Social

Vești bune pentru vrâncenii cu dizabilități grave: Evaluarea periodică se poate face la domiciliu, în baza unei programări

Ionel Sclavone
24 ian 2023 2046 vizualizări

Vrâncenii cu dizabilități grave pot cere ca evaluarea periodică să se facă la domiciliu pentru a fi scutiți de drumurile repetate la comisiile de evaluare. Conform legii, periodic, persoanele cu dizabilități trebuie să fie evaluate pentru stabilirea gradului de handicap. Or, în multe situații, aceste persoane au dificultăți și probleme de sănătate care împiedică deplasarea lor în condiții normale.

În acest sens, printr-o modificare a legii (Legea 16/2023), la cererea unei persoane încadrate în gradul de handicap grav sau a reprezentantului său legal, evaluarea periodică se poate face și la locuința persoanei în cauză.

Actul normativ prevede că „pentru persoanele cu handicap, pentru care comisia de evaluare a stabilit anterior încadrarea în gradul de handicap grav (…), evaluarea periodică se poate face la domiciliul persoanei, la cererea acesteia ori a reprezentantului său legal”.

Astfel, reprezentanții serviciului de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Direcției Județene de Asistență Socială trebuie să se deplaseze, la cerere, la domiciliul celui în cauză. Acest lucru se va face în baza unei programări prealabile după ce solicitantul, persoana care trebuie să fie evaluată, a fost informată cu privire la data și ora la care va primi vizita în vederea efectuării evaluării periodice.

Excepție de la evaluarea perioadică se face în cazul persoanelor cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/ sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil. Acestea nu pot urma programe de recuperare, iar în acest caz comisia de evaluare eliberează un certificat de handicap permanent, fără să mai solicite reevaluări periodice.

Beneficii pentru persoanele cu handicap

Conform legii, tipurile de handicap sunt fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Persoanele care suferă de astfel de deficiențe sunt încadrate, în funcție de evaluare, la grad de handicap ușor, mediu, accentuat și grav.

Începând de anul acesta, aceste persoane pot primi, în fiecare an, bani pentru recuperare sau reabilitare. Banii se alocă sub formă de vouchere, la recomandarea medicului specialist ori a medicului de familie.

Legea mai pevede și alte beneficii, între care și sume de bani pe care să-i folosească pentru pentru plata chiriei sau a utilităților publice, în cazul unei locuințe închiriate din mediul privat, dar și un stimulent de inserție pe piața muncii, bani destinați facilitării ocupării sau păstrării unui loc de muncă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.