Ultima oră

În timp ce grindina a lovit în sud, restul judeţului plânge după ploaie

Ziarul de Vrancea
11 iun 2015 2341 vizualizări
Grindina a lovit din plin viile din Bordeşti, iar localnicii cer să fie scutiţi de impozitul agricol u de asemenea, în timpul furtunii de miercuri seară, un pod a fost stricat de ape la Tîmboieşti u în localităţile afectate de secetă, preoţii sunt rugaţi să facă rugăciuni pentru ploaie u deocamdată a plouat doar în sudul şi estul judeţului, pe alocuri cu piatră u de luni sunt aşteptate noi precipitaţii, după ce în week-end se anunţă caniculă

Furtuna de miercuri seara a adus, pe lângă copacii rupţi şi maşinile avariate în Focşani, şi grindină în mai multe localităţi viticole din judeţul nostru. Bordeşti a fost comuna cea mai afectată, în timp ce la Tîmboieşti, Dumbrăveni şi Popeşti pagubele au fost mai mici, la o primă evaluare. Deocamdată, autorităţile locale au raportat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi urmează ca la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să fie stabilite comisii care să evalueze situaţia din teritoriu. Autorităţile din Bordeşti au raportat că jumătate dintre viile din localitate au fost afectate de ploaia cu gheaţă, care a "bătut" aproape jumătate de oră. Dacă pagubele sunt de peste 30%, agriculturii pot beneficia de o scutire proporţională cu daunele suferite la plata impozitului agricol. "Pagubele provocate de grindină în această zonă sunt însemnate. Sunt plantaţii afectate şi în proporţie de 40%. Plantaţiile viticole şi profitul rezultat în urma lor sunt compromise. ANAF ar trebui se sesizeze, astfel cei afectaţi de grindină să fie absolviţi de impozitul forfetar", ne-a spus un fermier din zonă. La Bordeşti are vie chiar şi şeful Direcţiei Agricole Vrancea, Ticu Costandache, însă se pare că plantaţia sa a fost ferită de intemperii. De asemenea,  în zona satului Trestieni, viile au fost afectate de grindină în proporţie de 30%.

Fermierii cer sistem antigrindină

Podgorenii cer autorităţilor să pună în funcţiune staţia antigrindină din Vrancea pentru ca agricultura să nu mai aibă de suferit. "Doar vorbe şi bani cheltuiţi iar culturile se compromit. Păcat... Vă rugăm să luaţi atitudine", ne-a scris un cititor, în vreme ce un altul insistă că de peste 10 ani se tot promite că va deveni functional sistemul antigrindină. ""Mulţumim" guvernanţilor de toate culorile politice pentru "grija" cu care veghează la bunăstarea "supuşilor", în mod special dl. Marian Oprişan...  Vrancenii pe primul loc!"!!! Aferim... pană şi moldovenii de peste Prut (http://www.antigrindina.md) au deja ÎN FUNCŢIUNE un astfel de sistem, dar în "provincia europeană" se pare ca nu se poate!", se arată într-un alt mesaj trimis redacţiei. Staţia antigrindină din Vrancea a ajuns abia la stadiul tragerilor experimentale, dar în zona Panciu, aşa că nu există nicio speranţă să le protejeze podgorenilor culturile expuse capriciilor vremii.

Podeţ luat de ape

La Tîmboieşti, ploile de miercuri au umflat apele pârâului Slimnic, care au măturat podul de pe drumul comunal 169, care face legătura cu Slobozia Bradului. “A plouat în cantităţi foarte mari. Conformaţia terenului este de aşa natură, astfel încât toată apa de pe versanţi s-a adunat în pârâul Slimnic şi a afectat structura podului. Noi am blocat drumul, pentru că nu ştim cât de afectată este structura, dar oamenii au forţat trecerea şi au traversat podul, chiar şi cu maşinile. Nu sunt rute ocolitoare, cei care merg la Slobozia Bradului trebuie să intre prin drumul european, iar cei care locuiesc de cealaltă parte a podului tot din drumul european, dar prin Tîmboieşti”, a spus primarul Dana Mihalcea de la Tîmboieşti. 

A plouat doar în sudul şi estul judeţului

Judeţul Vrancea s-a aflat miercuri după amiază sub atenţionare de Cod Galben. Meteorologii au emis o atenţionare pentru estul judeţului Vrancea inclusiv municipiul Focşani şi localităţile Adjud, Panciu, Mărăşeşti, Odobeşti, Moviliţa, Ţifeşti, Jariştea, Garoafa, Vânători şi Suraia în care anunţau grindină, vijelii, descărcări electrice şi averse cu caracter torenţial. Şi, într-adevăr, în mai multe localităţi furtuna a generat distrugeri însă a acoperit, cel puţin parţial, şi deficitul de apă din sol. În Focşani au căzut 31.6 l/mp, dar a fost raportată şi grindină de 5-6 mm. Deocamdată  doar sudul şi estul judeţului au avut parte de ploi abundente. În celelalte zone ale judeţului oamenii se roagă pentru ploaie. "Îmi pare nespus de rău de ce s-a întâmpIat în Focşani şi alte localităţi din judeţ. În Panciu nu a fost nimic, doar puţin vânt şi o bură de ploaie. De la sfârşitul lui martie a plouat doar pe 4 iunie, în rest doar a burat. Este pământul foarte tare. Mare-i Dumnezeu, poate se îndură şi de noi sa ne trimită ploaie curată!", ne-a spus un cititor din zonă. Meteorologii spun că de luni este posibil să mai cadă ceva ploi în regiunea noastră. Zilele acestea însă sunt aşteptate temperaturi de peste 30 grade Celsius, deci vom avea un weekend fierbinte. (S. VRÎNCEANU, M. BOICU)

Rugăciuni pentru ploaie

Preoţii sunt rugaţi să facă rugăciuni pentru ploaie curată

 În continuare este nevoie de ploaie pentru ca recoltele să fie salvate.  Având în vedere seceta prelungită din zona Moldovei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, adresează către preoţii din parohii şi din mănăstiri îndemnul de a adăuga la Sfânta Liturghie din duminica ce urmează, a Sfinţilor români, rugăciunile speciale pentru ploaie prevăzute în Liturghier. "De asemenea, acolo unde este cu putinţă, mai ales în mediul rural, preoţii şi credincioşii sunt îndemnaţi a ieşi, după această Sfântă Liturghie, într-o procesiune cu icoane şi cu sfinte moaşte şi, în mijlocul câmpurilor, să se săvârşească slujba de sfinţire a apei unită cu rugăciuni înălţate pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvântată pe pământ. Aceste rugăciuni vor continua şi în perioada următoare, în condiţiile în care pământul are mare nevoie de precipitaţii, lipsa acestora fiind de natură a afecta atât recoltele, cât şi nivelul râurilor sau cel la care se află apa din fântâni", se arată într-o informare de presă a Arhiepiscopiei Iaşilor. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
nick, acum 3248 zile, 9 ore, 9 minute, 5 secunde
In locul rugaciunilor de ploaie nu era mai bun un sistem de irigatii?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.