Ultima oră

Direcţia Silvică susţine că sunt mai puţine tăieri ilegale în judeţ

Mihai Boicu
30 oct 2012 2380 vizualizări
Jumătate din copacii „dispăruţi” au fost imputaţi chiar personalului silvic, după cum susţin oficialii instituţiei, însă în judeţ se taie în continuare pe rupte, în special din pădurile private care nu sunt păzite deloc

Tăierile ilegale din pădurile administrate de Direcţia Silvică Focşani s-au diminuat în ultimul an, potrivit informării prezentate ieri la şedinţa Colegiului Prefectural. La sfarşitul lunii septembrie, totalul suprafeţelor administrate se ridica la 51.817 hectare păduri, iar Direcţia Silvică asigura serviciile silvice (inclusiv paza) pentru o suprafaţă de 18.565 hectare. Cea mai mare parte, respectiv 16.754 hectare, sunt proprietatea privată a persoanelor fizice. Suprafeţele sunt în administrarea a patru ocoale silvice: Dumitreşti, Focşani, Panciu – Valea – Caregnei şi Soveja. În cele 51.817 hectare păduri ale statului s-au tăiat ilegal 779 metri cubi din lemne, din care 416 metri cubi justificaţi prin infracţiuni, iar 363 metri cubi au fost imputaţi personalului silvic. În cele 18.565 păduri private s-au tăiat ilegal 685 metri cubi de lemne, din care 194 s-au justificat prin infracţiuni, iar 491 s-au imputat personalului silvic. În comparaţie cu anul trecut, s-a înregistrat o scădere a volumului de lemne tăiat ilegal de 522 metri cubi, cel puţin oficial. Lucian Zamfir, şeful Direcţiei Silvice, a spus că sunt suprafeţe mari de pădure care nu sunt în paza vreunui ocol silvic.

„Aceste suprafeţe sunt intercalate printre suprafeţele pe care Direcţia Silvică Vrancea le are în pază, iar proprietarii care taie şi transportă material lemnos din aceste suprafeţe nu deţin acte de provenienţă şi transport”, se arată în informarea Direcţiei Silvice. De asemenea, reprezentanţii instituţiei se plang că persoanele care au solicitat retrocedarea pădurilor interzic efectuarea lucrărilor silvice deşi încă nu le-au primit cu acte în regulă, cum se întamplă la Mera, Păuneşti sau Homocea. Subprefectul Cristi Misăilă a spus că de îndoieşte că acesta este volumul real al tăierilor ilegale, „deoarece alte instituţii au raportat mai mult”.

Pe de altă parte, prefectul Kanty Cătălin Popescu a acuzat Direcţia Silvică că tergiversează punerile în posesie chiar şi dacă există hotărari judecătoreşti definitive şi irevocabile. „Vin de la o audienţă cu 50 de persoane care au hotărari judecătoreşti de ani de zile, multe dintre ele definitive şi irevocabile”, a spus reprezentantul Guvernului. Acesta şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de faptul că după ce în şedinţele comisiei de fond funciar reprezentanţii Direcţiei Silvice sunt de acord cu hotărarile luate, după aceea instituţia deschide procese. (Mihai BOICU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vica lu' pițurcă, acum 4220 zile, 15 ore, 49 minute, 1 secunda
Cat a furat cel care se dă cu o șaretă prin județ cu număr de înmatriculare VN-01-UNU un gipa 4x4 de te dă pe spate ? Oare el este numărul UNU la defrișări ilegale sau conduce în topul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.