Local

Cum se duc banii focșănenilor pe ”apa sâmbetei” și cum îi pescuiește CUP din apa de ploaie

Alexandra TĂTARU
5 nov 2017 6643 vizualizări

Este știut faptul că în factura pentru apă și canalizare primită și plătită de focșăneni este inclus și tariful pentru apa provenită din precipitații.

Mai puțin se știe că, indiferent dacă vor recunoaște public sau nu, cei care gestionează acest sistem nu vor spune niciodată că banii încasați, de fapt, se duc pe ”apa sâmbetei” și că sistemul comun colector proiectat pentru urbe este altfel decât în alte orașe unde apele pluviale nu se amestecă cu apele uzate și nici puse „în cârca financiară” a populației. În plus, în Focșani apa potabilă, care curge la chiuvetă, are TVA de 9%, în vreme ce aceeași apă, care ajunge în vasul WC și ulterior în canalizare are TVA de 19%.

În Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Focșani, care a fost aprobată recent, există un capitol descriptiv cu privire la Infrastructura de utilități publice, dar și un subcapitol care se referă la sistemul de canalizare al orașului. Din informațiile sintetizate, aflăm că există și aspecte pozitive, nu doar negative, precum faptul că nu suntem județul de pe ultimul loc în Regiunea de SE în ce privește lungimea totală simplă a rețelei de alimentare cu apă, ”onoarea” revenind județului Tulcea, care are 1.594 km, iar noi 1.606 km, din care 183,8 km doar în Municipiul Focșani. Oricum, spre deosebire de mediul rural, foarte deficitar la acest capitol, ne putem mândri că locuim într-un oraș cu un sistem centralizat de alimentare cu apă și un sistem de canalizare cu o lungime de aproape 106,1 km km. Acest serviciu este gestionat de S.C. Compania de Utilităţi Publice S.A.(S.C. CUP S.A.). care, la pagina 178 din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Focșani (SIDU), își prezintă realizările din ultimii ani, datele fiind oricum din anul 2015. Între timp, au mai investit câte ceva, investiții care se reflectă, ca de obicei, în facturile populației, chiar dacă o parte dintre fonduri au fost și din sursă externă. În ceea ce privește epurarea apelor uzate, S.C. CUP S.A. se poate lăuda cu cea mai mare stație de epurare din Moldova, în care s-au investit peste 2 milioane de euro. Epurarea se face cu ajutorul unor bacterii, apele uzate trecând prin mai multe bazine până când devin foarte curate, deversându-se într-un lac de unde se poate pescui fără probleme. ”Municipiul Focşani dispune de o staţie de epurare modernă, a cărei capacitate asigură cerințele municipiului Focșani în următorii 10 ani. Apele uzate se dirijează gravitaţional către staţia de epurare, ajungând într‐un  colector magistral. După epurare, apa este deversată în râul Putna prin canalul deversor executat din tuburi cu o lungime de 3 km. Sistemul de colectare este unitar. Apele pluviale din zona de sud (perimetrul fostei zone industriale) şi din zona de nord‐est sunt colectate separat, fără preluare în staţia de epurare. Staţia de epurare municipală a fost reabilitată și modernizată pentru a corespunde cerinţelor de epurare a unui debit maxim de 2.200 l/s. Proiectarea fluxului tehnologic este în concordanţă cu standardele europene. Staţia de epurare a apelor uzate dispune de două linii de epurare ce funcţionează paralel”, se mai arată în SIDU, la paginile 185-186. Acesta ar fi un alt aspect pozitiv.

Prin sistemul de canalizare se duc banii în râul Putna

Tot potrivit SIDU, în anul 2015, municipiul Focşani dispunea de o reţea de canalizare cu o lungime totală de 106,1 km, iar numărul abonaților la rețeaua de canalizare a ajuns la 34.137. Aspectul negativ principal ar fi acela că apele pluviale se facturează, pentru că ele se scurg într-un sistem comun colector. Se amestecă cu apele uzate, se adună în bazine colectoare, se epurează, dar, dacă Doamne Ferește se întâmplă să plouă prea mult, toți banii focșănenilor pot fi ”pescuiți” din Râul Putna. Influentul excedentar de ape pluviale rezultat în cazul precipitaţiilor abundente se stochează în bazinul de ape pluviale, de unde, dacă bazinul este complet plin, cantitatea excedentară este deversată peste un dig de evacuare de urgenţă, îndreptânduse gravitaţional către canalul de ieşire din staţie şi apoi în râul Putna”, se mai specifică la pagina 185. Ca alternativă, focșănenii mai pot pescui ”banii” și din Balta Mândrești sau din Balta de la stația de epurare. ”În zona sudică a orașului există un canal colector de apă meteorică stradală. Acesta are punctul de plecare din dreptul Stației ,,PETROM”, Bdul București și colectează și apele meteorice din perimetrele fostei Zone Industriale Focșani. Canalul reabilitat Sturza (Cacaina Veche) preia apele pluviale din partea nordestică a orașului, traversează drumul național DN 2 (Calea Munteniei), cu deversare supraterană către Balta Mândrești”, se menționează la pagina 186, în SIDU.

Cum se calculează cantitatea de apă uzată din factură ?

Pentru cei care nu știu cum se calculează cantitatea de apă uzată din factură, am extras informațiile oficiale de pe portalul S.C. CUP S.A., cu mențiunea că, din luna iulie, pe facturile primite de administratorii de bloc, apa uzată se pare că reprezintă 80% din apa înregistrată de contor, și nu 75% așa cum este informația neactualizată. Informația nu ne-a fost confirmată oficial, la biroul relații cu publicul fiind toți foarte ocupați. ”Pentru persoanele fizice apa uzată reprezintă 75% din apa înregistrată de contor. Valoarea acestui procent a fost stabilită la 75% deoarece se consideră că pentru consumatorii casnici, 25% din apa consumată se folosește la întreținerea spațiilor verzi sau irigarea grădinilor și astfel nu se întoarce în rețeaua de canalizare a orașului Pentru persoanele juridice apa uzată reprezintă 100% din apa consumată. La aceste cantităţi se adaugă apa meteorică. S.C. CUP S.A. Focşani asigură prin reţeaua publică de canalizare preluarea apelor meteorice din oraş. Acest serviciu este suportat de toţi cetăţenii, în sistem pauşal, calculat în funcţie de cantitatea de precipitaţii transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie şi proporţional cu suprafeţele incintelor construite şi neconstruite ale fiecărui imobil. Cantitatea de apă meteorică preluată în reţeaua publică de canalizare se determină pentru fiecare categorie de folosinţă în parte, prin înmulţirea cantităţilor specifice normate (0,0167 mc/mp/lună pentru persoanele fizice şi 0,0417 pentru persoanele juridice) cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, exclusiv terenurile arabile şi grădinile aferente fiecărui utilizator. Aceste suprafeţe sunt declarate de utilizator în Fişa punctului de consum, anexă la contract”, se arată pe pagina web a S.C. CUP S.A. (A.T.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.