Ultima oră

Eroii de la Mărăşti sunt omagiaţi luni de soldaţii români şi americani. Vii și tu la ceremonial?

Mihai Boicu
19 iul 2015 3023 vizualizări
Festivitatea are loc în memoria soldaţilor care au murit în luptele purtate în urmă cu 98 de ani u la ceremonie vor veni şi soldaţi americani de la Baza Militară “Mihail Kogălniceanu” u autorităţile locale au implementat un proiect pentru punerea în valoarea a Mărăştiului u "Toţi încep discursurile cu «Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz», dar puţini ştiu unde este Mărăştiul pe hartă", recunoaşte edilul de la Răcoasa

Consiliul Judeţean Vrancea organizează luni un eveniment dedicat omagierii eroilor care au căzut pe Câmpul de Luptă Mărăşti. În urmă cu 98 de ani aici a început ofensiva Armatei Române, iar victoria repurtată de Armata a II-a, condusă de Mareşalul Averescu, a determinat succesul operaţiunilor militare care au avut loc ulterior la Mărăşeşti, pe 6 august 1917. După terminarea Primului Război Mondial, Societatea “Mărăşti” a construit, în cinstea eroilor, un mausoleu unde au fost reînhumaţi 5.342 de eroi români, germani şi ruşi care au fost iniţial îngropaţi pe dealurile din zonă. “Pentru comemorarea acestora, între orele 9.00 – 21.00, Garnizoana Focşani va asigura la Mausoleul Mărăşti Gardă de Onoare. La ora 16.30 va avea loc inaugurarea expoziţiei foto «In Memoriam ... Mărăşti – Mărăşeşti – Focşani – Soveja», iar între orele 16.45 – 17.00 va avea loc un microrecital susţinut de «Corul Pastorala», care va interpreta: «Tatăl nostru», «Imnul eroilor» şi «Treceţi batalioane române Carpaţii»”, se arată într-un comunicat de presă al CJ Vrancea. La ora 17.00, Garda de Onoare a Garnizoanei Focşani va da onorul militar demnitarilor care vor participa la eveniment, urmând ca, ulterior, să aibă loc o slujbă religioasă de pomenire a eroilor. După finalizarea paradei militare programată pentru ora 18.30, invitaţii vor putea vizita mausoleul. În jurul orei 19.10, cvartetul “Consonante” va susţine un microrecital cu următorul program: Giuseppe Verdi, Cvartet in  mi minor, Wolfgang Amadeus Mozart, Divertimento în Re major, Carlos Gardel, Por una Cabeza. La ceremonie vor fi prezenţi reprezentanţii oficialităţilor judeţene, dar este posibil să vină şi oficiali de la nivel naţional. Ultimele informaţii care circulă sunt că la ceremonie va veni şi vicepremierul Gabriel Oprea, lider naţional al UNPR, de care Marian Oprişan este tot mai apropiat în ultima perioadă.

Americanii vin la Mărăşti

Regina Maria, pe frontul Primului Război Mondial

Americanii vor da onorul militarilor care şi-au piedut viaţa în Primul Război Mondial. O trupă de soldaţi va veni luni la Mărăşti, după ce în prealabil s-au efectuat toate pregătirile necesare pentru prezenţa americanilor staţionaţi la Baza Militară “Mihail Kogălniceanu”. Singurul detaliu care mai trebuia stabilit ieri era dacă soldaţii americani urmează să vină cu elicopterele sau cu alte mijloace de transport, întrucât pentru deplasarea pe calea aerului este nevoie de autorizaţie de zbor. Mausoleul de la Mărăşti a fost reabilitat cu fonduri europene în cadrul unui proiect derulat de Consiliul Judeţean Vrancea, iar acum autorităţile locale încearcă să aducă localitatea pe harta turistică a judeţului. Primul pas a fost implementarea proiectului “Mărăşti100”, finanţat cu fonduri europene de aproximativ 20.000 de euro. În cadrul acestuia au fost amplasate patru panouri mari de informare şi alte 12 mai mici, rămânând de amplasat doar un panou electronic pentru accesarea de informaţii de către persoanele interesate care ajung în zonă. Consiliul Local Răcoasa mai trebuie să realizeze şi observatorul Mareşalului Averescu, un fel de foişor din lemn pe două nivele folosit de mareşal pentru a observa câmpul de luptă. De asemenea, autorităţile locale au realizat un site de promovare, www.marasti100.ro, în care se găsesc informaţii ineresante despre istoricul zonei din timpul Primului Război Mondial.

"Puţini ştiu unde este Mărăştiul pe hartă"

Traseul tematic care trebuie pus în valoare în cadrul proiectului "Mărăşti 100" cuprinde Mausoleul Mărăşti, Bustul Mareşalului Alexandru Averescu, Arcul de Triumf Mărăşti, Şcoala Regina Maria, Casa de apă Mărăşti, Uzina Electrică, Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Troiţa, 14 case ridicate de Societatea “Mărăşti” din donaţiile colectate. “Noi încercăm să achiziţionăm de la proprietar una dintre aceste case care nu a suferit nicio modificare şi am vrea să facem din ea un muzeu. Mai sunt obiective de pus în valoare în comuna noastră, dar aşteptăm să se deschidă toate măsurile pentru finanţare europeană pentru a vedea cum vom proceda. Rolul localităţii în Primul Război Mondial este un atu care trebuie pus în valoare. Toţi încep discursurile cu «Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz», dar puţini ştiu unde este Mărăştiul pe hartă, deşi acesta a avut o importanţă deosebită în derularea războiului”, a spus Vladimir Sebastian Păun, primarul din comuna Răcoasa. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Broina Mihail , acum 3211 zile, 3 ore, 55 minute, 33 secunde
Și Asociația Mărăști 1917 - Mareșalul Averescu a contribuit la organizarea Manifestărilor Omagiale .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.