Ultima oră

Recensămant pentru urşii din pădurile Vrancei

Iulia Crețu
23 sep 2013 1643 vizualizări
Solicitarea a fost trimisă autorităţilor locale de Magor Csibi, directorul pentru Romania al organizaţiei de mediu WWF. Judeţele Vrancea, Covasna şi Harghita sunt habitat pentru cea mai numeroasă populaţie de urs brun din Romania, 2.300 de exemplare

Autorităţilor din Romania li s-a cerut realizarea unui recensămant al populaţiei de urs brun, considerat o necesitate, după cum s-a pronunţat Magor Csibi, directorul World Wild Foundation, organizaţie de mediu. Solicitarea a fost făcută pentru demontarea ştirilor şi miturilor false create, natural sau artificial, în jurul ursului brun. Potrivit unor statistici mai vechi, cea mai numeroasă populaţie de urşi bruni din Romania este concentrată în zona Vrancea-Harghita-Covasna, numărul estimat urcand la 2.300 de exemplare. O declaraţie mai veche a responsabililor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea susţinea că în perimetrul judeţului nostru ar trăi în jur de 350 de urşi, însă numărul lor nu poate fi cunoscut cu exactitate pentru că animalele nu stau într-un singur loc, plimbandu-se şi trecand graniţa Vrancei. „De ani buni, cerem un recensământ al urşilor, în contextul în care actualele cifre oficiale sunt obţinute în urma datelor raportate, fără însă o verificare strictă a acestora. Totodată, încercăm să combatem informaţiile false, câteodată promovate şi de autorităţile responsabile, că am avea prea mulţi urşi. Prin intermediul datelor culese de noi, localnicii află ce zone trebuie protejate sau evitate. Sunt foarte multe mituri şi ştiri false legate de ursul brun în România şi încercăm, prin acest proiect, să le demontăm”, a declarat Magor Csibi. De altfel, la această oră, WWF derulează un program de monitorizare a urşilor bruni. Vanătoarea acestui animal se poate face, din 2007, numai cu derogare specială, atunci cand prezenţa sa reprezintă o ameninţare pentru comunităţile umane sau cand produce pagube. „Peste 80% dintre români consideră ursul o comoară naţională şi sunt împotriva vânătorii”, a completat Magor Csibi. Conform datelor WWF România, populaţia de urşi bruni existentă în pădurile de la noi din ţară a ajuns la 6.000 de exemplare, faţă de 9.000 în 1989. De altfel, Romania şi Ucraina sunt ţările unde se află 45% din populaţia de urs brun din Uniunea Europeană, habitatul fiind limitat de activităţile umane şi dezvoltarea socio-economică. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.