Local

Șefii I.P.J. Vrancea spun că delictele silvice sunt mai numeroase însă lemnul tăiat ilegal este mai puțin

Gabriel Sava
31 aug 2017 1624 vizualizări

 Nereju, Năruja, Nistoreşti, Tulnici, Mera, Dumitreşti, Cîmpuri, Soveja şi Rugineşti sunt localitățile cu probleme din județ .13.000 ha de pădure sunt la discreția hoților, nefiind păzite.Volumul de lemn tăiat în delict a scăzut anul acesta de la 922 mc la 846 m.c.Numărul controalelor, a dosarelor penale și a contravențiilor silvice este însă în creștere

 

Polițiștii vrânceni au făcut miercuri o prezentare privind activităţile desfăşurate de structurile de ordine publică  din cadrul I.P.J. Vrancea şi  dinamica situaţiei operative din domeniul silvic în primele 7 luni ale anului 2017. Analiza acestei perioade a fost una ”în oglindă” cu perioada similară a anului trecut. Vestea bună este că volumul de lemn tăiat ilegal este mai mic decât cel de anul trecut. Numărul acțiunilor de control, a delictelor constatate și cuantumul amenzilor aplicate este mai mare, după cum indică situația prezentată de comisarul șef Daniel Tulbure, adjunctul IPJ Vrancea. ”Activităţile de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional în domeniul silvic au constituit în primele 7 luni ale anului 2017 o preocupare majoră a poliţiştilor vrânceni cu atribuţiuni în acest domeniu, în condiţiile în care acesta tinde să devină tot mai complex şi agresiv, cu implicaţii serioase în ecosistemul forestier. Informarea prezintă, într-o manieră sintetică, evoluţia fenomenului infracțional în domeniul silvic din judeţul Vrancea, înregistrat de evidenţele statistice ale I.P.J. Vrancea în primele 7 luni ale anului 2017, comparativ cu perioada similară din anul 2016”, a declarat comisarul șef Daniel Tulbure. La nivelul județului, fondul forestier cuprinde de 181.489,34 ha, ceea ce reprezintă 37,36% din teritoriul judeţului, pondere superioară mediei naţionale de 27,3% şi celei europene de 32%. Peste 122.000 ha de păduri se află în proprietate private (persoane fizice și jurifice, unități de cult, unități administrative teritoriale), 50.294 ha sunt proprietate publică în administrarea Direcției Silvice Vrancea, iar 8.518,34 ha sunt în proprietate publică a statului însă se află în paza și administrarea Bazei Experimentale Vidra, respectiv în paza Ocolului Silvic Vidra. 

Din analiza situaţiei operative s-a constatat faptul că problematica criminalităţii silvice este concentrată cu precădere pe comunele care deţin cele mai mari suprafeţe de fond forestier. Amploarea acestui fenomen a determinat intensificarea şi diversificarea continuă a acţiunilor specifice, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice mai ales în comunele: Nereju, Năruja, Nistoreşti, Tulnici, Mera, Dumitreşti, Cîmpuri, Soveja şi Rugineşti, unde predomină fondul forestier.

Foto: Verificările au vizat în principal localitățile cu probleme din județ

13.000 ha de pădure nu au asigurată paza

 

