni u procurorii il acuza pe Penescu ca l-a mituit pe Serea cu 21.000 de dolari prin intermediul arbitrului Marius Martis si a directorului de la magazinele PIC u anchetatorii relateaza cum Liviu Facaleata a venit cu merindele acasa la Marius Martis pentru a se asigura ca va aranja meciul dintre FC Arges si Steaua, jucat in 20 martie 2009 u omul de afaceri Ion Martis nu a avut puterea sa mearga la Pitesti, sa-si vada fiul cu catusele la mîni, insa crede cu tarie in nevinovatia sa u judecatorii spun ca l-au arestat pe Martis pentru ca a incercat sa traga pe sfoara procurorii in doua rinduri, folosind ca alibi chiar un posibil adulter

Lucrurile se complica in dosarul penal in care au fost arestati arbitrii focsaneni Marius Martis si Ionica Serea, intrucit finantatorul FC Arges, Cornel Penescu, si fostul director al societatii PIC Liviu Facaleata au fost la rindul lor arestati preventiv ieri pentru 29 de zile, de catre magistratii Tribunalului Arges, pentru dare de mita in forma continuata. Potrivit magistratilor, cei doi sint implicati in dosarul in care fostul arbitru Ionica Serea si arbitrul Marius Martis sint arestati preventiv pentru fapte de coruptie. La iesirea din sediul DNA Pitesti, Cornel Penescu a spus ca masura retinerii sale este menita sa-l impiedice sa redeschida magazinele PIC si sa-si redreseze astfel afacerea. La un moment dat se vorbea ca finantatorul FC Arges ar putea deschide un astfel de magazin si la Focsani, pe amplasamentele detinute la iesirea din municipiu de catre omul de afaceri Ion Martis, tatal arbitrului retinut. Arbitrul de Liga I Marius Martis si fostul arbitru Ionica Serea, acuzati de fapte de coruptie, au fost arestati in baza unor interceptari ale unor convorbiri telefonice purtate cu directorul firmei PIC, Liviu Facaleata, care ar fi fost intermediarul mitei primite de Serea de la Cornel Penescu.


Mita s-a dat cu doua zile inaintea meciului


Potrivit DNA, actionarul majoritar al Fotbal Club Arges, Cornel Penescu, este acuzat de dare de mita, iar directorul societatii PIC, Liviu Ilie Facaleata, este acuzat de complicitate la infractiunea de luare de mita. în ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, procurorii anticoruptie arata ca "la data de 18 martie 2009, Cornel Penescu, in calitate de actionar majoritar al Fotbal Club Arges Pitesti, a oferit si dat efectiv sub forma de mita suma de 21.000 de dolari arbitrului de fotbal Ionica Serea, delegat sa arbitreze meciul dintre echipele FC Arges Pitesti si FC Steaua Bucuresti, programat in data de 20 martie". Potrivit anchetatorilor DNA, "banii au fost remisi inainte de disputarea meciului de fotbal respectiv, prin intermediul lui Ilie Liviu Facaleata si Marian Marius Martis, pentru ca echipa Fotbal Club Arges Pitesti sa obtina un rezultat favorabil in meciul pe care urma sa-l dispute si pentru ca jucatori din cadrul echipei gazda sa nu primeasca sanctiuni disciplinare, precum cartonas galben sau cartonas rosu, si sa fie aplicate astfel de sanctiuni fotbalistilor din echipa adversa".

