Local

ANI îi spală imaginea lui Marian Oprișan. Întrebările însă rămân!

Ziarul de Vrancea
14 apr 2024 3135 vizualizări

Zilele acestea, în spațiul public, au apărut tot felul de zvonuri despre o eventuală revenire în prim-planul politicii locale sau chiar naționale a lui Marian Oprișan. Fostul baron ar fi interesat de o candidatură, fie la Consiliul Județean, fie la Parlament. Zvonurile sunt alimentate și de un raport al Agenției Naționale de Integraitate (ANI), menit în mod clar să-i spele imaginea, apărut fix în pragul campaniei electorale. Documentul nu răspunde însă la cea mai simplă întrebare. De unde provin banii mamei lui Marian Oprișan, din care-I suportă cheltuielile extravagante? În cele ce urmează cotidianul nostru a făcut o scurtă trecere în revistă a celor mai cunoscute controverse pe care le-a stârnit politicianul PSD de-a lungul timpului.

Zilele acestea circulă prin județ, înainte de începerea oficială a campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare tot felul de zvonuri cu privire la o candidatură a lui Marian Oprișan. Inițial, cei care comentează pe acest subiect au spus că fostul baron va candida pentru partidul lui Dan Voiculescu la care e șef Piedone (n.r. Partidul Umanist Social Liberal).

Această speculație a fost infirmată în momentul în care și-a anunțat candidatura, din partea formațiunii lui lui Dan Voiculescu condusă de Piedone (n.r. Partidul Umanist Social Liberal ), pentru Consiliul Județean, omul de afaceri Victor Roman. El însuși era considerat, până de curând, un apropiat al lui Marian Oprișan.

A rămas varianta unei candidaturi independente la președinția Consiliului Județean. Și în acest caz misterul se va disipa în curând, în momentul în care va expira termenul de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Județean.

De asemenea, se vorbește despre posibilitatea ca Marian Oprișan să candideze pentru alegerile parlamentare din iarnă. O poziție de parlamentar, senator sau deputat, fără prea multe responsabilități politice, dar cu privilegiile de rigoare ar fi o retragere perfectă din cariera politică. Mai ales că, spre deosebire de perioada în care conducea Consiliul Județean și PSD Vrancea, nu mai are nici un cuvânt la București.

Ziarul de Vrancea a încercat să lămurească, pentru cititori, direct de la sursă, aceste speculații legate de relansarea carierei politice a fostului baron. Oprișan a refuzat să dea un răspuns. În schimb a făcut trimitere la un raport al Agenției Naționale de Integritate, conform căruia averea pe care o deține este justificată.

Iată dialogul pe care cotidianul nostru l-a purtat cu Marian Oprișan

Ziarul de Vrancea:Domnule vicepreședinte vă adresăm următoarele întrebări la care sperem să aveți amabilitatea să ne răspundeți pentru corecta informare a cititorilor Ziarului de Vrancea:

1)-Întrucât se vehiculează informația că veți candida la apropiattele alegeri locale ca independent la președinția Consiliului Județean Vrancea vă rugăm să confirmați sau să infirmați această informație;

2)-La fel în cazul candidaturii ca parlamentar de Vrancea din toamna acestui an;

3)-Am văzut că ați vândut apartamentele și extinderile aferente acestora din Focșani strada Alexandru Vlahuță pe care le dețineați.

Ca un exercițiu de transparență anticipat, vă rugăm, dacă puteți și considerați necesar să ne comunicați suma obținută în cazul acestei vânzări.”

Marian Oprișan:„Cred că această știre: Marian Oprișan, nevinovat în toate dosarele de corupție | DOCUMENT (n.r. articol publicat pe site-ul puterea.ro pe data de 5 aprilie 2024) e și ea de mare interes pentru cititorii Ziarului de Vrancea. O zi frumoasă!…”.

Ziarul de Vrancea: Categoric că vom face referire la acest articol atunci când vom publica în Ziarul de Vrancea răspunsurile la întrebările adresate, pe care suntem siguri că veți avea amabilitatea să ni le dați.”

Marian Oprișan: La câte exagerări, speculații și insinuări că ar fi dobàndită ilegal ați făcut de-a lungul timpului (averea) cred că merită o abordare unicâ si nu doar o referire. Tratați-o corect cum se cuvine și ulterior vă răspund. După ce ati fost nedrepți ani în șir cred că merită să vă reparați greșeala.

