Ultima oră

Iarna pe uliţele Vrancei

Mihai Boicu
24 nov 2013 3150 vizualizări
Primarii deszăpezesc pe cont propriu ca să nu aibă cheltuieli mari.Aproape toate primăriile s-au dotat în ultimii ani cu buldoexcavatoare şi cu alte utilaje pentru deszăpezire.Comunele cheltuie mai puţini bani decat în cazul în care lucra cu o firmă de specialitate, deoarece nu sunt interesate de profit.Costurile pleacă de la cateva mii de lei şi pot ajunge chiar la 100.000 lei

“Este mai avantajos să lucrăm cu utilajele noastre, pentru că la noi nu se pune problema profitului”, sintetizează primarul Dumitreştiului, Petrică Dogaru, motivele pentru care primăriile şi-au cumpărat buldoexcavatoare, tractoare şi alte utilaje în ultimii ani. Primarii lucrează cu tehnica proprie şi abia cand le ajunge “zăpada la gat” apelează la firme, deoarece cheltuielile sunt mari. În comunele cu probleme, cu toate economiile, costurile cu deszăpezirea sunt de cateva sute de milioane de lei vechi, dar pot ajunge şi la 1 miliard de lei vechi.


Iarna pare să nu îi prindă pe nepregătite pe primarii comunelor din Vrancea. Pare. În ultimii ani, mai toţi şi-au cumpărat buldoexcavatoare, tractoare şi îşi fac singuri deszăpezirea. Costurile sunt şi aşa mari, dar cei care au încheiat contracte cu diverse firme au avut tot felul de experienţe neplăcute. Cea mai mare problemă au fost cheltuielile. În unele cazuri, în iernile trecute, doar transportul unui utilaj în zonele mai înalte din Vrancea a costat cat intervenţia în localitatea respectivă. Acum, primarii lucrează cu propriile utilaje şi abia cand nu mai pot ieşi de sub nămeţi închiriază alte utilaje sau le iau chiar gratis, ca sponsorizare, primăriile punand motorina. Costurile deszăpezirii pleacă de la cateva mii de lei şi ajung chiar şi la 100.000 lei. Una dintre localităţile cu cele mai mari probleme în timpul iernii este Măicăneştiul, unde vantul înfundă imediat drumurile care străbat campiile din sudul judeţului. “Drumul de la Măicăneşti la Ciorăşti se înfundă imediat şi se mai deszăpezeşte în primăvară. Pe toate drumurile naţionale din zonă sunt probleme: Brăila – Ramnicu Sărat şi Focşani – Tătăranu – Măicăneşti. Satul Stupina, cand se înzăpezeşte timp de trei – patru zile, nu ai cum să ajungi la el, orice ai face. Avem buldoexcavator la primărie şi mai sunt două societăţi în comună care au tractoare cu lamă şi o volă. Dacă avem motorina asigurată, costurile ajung la 500 de milioane de lei vechi”, a declarat primarul Costel Necula. Acesta spune că pe o lungime de 3 – 4 km zăpada poate avea caţiva metri înălţime, de aceea cheltuielile pe timpul iernii sunt mari. Măicăneştiul are 90 de km de drumuri pe teritoriul comunei.