Circa șapte procente din suprafața de pădure este la discreția hoților. Asta pentru că nu are asigurată niciun fel de formă de pază. ”Pentru suprafaţa de aproximativ 13.000 ha teren cu vegetaţie forestieră deţinute de persoane fizice şi juridice, dar şi de unităţi administrativ-teritoriale, nu sunt asigurate serviciile silvice de pază şi administrare”, a precizat adjunctul comandantului IPJ Vrancea. Situația a fost sesizată responsabililor în domeniul silvic iar, legal, preluarea în pază a unor suprafețe de până la 30 ha ar trebui să fie făcută cu decontarea acestor cheltuieli de către stat. Prevederea apare în art 97 lit (a) din Codul Silvic, unde se prevede ” asigurarea integrală de la bugetul de stat a costurilor administrării, precum și a serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice și juridice, daca suprafața proprietății forestiere este mai mică sau egală cu 30 ha, indiferent dacă aceasta este sau nu este cuprinsă într-o asociație; plata se face către ocolul silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice, după caz”. Prevederile legale au fost completate de HG 864/2016 ”privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru asigurarea serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor juridice și fizice care desfășoară activități economice, dacă suprafața proprietății forestiere este mai mică sau egală cu 30 ha" și a Procedurii de acordare de la bugetul de stat a costurilor serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor juridice și fizice care nu desfășoară activități economice, dacă suprafața proprietății forestiere este mai mică sau egală cu 30 ha”.  Aceasta prevede și faptul că, în anumite cazuri, preluarea în pază a suprafețelor de până la 30 ha se poate face în baza unui act de constatare semnat de un reprezentant al Gărzii Forestiere, paza urmând a fi făcută de ocolul silvic nominalizat.

 

Cum stă lupta cu fenomenul infracțional silvic în cifre

 

Analizând evoluţia fenomenului infracţional, se constată că, în primele 7 luni ale anului 2017, comparativ cu perioada similară a anului precedent: s-au înregistrat un număr de 248 (+17)  infracţiuni sesizate, ceea ce reprezintă o creştere cu 7,35%, din care 149 (+31) au fost constatate în flagrant, ceea ce reprezintă 60,08% din totalul infracţiunilor sesizate;  a fost continuată urmărirea penală pentru 100(-20) infracţiuni faţă de un număr de 66 (-24) suspecţi; au fost soluţionate 250 (+35) dosare penale, din care 24 (-29) cu propunerea de trimitere în judecată, 60 (+33) cu propunerea de renunţare şi 166 (+31) cu propunerea de clasare, 9 (+9) cauze fiind înregistrate iniţial cu autori necunoscuţi.  Din statistica raportată la nivelul judeţului Vrancea referitoare la tăierile ilegale de arbori din fondul forestier naţional, se observă că, în primele 7 luni al anului 2017, volumul de masă lemnoasă tăiat ilegal este de 846,05(-76,34) m.c., în scădere cu 8,27% faţă de perioada similară a anului 2016 (922,39 mc), în valoare de 186.570 lei. Din acest volum, 459,71 (+9,50 ) metri cubi provin din comiterea de infracţiuni la regimul silvic, iar 386,34 (-85,54) metri cubi provin din săvârşirea de contravenţii silvice.

În concluzie ”deşi numărul contravenţiilor silvice aplicate în primele 7 luni ale anului 2017 a înregistrat o scădere cu 18,50%, (991 faţă de 1216 în anul 2016), valoarea totală a acestora a fost superioară cu 239,25 mii lei, faţă de perioada similară a anului 2016, fapt ce se datorează intrării în vigoare a modificărilor aduse Legii nr. 171/2014 prin O.U.G. nr. 51/2016 şi Legea nr. 134/2017. În perioada analizată s-a înregistrat o diminuarea cu 8,27% a volumului de masă lemnoasă tăiat ilegal (846,05 m.c. faţă de 922,39 m.c. în anul 2016), fiind intensificate activităţile de control în fondul forestier şi în suprafeţele cu vegetaţie din afara fondului forestier şi pe căile de acces ale materialului lemnos din proximitatea acestor suprafeţe. Criminalitatea silvică sesizată a cunoscut o creştere cu 7,35% (248 infracţiuni sesizate faţă de 231 în anul 2016). Trebuie precizat faptul că, în primele 7 luni ale anului 2017 au fost înregistrate din oficiu 202 (+29) infracţiuni la regimul silvic, din care 149 (+31) au fost constatate în flagrant, ceea ce reprezintă 60,08% din totalul infracţiunilor sesizate”, se arată în informarea prezentată miercuri de polițiștii vrânceni. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.