Ultima oră

Vrâncenii şi-au făcut o bibliotecă românească la Terni, în inima Italiei

Mihai Boicu
13 mai 2015 1484 vizualizări
O insulă românească de cultură a fost organizată la Terni, în centrul Italiei, acolo unde trăiesc peste 4.200 de români, între care şi mulţi vrânceni u focşăneanca Gina Dumitru se ocupă de orele de limbă, cultură şi civilizaţie românească, dar conduce şi o asociaţie care a pus umărul la înfiinţarea unei biblioteci cu cărţi în limba română

„Cultura românească dincolo de frontiere” este titlul evenimentului de marţi, 12 mai, organizat la Biblioteca Comunală din Terni de către Asociaţia „Floare albastră” (Fiore blu) condusă de vrânceanca Gina Dumitriu, alături de editura „Rediviva Edizioni”. Au fost prezenţi directoarea instituţiei, Daniela Virilli, scriitoarea, traducătoarea şi editoarea Ingrid Beatrice Coman, Simona Cecilia Cruciani Baglioni, promotoare a culturii româneşti în Italia, scriitoarea Liliana Nechita, de loc tot din Vrancea, rezidentă la Terni, şi Laviniu Enii, secretar I al Ambasadei României la Roma. Peste 100 de cărţi, atât în limba română cât şi traduceri în italiană ale operelor româneşti au fost donate acestei prime biblioteci în limba română din Terni de către Editura Humanitas, Biserica Ortodoxă Română şi Asociaţia „Floare albastră”. În sală au fost prezenţi elevi români din localitate, membri ai asociaţiei, italieni, acesta fiind o manifestare care face parte dintr-o serie mai mare organizată de asociaţia românească, menite să promoveze cultura, limba şi literatura românească în Italia, cu precădere la Terni, unde există o comunitate de peste 4.200 de români. Directoarea bibliotecii, Daniela Virilli, a vorbit în termeni elogioşi despre manifestările culturale organizate de asociaţia românească şi despre deschiderea instituţiei la schimburile interculturale care nu fac decât să-i îmbogăţească pe toţi. Editura „Rediviva Edizioni”, prin vocile lui Ingrid Beatrice Coman şi Simonei Cecilia Cruciani Baglioni, a făcut cunoscute cărţile pe care le publică, o activitate care ţine de pasiune, de dorinţa de a arăta lumii „poveştile adevărate ale românilor”. Nu a lipsit nici frumosul creaţiei româneşti în alte forme, prin producătorii de artizanat de la „Ele & Edy” expunând semne de carte cu motive populare şi costume tradiţionale pentru copii. Băcăuanul Daniel Matei a acompaniat prezentarea Lilianei Nechita cu acordurile unui nai românesc.

„A fi îngrijitoare nu e o meserie, ci un mod de a fi pe lume”

La Terni, funcţionează o clasă de limbă, cultură şi civilizaţie românească, susţinută de Ministerul Educaţiei şi Ministerul de Externe, de care de ocupă focşăneanca Gina Dumitru. Câţiva copii şi adolescenţi români, care participă la cursurile ţinute aici de către inimoasa Gina Dumitriu, au recitat şi citit creaţii de-ale lor. O poveste emoţionantă a fost cea spusă de Andra Bogdan care, printre rânduri, spune că „a fi îngrijitoare nu e o meserie, ci un mod de a fi pe lume”. Gândul acasă, acolo unde sunt rădăcinile, este flacăra care animează fiecare român departe de locurile natale, indiferent de vârstă. Iar  această elevă, deşi este de la 6 ani aici, la Terni, după terminarea liceului va merge să facă facultatea de medicină  în România.  Laviniu Enii, secretarul cu probleme de comunitate al Ambasadei României, a adus din partea instituţiei noile manuale pentru cursurile de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi a încheiat cu îndemnul „fiţi mândri că sunteţi români şi nu uitaţi că una din puţinele legături cu ţara, dar foarte importantă, este lectura în limba maternă. Citiţi cu gândul că mulţi dintre voi vă veţi întoarce odată acasă!”. O iniţiativă care a arătat că, indiferent unde s-ar afla, românii ţin la identitatea lor culturală şi pot, dacă vor, să creeze insule ale orgoliului românesc chiar în centrul comunităţilor străine. (Corespondenţă din Italia de la Cristi Merchea, editorul ziarului Emigrantul.it)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Elena M., acum 3275 zile, 6 ore, 54 minute, 39 secunde
Felicitări, Gina! Cât mai multe volume și câtt mai mulți iubitori de lectură să aveți! Poporul nostru are nevoie de oameni culți!
Simona C, acum 3275 zile, 12 ore, 26 minute, 56 secunde
Felicitări ,Gina ,pentru sprijinirea realizării activităților educative şi a promovării culturii româneşti.
elena, acum 3275 zile, 12 ore, 45 minute, 55 secunde
Felicitari tuturor celor ce promoveaza cultura romaneasca. Suntem un neam blagoslovit de bunul dumnezeu cu o cultura si o traditie rar intilnita in alte tari.Sunt mandra ca sunt roman, am fost si eu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.