Local

Focșănenii vor mai sta pe întuneric o vreme

Alexandra TĂTARU
29 iun 2017 1560 vizualizări

Până se va moderniza sistemul de iluminat, focșănenii mai au de așteptat. ”Spectacolul” iluminatului public în municipiul Focșani a continuat și joi în ședința de Consiliu Local. Proiectul de hotărâre privind aprobarea Caietului de sarcini privind delegarea gestiunii iluminatului public în municipiul Focșani a fost una dintre temele principale de dezbatere. Emoțiile au planat atât asupra consilierilor, cât și a cetățenilor. Va fi sau nu va fi? Sala a fost mai plină ca niciodată. În ședința de C.L. au fost prezenți 17 consilieri locali, din totalul de 21.

 

Din nou, la fel ca în precedentele ședințe,  primarul Cristi Misăilă a expus motivele pentru care s-a elaborat studiul de oportunitate și caietul de sarcini, necesitatea externalizării serviciului și, ulterior, a modernizării iluminatului public stradal după ce se va desfășura o licitație publică, în cazul trecerii în următoarea etapă. S-a specificat faptul că iluminatul public festiv nu poate fi asigurat separat de iluminatul public stradal, pentru că așa prevăd reglementările actuale. Liberalii, dar și consilierul Bîrsan au reclamat faptul că sunt prea mulți bani propuși spre cheltuirea acestui serviciu public și că s-ar putea folosi acești bani în alte scopuri prioritare până la obținerea unor fonduri europene, eventual să se divizeze serviciile. Primarul a spus că, potrivit legii, toate serviciile ce privesc iluminatul, inclusiv cel festiv, nu pot fi divizate.

Oamenii au nevoie de asigurarea securității personale

Despre necesitatea iluminatului stradal a vorbit și președintele unui ONG, care a accentuat faptul că cetățenii municipiului trebuie să se știe în siguranță. Securitatea focșănenilor este mai importantă decât alte nevoi care se pot rezolva pe parcurs. ”În numeroasele discuții pe care le-am avut în aceste zile cu oamenii, am observat că aceștia se plâng în privința iluminatului stradal. Iluminatul stradal lipsește cu desăvârșire pe unele străzi sau nu sunt suficient de bine luminate alte sectoare. Multe becuri lipsesc și, după cum știti, infracțiunile se produc pe timpul nopții. Știu modul lor de operare pentru că am lucrat peste 10 ani ca polițist. Cererea cetățenilor este îndreptățită. Nu știu dacă este bine să externalizăm sau nu, dar ceea ce observ este că lucrurile nu au funcționat sub managementul Direcției de Dezvoltare. Ar trebui să avem si noi un iluminat ca în orașele dezvoltate. Ar trebui să împrumutăm modelul lor de succes și în orașul nostru”, a vorbit Cosma Liviu, președintele Asociației  Protecției Victimelor - Life Challenge,  despre necesitatea iluminatului public. ”Noi ceea ce facem acum este de a externaliza serviciul pentru că dacă am un operator, îl pot controla. Doar anul trecut am cheltuit peste 600 milioane de lei, mult prea mult, doar pentru montatul și demontatul instalațiilor de sărbători. Pe modelul altor administrații, externalizarea ar însemna că pentru primărie nu ar mai fi grija cu achiziționarea de becuri sau ornamente. Dar dacă dvs. (liberalii – n.r.) nu vreți să votați, nu mai are rost să discutăm”, a intervenit primarul Misăilă.

Nu noi suntem vinovați că nu există iluminat stradal

Consilierul liberal Neculai Tănase a răspuns că nu  liberalii ar fi vinovați că sunt gropi, că nu e lumină pe stradă, că nu sunt spații verzi. ”Orice cetățean își dorește să aibă un iluminat public modern, dar acest lucru trebuie să fie făcut transparent. Contractul acesta înseamnă peste 20 miliarde numai pentru iluminatul festiv. Acum patru ani s-a votat tot așa, să punem iluminatul festiv. Haideți să cântărim bine lucrurile. Noi ne facem datoria să vă tragem de mânecă, să facem un lucru corect și frumos. Nu zic că nu este bine să nu facem iluminat festiv. E foarte frumos. Lucrurile se pot aduce pe un făgaș corect din discuție, într-un mod transparent și atunci, probabil, lucrurile vor fi cu totul altfel. Îmi pare rău, dar haideți să fim civilizați unii cu alții, ca toți să aducem o idee pentru orașul nostru și atunci lucrurile vor merge mai bine”, a  spus consilierul liberal Neculai Tănase. Primarul a replicat că orice idee venită de la liberali o va accepta cât timp este concordantă cu legea și este deschis mai ales la ideea despre iluminatul public, tocmai pentru a fi funcțional. Liberalii au acuzat lipsa dialogului, însă au promis că vor găsi doi electricieni calificați care să accepte un salariu al primăriei plus bonusurile cedate de către directorul ENET pentru ca Primăria să obțină licența ANRE și să devină operator. Ședința s-a încheiat cu eșecul anticipat. Cu 10 voturi favorabile și 7 abțineri, proiectul nu a întrunit 2/3 din voturi, deci nu a fost aprobat.  Primarul a ieșit din sală. Surse externe afirme că unul dintre liberali i-ar fi aruncat chiar și o jignire.  ”Este clar că ar face orice pentru a mă împiedica să fac ceva pentru acest oraș. Frustrarea lui Ion Ștefan este reliefată prin atitudinea fără precendent a acestor consilieri care nu răspund decât la comandă”, a spus la final primarul Misăilă. Vom vedea, totuși, sperăm că în curând, care ar fi soluția alternativă și cât mai rapidă care să rezolve problema stringentă a iluminatului public din municipiul Focșani. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.