Ultima oră

Foto și Video!!! Procurorii au sediu de 2 milioane de euro. Trebuie să se apuce de dosare grele!

Gabriel Sava
16 oct 2015 9797 vizualizări
Pentru prima dată în istoria judeţului, procurorii vrânceni sunt “la ei acasă” şi nu mai stau cu chirie. Noul sediu al Parchetului Vrancea are, în premieră în ţară, un birou destinat avocaţilor, dar şi două garsoniere de protocol. Proiectul a costat 9,6 milioane lei, banii fiind alocaţi de Ministerul Public şi de Ministerul Justiţiei. Clădirea are în jur de 75 de incinte şi este dotată şi utilată la ultimele standarde. Oficialii din sistem le-au cerut procurorilor din judeţ să se apuce mai serios de treabă!

Cu mare fast, vineri, la orele prânzului, a fost inaugurată noua clădire a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, care adăposteşte şi sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani şi pe cel al Serviciului Teritorial al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

La inaugurare, pe lângă ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a fost prezent şi Bogdan Gabor, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii dar şi Daniel-Constantin Horodniceanu, şeful DIICOT. Printre invitaţi s-au numărat şi primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi, secondat de viceprimarul Gabriel Necula, singurele autorităţi ale administraţiei publice locale. Au venit la inaugurare şi preşedinţii Tribunalului Vrancea, respectiv a Judecătoriei Focşani, precum şi procurorii tuturor celor patru unităţi de parchet din judeţ. Un invitat special, care a şi luat cuvântul, a fost judecătorul Tudorel Toader, de la Curtea Constituţională, vrâncean care a debutat în activitate ca procuror la Procuratura din Panciu.

"Judecata divină" a Arhiepiscopului

La inaugurare a fost prezent şi arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, ÎPS Ciprian, care a sfinţit noua clădire a parchetului şi s-a rugat celui de Sus pentru a "înmulţi bunătăţile din acest aşezământ" şi a "îndepărta toată lucrarea diavolească". “O să rostesc un cuvânt de apreciere din preţuire la adresa dumneavoastră faptul că v-aţi gândit să invitaţi la acest moment al inaugurării noului sediu şi pe Întâi Stătătorul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei împreună cu părinţii protoierei iar pentru noi aceasta înseamnă foarte mult întrucât ne-a dat de înţeles că dvs vă şi îndepliniţi o misiune pe cât de complicată, pe atât de frumoasă în acelaşi timp, ne-a dat de înţeles că aveţi gândul îndreptat către D-zeu şi că, în pofida dificultăţilor pe care le presupune misiunea aceasta la care aţi fost chemaţi vă străduiţi să vă raportaţi întotdeauna la judecătorul (…) Isus Hristos şi la judecata divină”, a declarat ÎPS Ciprian.
 

O prioritate devenită realitate
 

Didina Dănăilă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, a apreciat că ridicarea unui nou sediu s-a impus mai ales că vechea clădire nu oferea condiţii propice desfăşurării activităţii judiciare. “Este o propunere mai veche a noastră, însă a devenit o prioritate în ultimii ani întrucât în vechiul sediu condiţiile în care procurorii şi celălalt personal îşi desfăşura activitatea deveniseră improprii”, a spus procurorul general Didina Dănăilă, care a considerat că noul sediu face cinste celor care l-au gândit şi ridicat. Trebuie precizat că Ziarul de Vrancea a scris în mai multe rânduri despre lipsa condiţiilor în care lucrau procurorii vrânceni până la inaugurarea acestui nou sediu, de la ploaia care se scurgea prin tavan şiroind pe pereţi, până la lipsa unei incinte care să adăpostească arhiva instituţiei. Toate aceste probleme au fost rezolvate concomitent cu ridicarea noului sediu care este gândit pe sistemul PASA3 la care se adaugă o mansardă. Conform reprezentanţilor constructorului, clădirea adăposteşte circa 75 de incinte, birouri şi săli. Ceea ce face clădirea unică în ţară este însă biroul destinat avocaţilor. Buna colaborare dintre Parchet şi Baroul Vrancea şi-a găsit rodul în alocarea unei incinte ca birou al apărătorilor celor care vin la sediul parchetului.“A fost o discuţie pe care eu am avut-o cu dl ministru Cazanciuc şi cu dl fost prim procuror Lefter pentru ca avocaţii să aibă un birou separat şi mă bucur să văd că acest lucru s-a materializat. Pot să spun că este un lucru absolut normal”,a precizat avocatul Ioan Ioanovici, decanul Baroului Vrancea.
 

