Ultima oră

Direcţia Silvică Vrancea a păstrat numai 30% din codrii din 1990

Iulia Crețu
7 sep 2015 2445 vizualizări
în 1990, pădurile statului în Vrancea acopereau 168.775 ha, ajungând în prezent la numai 51.141 ha u într-un deceniu, peste 2.000 ha de pădure au fost regenerate, natural sau prin împăduriri u cota de masă lemnoasă de recoltat anual în Vrancea, din pădurile proprietate publică, a fost stabilită de Consiliul de Administraţie al Romsilva la 150.000 mc u printre cei care "toacă" ilegal pădurile se numără chiar pădurarii, aşa cum s-a întâmplat recent la Tulnici unde s-au tăiat ilegal copaci într-un SIT NATURA 2000

În 25 de ani, în intervalul 1990-2015, pădurile statului din judeţul Vrancea au scăzut dramatic de la aproape 170.000 ha imediat după Revoluţie la puţin peste 50.000 ha cât se înregistrează în prezent. Reducerea suprafeţei pădurilor administrate de Romsilva, prin Direcţia Silvică Vrancea, s-a produs ca urmare a aplicării legilor fondului funciar, după cum a transmis ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, într-un răspuns trimis deputatului Florin Mihail Secară. Acesta din urmă era interesat de câtă pădure mai au codrii Vrancei şi în baza căror autorizaţii se pot face exploatări de masă lemnoasă. “În 1990, Inspectoratul Silvic Judeţean Vrancea administra o suprafaţă de 168.775 ha fond forestier. În prezent, ca urmare a aplicării legilor fondului funciar, suprafaţa fondului forestier proprietate publică a statului administrată de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcţia Silvică Vrancea, este de 51.141 ha (30% comparativ cu 1990)”, după cum susţine Ministerul Mediului.

Tăiem la greu şi nu împădurim aproape deloc

Datele oficiale arată că într-un deceniu, puţin peste 2.000 ha de pădure au fost regenerate, din care, în mare parte, codrii statului şi-au revenit de la natură. Numai 694 ha au fost împădurite prin intervenţia omului, spre deosebire de 1.544 ha păduri regenerate în mod natural. În ceea ce priveşte exploatarea lemnoasă din pădurile statului, datele oficiale transmise de Ministerul Mediului despre cât de tare sună drujbele în Vrancea arată că volumul de masă lemnoasă recoltată din judeţ nu ar fi la capacitate maximă. Ministerul, evident, nu deţine date despre tăierile ilegale de pădure. “Din punctul de vedere al volumului de masă lemnoasă ce se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică a statului, acesta reprezintă circa 80% din volumul maxim admis de lege. Pentru anul 2015, posibilitatea prevăzută de amenajamentele silvice este de 150,7 mii mc. Faţă de acest nivel, Consiliul de Administraţie al Romsilva a aprobat recoltarea în anul 2015 a unui volum de numai 121,8 mii mc reprezentând 81% din volumul ce ar putea fi recoltat legal”, mai spune Gavrilescu.

Noii boieri ai pădurilor

De precizat că din Consiliul de Administraţie al Romsilva face parte şi inginerul Gică Duţă, şeful Ocolului Silvic Focşani, care deţine nu mai puţin de 18 terenuri (pădure, arabil şi intravilan) şi şapte apartamente şi case în Vrancea şi la Bucureşti. Duţă s-a luptat în instanţă ani de zile, chiar cu Romsilva, pentru un deal de pădure la Tănăsoaia. Gică Duţă şi-a motivat lupta pentru pădure prin faptul că “o iubeşte”. Şi alţi mari procuratori au făcut rost de mii de hectare de pădure în judeţ după ce au cumpărat în ultimele două decenii drepturile litigioase de la foştii proprietari de dinainte de venirea comuniştilor la putere. Unul dintre aceştia este Maricel Cosor, care încă se mai judecă pentru mii de hectare de "aur verde". Printre procuratorii renumiţi ai judeţului, care s-a retras însă în afaceri cu vin, se numără şi Constantin Gîrboiu. Şi fostul şef al Inspectoratului  Teritorial de Regim Silvic şi Vînătoare, Alexandru Lefter, a făcut milioane din afacerile controversate cu păduri, parte dintre acestea intrând mai nou în patrimonioul celor de la Ikea. Lefter a fost demis după ce a cerut mită pentru retrocedarea unei suprafeţe de pădure în judeţul vecin Buzău. (Iulia CREŢU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
cetateanu', acum 3163 zile, 2 ore, 18 minute, 1 secunda
Nu stiu de ce am impresia ca acest Duta este ca lupu paznic la oi.Are o mare iubire fata de padure,dar nu a lui, a altora.
pavel, acum 3163 zile, 4 ore, 30 minute, 34 secunde
Sacalii sunt in continuare la furat : Scanteianu si Raduta.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.