Revenim la Raportul ANI în cazul Oprișan

Documentul cu pricina, lansat în preambulul campaniei electorale, deși datează de anul trecut, din octombrie 2023, nu face decât să alimenteze speculațiile cu privire la o posibilă relansare politică. Dacă ar fi urmărit doar să clarifice controversele din jurul acestui subiect, Marian Oprișan ar fi acționat mult mai devreme. Ar fi dat publicității raportul imediat ce i-a parvenit, în toamna trecută

Raportul emis de Agenția Națională de Integritate are 30 de pagini și cine vrea îl poate lectura în totalitate pe internet accesând titlul alăturat Marian Oprișan, nevinovat în toate dosarele de corupție | DOCUMENT Documentul mai găsește și în alte diferite surse. În articolul de față am ales să nu-l comentăm în totalitate, ci doar în părțile esențiale. Mai exact, am ales să comentăm singura parte interesantă care ne-a atras atenția, la care vom face referire un pic mai târziu.

În primul rând trebuie să spunem că raportul analizează doar ultimul mandat al fostului președinte al Consiliului Județean, 2016-2020. Iar concluziile sunt cele pe care le-a anunțat Marian Oprișan, cum că ANI l-a găsit curat și cinstit.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit în urma analizării veniturilor realizate de Oprișan, raportat la averea dobândită în perioada analizată 2016-2020 „că nu există diferențe semnificative”.

Agenția a concluzionat, drept urmare, că nu a fost încălcată legea privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, „motivat de faptul că averea persoanei evaluate (Marian Oprișan – n. red.) este justificată, a fost susținută atât de veniturile proprii cât și de disponibilitățile financiare a persoanei fizice Gherarde Lucia (mama persoanei evaluate). Drept care s-a dispus clasarea acestui dosar aflat în analiză la ANI, încă din aprilie 2019.”

„Mama mea sunt eu…”

Este replica pe care Oprișan i-a dat-o unei jurnaliste care l-a chestionat în legătură cu averea uriașă și afacerile mamei sale, prin 2019. Cu alte cuvinte, dădea de înțeles, la vremea respectivă, el este adevăratul beneficiar al afaferilor și a averii deținută de mama sa. De altfel, Oprișan a mai spus acest lucru în trecut, că și-a transferat averea și banii pe numele mamei, persoană particulară care nu intră sub incidența reglementărilor ANI.

Ori, privind din această perspectivă, raportul ANI nu lămurește mai nimic. Marile semne de întrebare în legătură cu averea lui Oprișan rămân valabile deoarece raportul ANI nu lămurește cum a obținut aceste bunuri o pensionară despre care nu se știe că ar deține vreo firmă sau ceva de genul acesta.

De altfel, nici alte instituții ale statului nu au răspuns la o astfel de chestiune! Deși ar fi trebuit și ar fi fost cazul să o facă de multă vreme!

Așa că, până una alta, având în vedere lucrurile rămase neclarificte, tot ce putem spune este că ANI este o instituție inutilă atunci când vine vorba să lămurească controversele din jurul averilor persoanelor publice. Orice politician poate aranja banii proveniți din surse controversate să fie trecuți pe numele unor rude sau apropiați, după modelul „Mama mea sunt eu…” al lui Marian Oprișan și astfel, să blocheze investigațiile la adresa lui.

Afaceri controversate în familia Oprișan

Marian Oprișan a intrat în viața publică din anii ’90. Și cam tot de atunci a început să facă bani. Cele mai multe dintre afacerile în care a fost implicat, încă de atunci au avut legătură cu statul sau cu funcția publică pe care a deținut-o.

Doar puține dintre acestea, însă, au ajuns în atenția opiniei publice și doar cu totul întâmplător. Din păcate, deși au existat suspiciuni cu privire la legalitatea și onestitatea acestora, instituțiile statului nu au reacționat la vremea respectivă așa cum ar fi fost corect și normal într-un stat de drept.

Un miliardar american, întrebat cum și-a făcut averea, ar fi răspuns ceva de genul „pot să vă justific toți banii pe care i-am câștigat, cu excepția primului milion de dolari”. Cam așa este și în cazul fostului baron PSD. În condițiile în care legislația era destul de permisivă, în anii de după revoluție, iar autoritățile nu prea reacționau, nimeni nu-l mai poate poate probabil pune sub o acuzație penală. Din motive de prescripție. În schimb rămân problemele de moralitate pentru care nu există prescripție.

Să ne amintim despre câteva dintre afacerile controversate ale lui Oprișan despre care cotidianul nostru a scris la vremea respectivă

În interviurile pe care le-a dat în ultimii ani, Marian Oprișan s-a lăudat că a făcut primele milioane de mărci germane din afacerile „Seven Stars”. Un holding pe care îl descrie drept prima mare afacere privată din Vrancea.

În fapt, documentele din acele vremuri o arată, „Seven Stars” primul mare tun (poate al doilea după Agroind) dat statului român în Vrancea. Pe scurt, Oprișan și asociații săi din această firmă, personaje cu funcții politice importante la vremea aceea, au preluat „cu japca”, mai multe firme de stat. A fost posibil, pentru că cei în cauză hotărau nestingheriți de vreo prevedere legală atât în numele statului cât și a entității private pe care o înființaseră.

