Ultima oră

Bunelul lui Aurel Moldoveanu, bunicul bunicilor din Vrancea

Camelia Stănilă
22 sep 2008 5330 vizualizări
103 ani i-au lasat urme in suflet u Coman Moldoveanu din Gura Calitei implineste astazi venerabila virsta 103 ani, pe care inca o "duce" cu demnitate u "Am mintea cu care m-a nascut mama, in 1905", se mindreste mosul, care isi reaminteste in cel mai mic detaliu toate peripetiile vietii u de la doua sotii a avut 16 copii, insa pe 10 i-a ingropat deja u mos Coman se bucura insa de cei 30 de nepoti si 34 de stranepoti, care ieri l-au sarbatorit chiar in curtea casei in care a locuit o viata u interpretul Aurel Moldoveanu, dar si noul primar al Bordestiului, Viorel Moldoveanu, ii sint nepoti u "Daca stii sa te pastrezi, nu e greu sa treci suta", a marturisit veteranul caruia nimeni nu-i da mai mult de 85 de ani

Coman Moldoveanu din Gura Calitei este unul din putinii oameni care se pot lauda ca au atins venerabila virsta de 103 ani si inca se tin pe picioare. Inconjurat de copii, dar si de 64 de nepoti si stranepoti, vrinceanul pare sa fi descoperit secretul longevitatii. Bunicul interpretului Aurel Moldoveanu, dar si al noului primar din Bordesti, Viorel Moldoveanu, se mindreste ca pina acum trei ani nu prea a calcat prin spitale, ca urca dealurile chiar mai bine decit unii dintre copiii sai sau ca nu poarta ochelari si inca poate citi scrisul de pe retetele doctorilor. Iar cine are ocazia sa-l intilneasca si sa-i stirneasca amintirile sta si-l asculta cu placere cel putin una sau doua ore. Caci mos Coman isi aduce aminte toate detaliile vietii sale, deloc usoare, care a pornit pe 22 septembrie 1905. "Am mintea cu care m-a nascut mama", se mindreste veteranul, caruia, dupa aspect, nimeni nu ii da mai mult de 85 de ani.


Viata lui Mos Coman ar putea fi cuprinsa in manualele scolare, nu doar pentru ca a trecut prin doua mari razboaie si a supravietuit, dar si pentru ca e un exemplu de luciditate si cunostinte bine inradacinate, in ciuda celor 103 ani pe care ii duce demn pe umeri. Suferintele vietii i-au lasat urme adinci in suflet, dar a stiut sa treaca peste tot, sa se "hraneasca" din dragostea cu care este inconjurat si sa duca un trai sanatos, pe dealurile din Gura Calitei. Asa ca daca il vezi alaturi de fiul sau de 78 de ani, mai ca poti spune ca sint frati. Viata a preferat sa nu-i incrusteze pe chip greutatile si suferintele. Ieri a avut ocazia sa-si revada mare parte din copiii care i-au mai ramas in viata, dar si nepotii si stranepotii care s-au adunat sa-l cinsteasca, cu prajituri, tort si sampanie, in curtea casutei sale. Asa a mai dezvaluit putin din secretul virstei sale, pe care totusi nu ar mai dori-o foarte lunga. "Daca te pastrezi, nu e greu sa treci suta. Nu am trait cu un kil de tuica in stomac, ci cu un kil de lapte", a marturisit Coman Moldoveanu, care de 60 de ani duce o viata ordonata, fara picatura de alcool. Chiar si acum e destul de sprinten, insa regreta ca acum trei ani si-a scrintit un picior si a ajuns in spital, astfel ca nu mai poate urca dealurile si nu mai merge pe jos pina la Bordesti, unde are multi copii si nepoti. Veteranul spune ca, daca nu e sanatate, nici nu mai vrea sa traiasca prea mult. De altfel, se mindreste ca si-a aranjat tot pentru inmormintare, inclusiv un sicriu trainic, de nuc... "sa nu putrezesc repede, ci dupa vreo 5 ani asa...". "De ce sa traiesti degeaba, daca nu e sanatate? Deja le-am invatat pe toate, le stiu pe toate", spune cu zimbetul pe buze batrinul.