Cine au fost lăudaţi de prim-procurorul Ţîrlea

Şeful procurorilor vrânceni a apreciat ziua de vineri ca fiind una de sărbătoare. “Astăzi este o zi mare pentru justiţia din Vrancea, este o zi de sărbătoare pentru Ministerul Public. Este pentru prima dată când la Focşani se construieşte un sediu pentru parchet pentru desfăurarea activităţilor pe care le îndeplinim noi, procurorii. În urmă cu 100 de ani se inaugura cu mare fast sediul Tribunalului Putna în care urma să funcţionize şi procuratura de la acea vreme, instituţie care a funcţionat în acel sediu până în anul 1984. Exact la 100 ani s-a început, în 2012, construcţia noului sediu, care, pe lângă multitudinea facilităţilor pe care ni le oferă, aş menţiona doar câteva: un birou pentru colegii noştri avocaţi, realizat la iniţiativa domnului ministru Cazanciuc, un birou de presă şi o bibliotecă. Faptul că noi avem azi aici condiţii excepţionale de lucru îl datorăm domnului ministru Robert Cazanciuc, domnului prim procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Tiberiu Niţu, autorităţilor locale şi nu în ultimul rând domnului procuror Ion Lefter, fost prim procuror care, atât în timpul mandatului său cât şi ulterior, s-a implicat activ, dovedindu-se a fi un bun gospodar”, a punctat prim procurorul Florin Ţîrlea, şeful procurorilor vrânceni.
 

Lefter a povestit despre "viaţa grea de chiriaş"

“Parchetul sau oricum s-ar fi numit acesta de la Regulamentele Organice încoace nu a avut niciodată un sediu propriu. Noi am fost întotdeauna chiriaşi şi ştiţi care este viaţa chiriaşului: proprietarul îI dă acolo cât vrea el şi îl mută, la fel, când i se năzare”, a deplâns fostul prim procuror situaţia procurorilor vrânceni. Ion Lefter a fost cel care, începând cu anul 2005, a făcut eforturi susţinute pentru ca unitatea de parchet pe care a coordonat-o ani buni, până la finalul lui 2014, să aibă un sediu propriu. Fostul şef al procurorilor vrânceni a explicat că de-a lungul timpului au existat, cel puţin pe mandatul său, mai multe variante care însă, din lipsa banilor sau a înţelegerii din partea autorităţilor sau a altor factori decizionali, nu s-au materializat. Cel mai mare regret al fostului prim procuror este faptul că sediul fostei prefecturi, situat în imediata vecinătate a noului sediu al Tribunalului Vrancea, nu a putut deveni sediul Parchetului Vrancea. Printre locaţile în care a funcţionat, de-a lungul timpului, Procuratura s-au numărat locaţiile Arhivelor Naţionale, fosta Şcoală de Fete, fostul internat al Şcolii de Fete, fostul sediu al Direcţiei Agricole.
 

Unde s-au făcut "intervenţii"

În 2005 ne-am imaginat aşa, zburând în timp, în 3D, o construcţie grandioasă care să se numească sediul Justiţiei vrâncene. O clădire pe un perimetru de 20.000-30.000 metri pătraţi, cu 6 etaje, cu trei faţete, una a Tribunalului, una a judecătoriei, alta a Parchetului, cu sedii de avocatură şi notariat la parter, cu spaţii largi. Am identificat şi spaţiul şi am făcut şi eu şi preşedintele de la acea vreme a Tribunalului, Ion Constantin, demersuri pe lângă ministrul justiţiei de atunci. Din păcate, în 2006, s-a schimbat conducerea Tribunalului Vrancea iar noul preşedinte nu a mai agreat ideea de a face o construcţie comună, ba din contra, a fost chiar refractar la această idee”, a precizat procurorul Ion Lefter care, începând cu 2012, din august, a pus piatra de temelie a noului sediu al Parchetului. Acesta a recunoscut că, pentru a finaliza clădirea inaugurată vineri, a fost nevoie de “intervenţii”, pe care le-a făcut constant la conducerea Ministerului Public şi a Ministerului Justiţiei, prin metoda “intrat pe geam- ieşit pe uşă”. Acum pot să mărturisesc domnule procuror general: în 2014 am mers şi am cerşit oriunde a fost posibil (… ) pentru ca să mi se dea bugetul corespunzător”, s-a confesat fostul şef al procurorilor vrânceni.
 