Facaleata a venit cu "merindele" la Focsani

In motivarea deciziei de arestare a celor doi focsaneni, judecatorii pitesteni arata ca probele care i-ar incrimina ar fi mai multe inregistrari ale convorbirilor telefonice purtate de Liviu Facaleata, directorul firmei PIC. Fragmentele din inregistrari care apar in motivare arata cum Facaleata vorbeste codat cu Penescu despre sume de bani - care, in limbajul celor doi devin "merinde" - ce ar fi trebuit sa ajunga la Focsani, la Ionica Serea, delegat sa arbitreze meciul intre FC Arges si Steaua, in 20 martie 2009. "Dupa ce a aflat ca inculpatul Serea Ionica a fost delegat ca arbitru, invinuitul Penescu Gheorghe Cornel are o convorbire la telefon cu invinuitul Facaleata Liviu, in data de 18 martie 2009, caruia ii cere sa se deplaseze la Focsani si sa remita cu titlu de mita o suma de bani inculpatului Serea Ionica, in limbajul folosit Penescu cerindu-i lui Facaleata «sa mearga in excursie, cu merindele» pe care trebuia sa le aiba «pregatite»", sustin judecatorii, in motivarea deciziei de a-i aresta pe Serea si Martis. înregistrarile, sustin judecatorii, arata cum Facaleata vorbeste cu un patron al unei case de schimb valutar din Pitesti, de la care obtine 21.000 de dolari cu care pleaca la Focsani, acasa la Marius Martis, pe care-l anunta la cit apreciaza ca va sosi, si dupa ce stabileste cu Serea ora la care sa se vada acolo. La plecarea de la Focsani, Facaleata vorbeste din nou cu Penescu, spunindu-i acestuia ca a aranjat si ca "e OK" si dindu-i, codat, detalii despre indicatiile date lui Serea. Faptele care reies din inregistrari au fost coroborate de magistrati cu date din registrul contabil al firmei lui Penescu, PIC, unde se regasesc banii luati pentru a-i fi dati lui Serea - 21.000 de dolari - dar si restul returnat de Serea, dupa ce meciul s-a terminat egal - 16.000 de dolari. Practic, Ionica Serea nu a pastrat decit 5.000 de dolari. Din interpretarea altor convorbiri telefonice reiese ca Penescu ar fi incercat sa-i mituiasca si pe tusierii delegati la acel meci, dar cei doi arbitri ar fi refuzat oferta.


Practica vicierii rezultatelor la fotbal trebuie descurajata


"Apreciem ca, prin utilizarea unor asemenea practici, se viciaza climatul de fair-play care ar trebui sa anime asemenea activitati, ceea ce duce la scaderea interesului pentru fotbal, devenit un adevarat fenomen social in rindul suporterilor si a celor ce investesc intr-o forma sau alta in acest sport. Nu este de neglijat nici mesajul pe care dezvaluirea unor asemenea fapte il provoaca in rindul tinerilor care se apropie intr-un fel sau altul de acest sport si care afla, prin prisma celor mai sus prezentate, ca importante in atingerea performantei nu sint numai competitivitatea, pregatirea, antrenamentele, talentul, ci si aranjamentele oculte, coruperea activitatii arbitrilor sau alte asemenea practici", scriu judecatorii Tribunalului Arges in motivarea deciziei de a-i aresta pe Serea si Martis, potrivit Mediafax. în acest context, judecatorii sustin ca reactia "organelor judiciare" trebuie sa fie "una prompta si exemplara, tocmai pentru a descuraja multiplicarea si permanentizarea unor asemenea practici la nivelul activitatilor sportive si pentru a transmite in rindul societatii acest mesaj de descurajare". Desi sint constienti ca arestarea preventiva este masura "cea mai drastica", ea se justifica - sustin judecatorii - data fiind natura faptelor imputate si tinind cont de "impactul acestora in rindul publicului".