Primăria Dumitreşti a pus prin comună saci cu nisip şi sare

Dumitreştiul este o comună în care iarna pune dificultăţi autorităţilor locale din cauza numărului mare de sate, 16, împrăştiate pe o suprafaţă mare. Primăria s-a pregătit însă din timp şi a pus în “puncte strategice” saci cu material antiderapant, format din nisip şi sare. “Am pus sacii cu material antiderapant pe şanţ, pentru a nu încurca circulaţia. Vom împrăştia materialul cu cei de la ajutoare, dar îl pot pune şi localnicii. Dacă trece cineva la ora 2.00 noaptea şi are nevoie de nisip, îl poate pune singur pe şosea. Nisipul şi cu sarea le-am cumpărat de iarna trecută pentru acest an, iar acum cumpărăm materialul antiderapant pentru iarna viitoare. Noi aşa procedăm, achiziţionăm material cu un an înainte”, a declarat primarul Petrică Dogaru. Dumitreştiul are o reţea de drumuri locale de 77 km şi este străbătut de drumul naţional de pe Valea Ramnicului. Primăria are un infron şi urmează să primească şi un buldoexcavator. Anul trecut, atunci cand s-a intervenit de patru ori pe drumurile comunei, deszăpezirea a costat 35.000 lei. “Este mai avantajos să lucrăm cu utilajele noastre, pentru că la noi nu se pune problema profitului”, a adăugat Petrică Dogaru. La Bordeşti, o altă comună de pe Valea Ramnicului, intervenţiile de pe timpul iernii au costat doar în jur de 60 de milioane de lei vechi, întrucat au fost făcute doar cu forţe proprii. “Am un buldoexcavator cu lamă şi ne-am descurcat excepţional în iarna trecută. Avem în plan şi achiziţionarea unui tractor second – hand. În comună sunt în jur de 20 de km de drumuri. Avem şi un drum judeţean pe care în iarna trecută am intervenit tot noi şi nu ne-a decontat nimeni motorina”, a declarat primarul Gheorghe Tătaru.

Păuneştiul cheltuie un miliard de lei în iernile grele




Despre Broşteni se poate spune că este o comună norocoasă, deoarece primarul Ion Alanei spune că nu prea sunt drumuri locale. “Comuna este străbătută de drumul naţional, iar drumuri laterale nu prea sunt. Am cumpărat un buldoexcavator pentru intervenţii. Am încheiat un contract cu o staţie Peco şi vom achiziţiona combustibil în funcţie de necesităţi”, spune primarul Ion Alanei. Ştefan Sîchin, primarul Boloteştiului, nu cheltuie decat motorina, întrucat societăţile din comună i-au dat gratuit utilaje pentru deszăpezire. Primăria este dotată cu un buldoexacator şi cu un tractor, iar pentru ce mai este nevoie apelează la societăţile comerciale. “Avem 70 km de drumuri comunale şi uliţe. Nu am avut probleme iarna, ne-au mai ajutat cetăţenii cu tractoare şi le-am dat cate o canistră de motorină”, a spus primarul Boloteştiului. La Păuneşti, cheltuielile cu deszăpezirea în anii trecuţi au ajuns şi la un miliard de lei vechi. “Am un tractor cu lamă în faţă, un buldoexcavator şi 300 – 400 tone de material antiderapant. De asemenea, am încheiat un contract cu o firmă pentru cazul în care situaţia se agravează. În comună mai sunt 4 – 5 buldoexcavatoare dacă mai avem nevoie. Păuneştiului are 100 de km de drumuri”, a declarat primarul Gheorghe Popa. Comuna se înzăpezeşte aproape în fiecare iarnă pe porţiunea de drum judeţean de la intrarea dinspre satul Domneşti, comuna Pufeşti, deoarece terenul este prea jos. Norocul Păneştiului este faptul că şoseaua spre Panciu se înfundă mai greu, iar localnicii pot folosi această rută de circulaţie. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
danb, acum 3814 zile, 11 ore, 38 minute, 3 secunde
Cam devreme le-a venit idea asta, cam in vreo 15-20 de ani de gandire, dupa ce i-au imbogatit pe de-alde Umbrarescu si Roman de i-au bagat in topul avutilor lumii.
CETATEAN, acum 3814 zile, 15 ore, 52 minute, 4 secunde
PIRTIE DE NU SE FACE BANII TOT SE CHELTUIE IAR NOI CETATENII NE CHINUIM CA DE OBICEI NUI DOARE IN COT PE GUVERNANTI CA ASI IN ROMANIA.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.