Timp Liber

(Update) Lansare dublă de carte la Focșani joi 26.10.2017

Alexandra TĂTARU
26 oct 2017 1582 vizualizări

Joi 26 octombrie 2017, la Focșani a avut loc lansarea a două cărți: „Povestea Castelului Peleş” şi volumul regal pentru copii și tineri „Margareta a României. O Principesă în serviciul ţării regăsite”. Din partea editurii Curtea Veche Publishing a participat Irén Arsene Máté. Lansarea a fost găzduită de Muzeul Unirii din Focşani, oficiile de gazda fiind facute de Prof.Dr.Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei.A fost prezent la lansare Alteța sa Regală Principele Radu al României.

Dublă lansare de carte a Principelul Radu al României la Focșani

La Muzeul Unirii din Focșani, ASR Principele Radu al României a fost așteptat de câteva zeci de focșăneni și directorul Muzeului Vrancei, prof. dr. Horia Dumitrecu, cu prilejul unei duble lansări de carte regală. La lansare a fost prezentă și Irén Arsene Máté, directoarea generală a editurii Curtea Veche care, alături de ASR Principele Radu al României, au prezentat albumul „Povestea Castelului Peleş” şi volumul regal pentru copii și tineri„Margareta a României. O Principesă în serviciul ţării regăsite”.

Un eveniment cultural deosebit a avut loc joi la la Focșani. La Muzeul Unirii a avut loc o dublă lansare de carte regală, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României și directoarea Curtea Veche Publishing, Irén Arsene Máté. În sala Muzeului Unirii au fost prezentate volumele Povestea Castelului Peleş” și „Margareta a României. O Principesă în serviciul ţării regăsite pe care focșănenii prezenți le-au cumpărat, obținând și câte un autograf din partea membrului familiei regale. Oficiile de gazdă au fost făcute de Prof.dr.Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei.

În clădirea Muzeului Unirii au fost cazați semnatarii actului Unirii

În deschiderea evenimentului editorial, Prof.dr.Horia Dumitrescu a prezentat atât Alteței Sale Regale, cât și invitaților, un scurt istoric al clădirii Muzeului Unirii în care a avut loc evenimentul, precum și câteva rememorări ale trecutului apropiat în ceea ce privește inaugurarea secției muzeale, în anul 2008, eveniment la care a participat și ASR Principele Radu, dar și președintele României de atunci, Traian Băsescu. ”Evenimentul editorial de astăzi îl desfășurăm într-o clădire istorică, realizată la jumătatea sec.XIX, Hotel Cimbru, și menționăm acest lucru pentru că membrii Comisiei Centrale, acest miniparlament al României care și-a desfășurat lucrările în orașul de pe malul Milcovului, au fost aici cazați. Cu timpul, această clădire a fost reabilitată, extinsă și, prin grija autorităților județene, s-a amenajat un Muzeu al Unirii. Cu prilejul inaugurării, principele Radu al României a apreciat valoarea de patrimoniu pe care-l avem aici expus și modul cum noi am reușit, ca echipă, să realizăm acest muzeu. Muzeu absolut necesar în orașul reprezentantiv al Unirii, care face parte din cele cinci capitale ale Unirii, Iași, București, Alba Iulia, Cernăuți și Chișinău”, a precizat profesorul Dumitrescu. În ceea ce privește cartea Alteței Sale Regale, Povestea Castelului Peleş” , profesorul Horia Dumitrescu a făcut referiri la trecutul căutărilor unui loc pentru construcția castelului efectuate de regele Carol I la vremea respectivă, precizând faptul că primele căutări ale Alteței Regale au început din Vrancea. Nu a fost să fie în Vrancea acest castel datorită drumurilor proaste. Despre volumul „Margareta a României. O Principesă în serviciul ţării regăsite” a vorbit directorul Curtea Veche Publishing, considerând că această carte este una dintre cele mai frumoase variante editate din colecția de cărți cu regi și regine. ”O biografie scrisă de Adrian Cioroianu ca urmare a discuțiilor avute cu Principesa Margareta și este pe înțelesul copiilor. Această eroină are un traseu diferit față de alte principese cu un trecut mai fericit. Cei mici vor descoperi că nu toate familiile regale sunt la fel şi că destinul ASR Principesa Margareta nu seamănă cu viaţa de basm a altor prinţi şi prinţese, deşi părinţii săi erau capete încoronate”, a spus Irén Arsene Máté.  

România a luat naștere la 1866. În Constituție eram o țară care-și desena destinul cum dorește ea și nu cum doresc alții

ASR Principele Radu al României și-a exprimat bucuria să se afle din nou la Focșani, să vadă atâția focșăneni prezenți la eveniment mai ales că, așa cum Alteța Sa a precizat, este un oraș unde se simte ca într-o casă, nu ca într-un oraș. ”Nici una din vizitele mele la Focșani nu are loc fără un sentiment de emoție și afecțiune. Nu știu de ce, poate datorită puternicei tradiții pe care o aveți în ospitalitate, literatură și artă, Focșaniul este mereu mai mult ca o casă, nu ca un oraș. Multe au fost întâlnirile aici, și la minunatul Teatru, care e o clădire de o frumusețe concurând cu cele mai bine realizate clădiri din S-E Europei iar, mai recent, am poposit cu Trenul Regal. Și Trenul Regal este o poveste pe roți, care aduce cu ea un secol de istorie. Adăpostește bucurii, necazuri, momente tragice, fericite, dar mereu ospitalitate și porți deschise tuturor”, a spus Alteța Sa Regală în partea de început a discursului. ASR Principele Radu al României a mai vorbit despre cartea sa ”Povestea Castelului Peleș” care, potrivit explicațiilor, este o carte pe care societatea românească o merita de mult. În plus, cartea s-a vrut un omagiu în miezul toamnei în anul din mijlocul Centenarului, ”în miezul a doi ani care înseamnă foarte mult pentru noi, 1916 când am început Războiul și 1919 când am văzut roadele plătite cu prea mult sânge”, a mai precizat Princepele, exprimându-și totodată mulțumirea că, în sfârșit, cu toții putem trăi acum o sărbătoare națională, sărbătoare pe care ne-au confiscat-o sau trâmbițat-o alții în trecut. ”Sărbatoarea am început-o în luna mai, în 2016, când s-a întâmplat ca Familia Regală să împlinească 150 de ani, în același an și aceeași zi în care, ceva mai târziu, s-a făcut Independența Romaniei și, ulterior, suveranitatea ei, prin Regatul care a fost proclamat. Tot atunci, în 1866, s-a înființat Academia Română și a fost promulgată Constituția României de Principele suveran. Elita vrânceană, și nu numai, ar trebui să spună tuturor că Statul român modern s-a născut în 1866 și nu avem dreptul să-i ciuntim nici măcar o zi din existența lui fiindcă a fost plătită greu. La acea zi fericită, în care șeful statului de atunci, Carol I, a pus semnătura pe Constituție, a fost prima oară în istoria noastră când statul în care trăiam purta numele de România și e prima dată când, la Art.1 a Legii fundamentale, se stipulează că suntem o țară care-și desenează destinul cum dorește ea și nu cum doresc alții. Prin actul vizionar pe care l-a făcut atunci Carol I, a fost să fie un pic mai devreme decât vremurile, pentru că nu era gata pentru asta nici societatea românească, nici Europa să accepte așa ceva”, a mai precizat ASR Principele Radu al României. Evenimentul editorial a continuat cu descrierea celor două volume lansate, Povestea Castelului Peleș”, ”Margareta a României. O Principesă în serviciul ţării regăsite” și cu o sesiune de autografe. (A. TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.