Local

Invazie de omizi în Focșani

Alexandra TĂTARU
23 aug 2017 3613 vizualizări

După fenomenul care a atacat castanul ornamental, respectiv atacul larvei miniere care ne-ar fi indicat, după frunzele ruginii,  că vine toamna în plin sezon de vară, un alt fenomen pune stăpânire pe orașul Focșani. Invazia de omizi păroase (Hyphantria cunea).

Se pare că alternanța zilelor caniculare cu cele ploioase afectează serios arborii din oraș. ”Foamea” a pus stăpânire și pe omizi. De data aceasta a venit rândul și altor arbori, nu a doar a castanilor. Fie că vorbim despre duzi sau pomi fructiferi, fie că vorbim de alte specii nefructifere, frunzele le sunt pe plac omizilor păroase care au început să devasteze ce mai era sănătos în oraș, vegetal vorbind. În special pe străduțele din spatele bulevardelor pot fi văzuți copaci albiți de ”pânza” lăsată în urma activității intense a acestor devoratori. Pe cât de albi sunt copacii pe atât este de negru spațiul de sub ei. Fie pe pământ, fie pe trotuare, excrementele acestora au înnegrit, la propriu, locul. Omizile nu doar că au invadat copacii, acestea însă încep să urce și pe pereții blocurilor și, evident, anticipăm că vor pătrunde în apartamentele lăsate cu geamurile deschise. Potrivit surselor de specialitate, omizile invadează de obicei în lunile mai-iunie, dar se pare că vara a fost cam atipică din acest punct de vedere pentru că invaziile s-au produs în ultima lună din sezonul estival. Tot sursele de specialitate ne indică faptul că dezinsecția ar trebui făcută la primele ore ale dimineții, ori seara, pentru ca razele soarelui să nu distrugă efectul substanței. Aceste substanțe însă, care ar putea fi folosite în mod frecvent în combaterea omizilor, pot avea efecte nedorite și la insectele benefice plantelor, cum ar fi, spre exemplu, albinele. Responsabilii de la Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice ne-au spus că încă de săptămâna trecută au luat primele măsuri pentru rezolvarea acestei probleme, iar de luni vor începe etapa a treia de tratament special împotriva acestor omizi. Și noi le mulțumim anticipat dacă vor începe aceste acțiuni de curățare a arborilor afectați și de salvare a celor care au mai rămas ”nemâncați”. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.