Martis, arestat pentru ca a evitat sa mearga la audieri


Judecatorii au decis arestarea lui Marius Martis, cercetat pentru complicitate la luare de mita, si pe motiv ca acesta a incercat sa se sustraga urmaririi penale, el evitind sa mearga la audieri. "Din datele existente la dosarul cauzei a rezultat ca inculpatul, desi fusese citat de DNA sa se prezinte la audieri, a refuzat sa se prezinte invocind imprejurari care, dupa ce au fost verificate, s-a constatat ca nu sint corespunzatoare adevarului", se arata in motivarea judecatorilor Tribunalului Pitesti care au decis ca Martis sa fie arestat pentru 29 de zile, in dosarul in care Ionica Serea este acuzat ca ar fi primit mita pentru a asigura, ca arbitru de centru, un rezultat favorabil echipei FC Arges in meciul contra FC Steaua din 20 martie 2009. Judecatorii afirma ca, in 26 aprilie 2010, Martis a fost citat pentru a veni la audieri la sediul DNA Pitesti, insa nu a ajuns, motivind ca in acea zi ar trebui sa aiba o intilnire cu prefectul judetului Maramures, la Baia Mare, "informatie ce s-a dovedit a fi nereala dupa ce organele de urmarire penala au facut verificari in acest sens". Ulterior, intrebat de instanta in legatura cu acest aspect, Martis a raspuns ca "a glumit" si ca, de fapt, era cu o femeie si nu voia ca sotia sa sa afle acest lucru. "în fata instantei inculpatul si-a schimbat depozitia, aratind ca informatia furnizata organelor de urmarire penala a fost o gluma si ca el, de fapt, era in compania unei persoane de sex feminin si nu dorea ca sotia sa afle despre aceasta", sustin judecatorii in motivarea deciziei de a-l aresta pe fostul arbitru, potrivit unui material publicat de Mediafax. Pentru magistratii pitesteni, aceste aparari "nu sint pertinente", in conditiile in care, dupa ce a constatat ca motivul invocat initial nu s-a confirmat, Martis "a incercat sa conduca faptele spre o alta pista". într-o alta ocazie, in 29 aprilie, cind a fost din nou chemat pentru audieri la DNA, Martis a spus ii este imposibil sa ajunga intrucit s-ar afla "pe drumul ce leaga municipiile Turda si Cluj Napoca", insa si aceasta informatie s-a dovedit a fi "eronata", dupa ce procurorii au verificat-o. Abia dupa aceste verificari, inculpatul a fost oprit in trafic, la Buzau, cu "mascatii" de ofiterii de politie judiciara, dupa cum se arata in motivare.


Ion Martis crede in nevinovatia fiului


Fostul arbitru Ionica Serea, acuzat pentru luare de mita, incearca azi sa iasa din nou din arest, chiar daca procurorii anticoruptie fac noi arestari in dosarul coruptiei din fotbal. Acesta a depus la Tribunalul Arges o cerere de eliberare sub control judiciar, care va fi judecata azi. Ionica Serea a fost arestat in urma cu doua saptamini, fiind acuzat ca a luat 21.000 de dolari de la patronul celor de la FC Arges, inaintea partidei argesenilor cu Steaua. Serea a fost arestat la finalul lunii aprilie, iar Curtea de Apel Pitesti a respins recursul formulat de acesta impotriva masurii de arestare. Incurajat de familie, Serea asteapta acum decizia judecatorilor pitesteni in cazul sau, in speranta ca va fi acasa de ziua copilului sau. Luni, magistratii Tribunalului Arges au respins ca neintemeiata si cererea de eliberare provizorie sub control judiciar depusa de Marius Martis la sfirsitul saptaminii trecute. Acuzat de complicitate la dare si luare de mita, arbitrul a declarat recurs si spera la rindul sau sa fie eliberat de Curtea de Apel Galati. Omul de afaceri Ion Martis, tatal arbitrului, a declarat pentru GSP ca n-a avut puterea sa mearga la Pitesti, sa-si vada fiul cu catusele la mini: "E tristete mare in familie. Stiu ca ii va fi greu in arest, dar trebuie sa rabde. E pregatit sa suporte, n-are ce face! Are acasa o fetita de 8 luni si un baietel de 5 ani", a declarat Ion Martis. Pentru acelasi cotidian omul de afaceri declara ca are incredere in justitie si in nevinovatia fiului sau. "Niciodata n-ar fi facut baiatul meu lucrurile de care este acuzat! L-am crescut de mic, il cunosc bine si, ca parinte, am convingerea ca este nevinovat! Trebuie sa avem rabdare si sa asteptam ca justitia sa-si faca datoria. Si sint convins ca si-o va face cum trebuie, stiu asta din experienta mea de 24 de ani ca expert-contabil. Daca esti corect si curat, cum este fiul meu, iar probele demonstreaza acest lucru, n-are cum sa te infunde nevinovat!", a declarat Ion Martis, prezentat de jurnalistii de la Bucuresti ca fiind un influent om de afaceri, cu numeroase conexiuni politice. Despre arbitrul Marius Martis, suspendat intre timp din lotul de elita, acestia scriu ca este finul lui Nicu Gheara si ca a mai avut probleme cu legea in tinerete, cind a fost acuzat de tilharie. (Eduard POPESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.