Ce are “exotic” noua clădire a Parchetului?

Printre birourile care vor găzdui birourile procurorilor, ale grefierilor şi cele ale personalului auxiliar, noua clădire este utilată la mansardă cu două garsoniere care pot oferi găzduire, la nevoie, în sistem hotelier. La subsolul clădirii se află garajele, iar din unul dintre ele se ajunge direct în cele două camere de arest, prevăzute cu gratii, cu grupuri sanitare pentru cei reţinuţi. Clădirea mai are şi camere destinate anchetei, aşa cum prevăd noile coduri în materie penală. După cum au precizat gazdele evenimentului, dar şi primarul Bacinschi, clădirea fostului parchet se va transforma în Casa Căsătoriilor. Activitatea efectivă a procurorilor se va muta în noul sediu chiar de săptămâna viitoare, în acest interval urmând a fi făcute ultimele mutări şi aranjamente. (Gabriel SAVA)



Sediul Parchetului are şi două camere de protocol dotate conform hotelurilor de trei stele

Procuroarele Luminita Dogaru, Sandica Apostolescu, alături de Rares Mocanu


Arhiepiscopul Ciprian le-a mulţumit magistraţilor pentru că se raportează la "judecătorul Isus Hristos"


Iată ce ținută sexy a abordat șefa Tribunalului la inaugurarea Parchetului!

Doamnele procuror și grefier s-au îmbrăcat elegant în ziua cea mare

Procuroarele Apostolescu (stânga) și Dogaru

Șeful Poliției, comisarul șef Ionel Popescu, șeful de la Anticorupție, Virgil Cristian, alături de colegul de la "2 și un sfert", Vasilică Târală

Bacinschi a venit la Parchet alături de inlocuitorul său Gabriel Necula

De la stânga la dreapta, prim-procurorul de la Vrancea, Florinel Țârlea, Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituțională, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Didina Dănăilă, și procurorul general al României, Tiberiu Nițu


 

Marian Oprișan a fost "prezent" prin marca de apă minerală franțuească pe care o preferă

Arestul nou-nouț din beciul noului sediu al Parchetului din Vrancea. Oare cine va avea "onoarea" să-l inaugureze? În imagine procurorul Ion Lefter, cel care s-a ocupat de lucrări și care ne-a prezentat condițiile de cazare.

Șeful Baroului de Avocați, avocatul Ioan Ioanovici

Invitatii au fost primiți cu pâine și sare de artiștii de la Țara Vrancei


Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Raneti Tudor Andrei, acum 3021 zile, 4 ore, 40 minute, 22 secunde
Toata adunatura de criminali abjecti s-au adunat :) Cautati pe google dupa nume + "plangere penala" sau + "dosar penal", sau cititi direct in timeline-ul meu pe facebook. Tarlea citeste integral
, acum 3122 zile, 18 ore, 49 minute, 4 secunde
Nu cenzureaza nimeni. Comentariile nu apar instant pe site. Trebuie sa asteptati citeva minute. Dati refresh la pagina si o sa le vizualizati. Lectura placuta!
MATRIX REVOLUTIONS, acum 3122 zile, 23 ore, 7 minute, 29 secunde
DACA MAI STERGETI COMENTARIILE DESPRE LEGEA LUSTRATIEI CARE AR TREBUI SA OPEREZE PE ACESTI INDIVIZI....VOI CEI DE LA ZDV INSEAMNA CA NU SUNTETI DEPARTE DE REDACTIA ZIARULUI SCANTEIA
matrix revolutions, acum 3122 zile, 23 ore, 17 minute, 32 secunde
O INAUGURARE IN STIL NEOSTALINIST CU OAMENI CARE AU FACUT POLITIE POLITICA LA GREU INAINTE DE 1989; MAI TREBUIAU INVITATI ILIESCU SI CU MINERII; SI MUSAI SA FIE PREZENT SI NEOCOMUNISTUL CIPRIAN CARE citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.