Peretii camarutei, tapetati cu poze de familie


Coman Moldoveanu se poate mindri ca a lasat o mostenire si chiar se mindreste cu cei care ii poarta singele. Din doua casnicii a avut 16 copii, din care pe 10 i-a ingropat deja. "Asa a dat Domnul, sa am 16 copii. Nu a fost greu, desi am avut si 6 copii in scoala", spune batrinul. Pe toti nepotii si stranepotii ii are pusi la loc de cinste, in poze atirnate pe peretii micii camarute in care locuieste. La capatii are si un colaj pe care l-a primit cadou de la urmasii sai, care-l infatiseaza la 24 de ani, in haina militara, dar si la virsta de 103 ani. De altfel, se mindreste de fiecare data cind unul din nepoti sau stranepoti imbraca haina militara, pe care a indragit-o. In mijloc sta un poster cu nepotul sau preferat, interpretul Aurel Moldoveanu, cu care se vede lunar, macar atunci cind face vizitele de rutina la doctor. Acesta nu a putut veni la reuniunea de ieri, fiind "prins" cu concertele, insa cei doi au vorbit prin telefon si au mai schimbat impresii despre cele intimplate in ultima vreme. "Nea Coman este decanul de virsta al comunei. Chiar daca glumeste spunind ca are 3 ani, nici la minte nu e de 3 ani, nici la trup. A trecut prin doua mari razboaie, primul intre 1914-1918, pe care il tine minte desi avea o virsta frageda, apoi in al doilea a participat efectiv la lupte. Ambele sotii i-au murit si doar 6 copii ii mai sint in viata. La fiecare mare pierdere a suferit, dar a gasit puterea sa merga mai departe. Ii dorim viata lunga, dar cu sanatate", i-a urat Neculai Pupaza, cel care a organizat aniversarea de ieri.


"E o enciclopedie vie"


Centenarul Coman Moldoveanu a profitat de reuniunea de ieri pentru a istorisi momente din viata sa, de la faptul ca a ramas orfan la 12 ani, cind mama i-a murit de tifos, la pataniile din razboi si decoratiile pe care le-a primit. "Am stat trei luni la Odessa, am lasat 30 de morti, mi-au trecut 6 gloante prin manta, pe la subtioara sau pe dupa ceafa, dar am scapat intreg. Nu am impuscat nici un inamic cit am fost in razboi si Domnul m-a pazit", spune veteranul. Desi asculta povestile pentru a n-a oara, nepotii il provoaca sa istoriseasca, indiferent pe ce tema. "Este o enciclopedie vie! Si cei de la primarie vin si-i mai cer ajutorul, cind e vorba de vreun pamint sau padure. Stie toata istoria, a cui a fost"¦", se mindreste si nepotul sau Viorel Moldoveanu, care acum este primar in Bordesti. "Istoria bunicului ar trebui sa fie pusa in manuale, nu ceea ce le predam noi acum copiilor. Bunicul a fost mereu asa cum il vedeti acum, ordonat, mereu barbierit"¦ de la 45 de ani a dus o viata ordonata si inca are putere", spune si nepoata Petruta Lalu, cadru didactic la Scoala din Jitia. Mos Coman se lauda si cu munca pamintului si spune ca "acum nu mai e la fel. Trudeam pamintul si aveam noroc, pe ce puneam mina se facea. Ma duceam pe la Braila si vindeam. Plecam cu curaj, cu curaj veneam, cu pistolul la piept". Desi a indurat atitea, acum traieste doar dintr-o pensie de veteran, de doar 248 de lei. "Cu atit e recompensat un om care a trudit 6 ani pentru tara", spune cu regret in glas batrinul. Inconjurat de suflete tinere, gaseste resurse sa treaca si peste acest aspect. Important e ca inca mai are putere, macar pentru a vedea ce-i mai rezerva viata. La multi ani sprintenului centenar din Gura Calitei! (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739403 zile, 15 ore, 9 minute, 59 secunde
Ce poveste frumoasa de viata. Sa traiesti frumos in continuare nea Coman si la multi ani! 103 ani nu e de ici de colea, iar daca nu esti leguma, atunci chiar este exceptional.
, acum 739403 zile, 15 ore, 9 minute, 59 secunde
Excelent articol La Multi Ani
, acum 739403 zile, 15 ore, 9 minute, 59 secunde
La multi ani mosule!!! Multa sanatate si trai cat mai bun!!!
, acum 739403 zile, 15 ore, 9 minute, 59 secunde
Iata ca uneori viata ne conduce cat mai de departe si nu prea sti unde te duce dart traind in armonie cu natura si toate celalte pere maleete se poate ajunge si chiar aici .
, acum 739403 zile, 15 ore, 9 minute, 59 secunde
Da asa este cateodata ma mai duc la cate un mort la mine la paunesti unde cel mort are vreo 100 ..90 etc si unii spun ca ar mai trebui sa mai traiasca ...ce gluma tare de tot .Pentru mine moartea nu citeste integral
, acum 739403 zile, 15 ore, 9 minute, 59 secunde
LA MULTI ANI!nea Coman,sa traiesti,sa intineresti!!!!....Oare mai apucam noi generatia zilei de azi asa o virsta frumoasa,sa ne cunoastem nepotii si stranepotii,sa ne sarbatoreasca? Foarte frumos citeste integral
, acum 739403 zile, 15 ore, 9 minute, 59 secunde
Multa sanatate si un gand bun.Sa ne traiest.LA MULTI ANI!
, acum 739403 zile, 15 ore, 9 minute, 59 secunde
Esti tare dus cu capul!In viziunile tale paranormale nu ti-a spus nimeni ca ar trebui sa nu mai scrii nimic? Cauta-ti o alta ocupatie, apuca-te de cantat. Ca de scris ne-ai omorat! Vezi poate ai alte citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.