Drept urmare, prin tot felul de manevre la limita legii, Oprișan și asociații au pus mâna pe activele mai multor firme de stat: sedii, parcuri auto, utilaje, contracte, terenuri etc. Că nu a fost o afacere serioasă ci doar un tun prin care a fost păgubit statul reiese din faptul că „Seven Stars” a dispărut după vreo patru – cinci ani.

Locui ei a fost luat de mai mulți „puieți” care au continuat să facă afaceri cu statul, mai exact cu Consiliul Județean condus de Marian Oprișan. Unul dintre acești pui a fost „Aispa Stars”, patronată de Corneliu Prunache, asociat în „Seven Stars” cu Oprișan. De altfel, baronul a avut acțiuni și la „Aispa Stars”.

Că am făcut referire la Corneliu Prunache, să trecem la o altă afacere controversată din care Marian Oprișan (mama sa) care a obținut un profit frumos. Este vorba despre preluarea terenului din strada I. L Caragiale, din Focșani.

Afacerea Catedrala

În anii 2000, pe o parte din terenul pe care a fost construită actuala Catedrală erau amplasate două imobile vechi, într-o curte largă, aflate în posesia Consiliului Județean. Aici funcționau sediile a mai mutor partide politice. Aceste erau revendicate de foștii prorprietari. Doar că terenul și clădirile erau revendicate de un anume Paul Brenner, focșănean plecat la Roma, prin anii ’60, despre care se spunea pe atunci, inclusiv că avea legături cu mafia siciliană.

Potrivit presei vremii, în 2001, Consiliul Județean Vrancea a retrocedat proprietatea de aproape 1.000 metri pătrați, iar Primăria Focșani i le-a atribuit celui care le-a revendicat. Doar că acesta nu le-a păstrat, ci le-a vândut lui Corneliu Prunache, asociatul lui Oprișan din Seven Stars, pentru 100.000 de dolari.

Terenul respectiv a fost dat la schimb, de Corneliu Prunache, Bisericii, pentru o altă supafață, mult mai mare, de 4.380 de metri pătrați, situată pe strada I. L. Caragiale, la nr. 5-7. Cam în același timp, mama lui Marian Oprișan cumpăra un teren alăturat, de 2.500 de metri pătrați, de la un cunoscut preot focșănean, la un preț foarte scăzut, undeva sub 1 dolar metru pătrat. Terenul era pretabil construcției de locuințe.

În 2008, mama lui Marian Oprișan vindea cei 2.500 de metri pătrați soților Anca și Bogdan Lefter, fiica și ginerele afaceristului Corneliu Istrate, din Galați. Acesta este patronul grupului de firme „Vega 93” care a obținut contractul pentru reabilitarea sediului fostei Prefecturi Putna (actuala Universitate). Tranzacția s-a perfectat la câteva luni după ce „Vega 93”, a obținut contractul de lucrări la sediul prefecturii Putna.

Iar la câteva săptămâni după ce mama lui Oprișan vindea terenul, Consiliul Județean aproba, la inițiativa lui Marian Oprișan, dublarea valorii contractului de lucrări la Prefecturii Putna, de la aproape 8 milioane de lei plus TVA la 16,89 milioane de lei cu TVA inclus.

Mai mult, în următorii ani, firmele grupului „Vega 93” aveau să devină principalii constructori pe bani publici din Vrancea. Consiliul Județean și primăriile, în special cele conduse de primari PSD, s-au întrecut în a atribui contracte grupului patronat de familia lui Corneliu Istrate.

Prin urmare este limpede că aceste tranzacții imobiliare ale mamei lui Marian Oprișan au avut legătură cu relațiile și activitățile sale de președinte al Consiliului Județean.

Politică și afaceri imobiliare

Presa a mai relatat despre achiziția unor terenuri, de către Marian Oprișan, în anii 2000, de la diverse persoane din comuna Vânători. Conform jurnaliștilor care au relatat la vremea respectivă, oamenii ar fi fost presați să vândă aceste suprafețe, de diferiți oficiali. Cel mai implicat ar fi fost George Băeșu, subprefectul și mai apoi prefectul de Vrancea, de atunci, cumătrul lui Marian Oprișan.

Terenurile cu pricina se pretează la construcții de locuințe în condițiile extinderii municipiului Focșani.

De asemenea, prin 2015, tot presa descoperea că mama lui Marian Oprișan deține un apartament într-un complex rezidențial de lux din București. Printre vecini se numărau Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Elan Schwartzenberg sau Gabriel Strutinsky.

Cele ce vi le-am prezentat mai sus sunt doar o foarte mică parte din afacerile controversate care se leagă de numele lui Marian Oprișan. Cu siguranță mai sunt multe altele care nu au fost scoase la iveală. Inclusiv legate de construcția conacului de la Bolotești. Este vorba despre societăți comerciale care au obținut și lucrări pe bani publici sau care aveau legătură cu PSD, condus de Marian Oprișan în Vrancea la timpul respectiv. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.