Local

Este interzis sau nu să creștem animale la Focșani?

Alexandra TĂTARU
30 aug 2017 5304 vizualizări

De câteva zile s-a creat panică și confuzie din cauza unui anunț lăsat pe la scările de bloc de Poliția Locală, cu privire la interzicerea creșterii animalelor în Focșani. De fapt, se interzice creșterea animalelor domestice, nu a celor de companie. Dar și cele de companie ar trebui să fie îngrijite, nu batjocorite. Din punct de vedere economic, orașul nu are activitatea principală creșterea animalelor la curte sau bloc, ci în întreprinderi cu profil zootehnic și alimentar pentru asigurarea hranei populației.

Avem voie sau nu avem voie să creștem animale la Focșani? Așa cum am mai specificat și noi, în nenumărate rânduri, pe principiul ”iarna nu-i ca vara”, nici la oraș nu poate fi ca la sat. În primul rând, tot tam tam-ul legat de creșterea animalelor la oraș derivă din lipsa de informare a multor cetățeni și confuzia generată de anumiți termeni. Ceea ce a făcut Poliția Locală recent, prin formularea trunchiată a unui anunț, a creat și mai multe confuzii. Dacă până nu demult se mai creșteau vreo 20 de păsări prin curțile orășenești, Poliția a venit cu anunțul că se interzice cu desăvârșire. Recenta modificare a unei Hotărâri de Consiliu Local prin care s-au aprobat normele de creștere și îngrijire a animalelor domestice și de companie în Municipiul Focșani tot iscă discuții în spațiul public. Ori nu se înțelege, ori nu se vrea a se înțelege, dar recent am surprins prin oraș un atelaj cu ”tâgâdâm tâgâdâm”, și ne tot întrebam unde e parcul în care se depozitează căruțele confiscate? 

Animalele domestice nu sunt animale de companie

Focșănenii trebuie să înțeleagă mai întâi că, indiferent dacă ei consideră cocoșul animal de companie sau nu, distincția se face clar în noul H.C.L.. Animale de companie sunt doar câinii și pisicile. Dacă aveți papagali, pești, broaște țestoase sau mai știu ce alte ciudățenii care nu deranjează pe nimeni, acestea nu fac obiectul acestei hotărâri. Potrivit Art. 3 lit. a. ”Cetăţenii care locuiesc în blocuri cu apartamente, pot creşte şi întreţine animale de companie, în spaţiul pe care îl dețin, având obligaţia să respecte orele de liniște pentru a înlătura orice disconfort adus vecinilor și de a lua măsuri ca acestea să nu murdărească şi să nu deterioreze spaţiile de folosinţă comună (holuri, scări, spaţii verzi). În caz contrar, vor fi obligaţi să efectueze curăţenie, decontaminare , refacerea spaţiilor deteriorate şi plata daunelor, la solicitarea Asociaţiei de proprietari”. În hotărâre se mai precizează că, dacă cineva se încumetă să crească mai mulți câini și mai multe pisici, trebuie să aibă acordul scris al vecinilor/locatarilor, în caz contrar va trebui să le dea spre adopție, în niciun caz să le abandoneze. Să nu lăsați câinii în spațiile de joacă, să adunați mizeria lăsată de ei în timp ce-i plimbați, să nu intrați în localurile în care nu vi se permite accesul cu animale de companie, la care se mai adaugă și alte reguli de bun simț.  Potrivit alin. c, tot de la Art. 3., ”se interzice deținerea de păsări, porumbei în podurile aflate în folosința mai multor locatari fără consimțământul majorității proprietarilor/locatarilor.” Cu alte cuvinte, renunțați la porumbare și alte cotețe de pe acoperișurile blocurilor. Reprezintă focare de infecție. Acelea se pretează în mediul rural sau periurban, în curți individuale.

Pe teritoriul municipiului Focșani se interzice cu desăvârșire creșterea animalelor domestice

Dacă inițial era permisă creșterea unui număr limitat de păsări, până la 20 de capete, o nouă modificare în H.C.L., la Art.16, anunțată și de Poliția Locală, arată că ”pe teritoriul municipiului Focșani este interzisă cu desăvârșire creșterea animalelor domestice și a păsărilor de curte. Excepție fac fermele zootehnice autorizate care au ca obiect de activitatea creșterea și sacrificarea animalelor, precum și Cartierele Mândrești, Laminorul, parțial Obor, la nord de str. Vrancei și Mărășești”. Cu alte cuvinte, dacă stați în centrul orașului ar fi bine să nu deranjați vecinii cu mirosul de porci, vaci și nu stresați cu cântecul cocoșului un om care muncește în schimbul trei. Nu e nimic anormal! Pe de altă parte, cei care au de gând să crească cabaline trebuie să respecte normele reglementate prin lege privind adăpostul și igiena animalelor și să facă dovada unui mijloc de transport de AGREMENT cu tracțiune animală. Deci, nu căruța cu care să se plimbe proprietarul în scop personal prin centrul orașului, în lipsa altui mijloc de locomoție, ci doar dacă vrea să plimbe ”turiștii” prin târg cu caleașca, așa cum se întâmplă la Viena, o pot face fără probleme. Evident, asta după ce în oraș se va indica și traseul specific acestor atelaje. Având în vedere toate aceste reglementări și argumente, noi cei care am ales să locuim la oraș și nu prea suportăm mirosul pestilențial, ci doar pe cel al igienei, curățeniei la care se adaugă un puf de parfum, ne mai dorim și degajarea mocirlelor, bălegarului, claielor de fân din centrul orașului, cotețelor de porci și găini, găinațul de pe caldarâm, ”asezonate” cu nişte amenzi cuprinse între 400-700 lei, așa cum se prevede în acel proiect, destul de potrivite pentru buzunarul oricărui ”investitor” în mica zootehnie! (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.