Local

De interes pentru vrânceni: Poliția locală va putea fi dotată cu arme letale

Ionel Sclavone
16 apr 2024 1518 vizualizări

Poliția locală din localitățile din Vrancea, și nu numai, va funcționa după noi reglementări. O nouă lege care vizează modificarea actului normativ ce datează de zece ani a fost pusă în dezbarere. Printre vor fi introduse noi competențe pentru polițiștii locali, inclusiv în domeniul circulației rutiere ori al pazei obiectivelor.

 

Proiectul de act normativ va stabili noi reguli de funcționare a poliției locale, aflate în slujba primăriilor. Actul normativ urmează să propună o nouă definiție a acestei instituții, ca sistem dual de ordine și siguranță publică. Noile reglementări vor avea în vedere competențele poliției locale raportat la cele ale Poliției române, în domeniul ordinii și siguranței publice.

De asemenea, noua lege va fi pusă în acord cu prevederile Strategiei Naționale de ordine și siguranță publică 2023-2027, cuprinsă în HG 1.081/2023.

Potrivit documentului, „pentru asigurarea stării de normalitate și echilibru în cadrul comunităților, se menține un sistem dual de ordine și siguranță publică, respectiv ca serviciu public în slujba comunității, prin consolidarea cooperării între structurile forțelor MAI și structurile de Poliție Locală”.

Polițiștii locali vor rămâne cu aceleași atribuții, de principiu, însă competențele vor fi modificate. În domeniul pazei obiectivelor, în afara pazei bunurilor, sunt introduse competențe în paza valorilor, inclusiv pe timpul transportului. Practic, polițiștii locali vor asigura paza transporturilor de valori și de bunuri.

De asemenea, polițiștii locali vor avea atribuții și privind dirijarea circulației. În domeniul protecției mediului, proiectul reglementează modurile în care polițiștii locali constată contravenții și sesizează autoritățile competente.

Polițiștii locali vor fi dotați cu arme letale

Totodată, pentru a asigura polițiștilor locali un nivel ridicat de pregătire, care să permită îndeplinirea atribuțiilor, viitoarea lege stabilește o serie de reglementări.

În primul rând va fi instituit un sistem de formare inițială a polițiștilor locali, prin reglementarea absolvirii în termen de un an de la numirea în funcție a unor cursuri în domeniile ordine publică și circulație rutieră, cu durata de patru luni. În al doilea rând, polițiștii locali vor fi obligați să se perfecționeze periodic, prin intermediul cursurilor de perfecționare, cu durata de 10 zile.

Un aspect important are în vedere dotarea polițiștilor locali cu armament letal. Acest lucru se va întâmpla doar cu aprobarea Prefectului și a Inspectoratului Județean de Poliție. Dotarea cu armament se va face în funcție de indicatoriii de criminalitate și de gravitatea faptelor infracționale din zona respectivă.

„Luând în considerare modul în care este organizat serviciul de poliție locală, faptul că activitatea poliției locale este guvernată printre altele pe principiul prevenției și având în vedere toate implicațiile dotării și uzului de armă letală, se propune realizarea dotării cu armament letal numai cu aprobarea Instituției Prefectului și structurilor teritoriale ale Poliției Române, după analizarea valorii indicatorilor de criminalitate și a gravității faptelor infracționale, existente la nivelul localității. Dotarea structurilor de poliție locală se realizează în acest moment în mod diferit, noua reglementarea stabilește limitele în care aceste structuri pot fi dotate unitar, pentru prestarea serviciului la aceleași standarde”, mai prevede actul normativ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.