Politică

VIDEO | Comasarea alegerilor creează dispute în coaliție. În 2024, România va avea patru rânduri de alegeri

Ziarul de Vrancea
8 feb 2023 2142 vizualizări

Tema privind o posibilă comasare a alegerilor stârnește noi controverse în coaliție. Liderii PNL susțin că juriștii din partidul lor caută soluții pentru a comasa două tururi de scrutin pentru că 2024 va fi un an cu patru rânduri de alegeri, iar asta ar putea obosi electoratul și ar putea conduce la o rată ridicată a absenteismului la vot. De cealaltă parte, social democrații și reprezentanții UDMR spun că trebuie respectate deciziile CCR și cele ale Comisiei de la Veneția , care arată faptul că un asemenea scenariu nu poate fi realizat.

VIDEO:Stirile TVR Online

2024 va fi cel mai aglomerat an din punct de vedere electotral. Românii sunt așteptați la urne să voteze europarlamentarii, primarii, parlamentarii, dar și pe președintele țării. Liderii PNL propun ca două dintre scrutine să fie comasate.

Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL: "Poți să suprapui localele cu parlamentarele, poți să te gândești să suprapui parlamentarele cu prezidențialele. Populația nu poate fi obosită cu genul acesta de activitate electorală în fiecare lună din 2024."

PSD vrea ca tema să fie discutată în Coaliție, iar UDMR nu vede posibilă o comasare.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: "Sunt niște comasări ale comisie de la Veneția, este și o decizie a CCR, e o temă nouă. Începem cu europarlamentarele și terminăm cu cele pentru funcția de președintele. Așa sunt cronologic. Eu nu funcționez să începem să gândim cu ceva care este în mijloc."

Antal Lorant, senator UDMR: "Noi considerăm că temele electorale pentru fiecare set de alegeri ar trebui tratate separat.  Fiecare are o tematică separată. În momentul în care comasezi nişte alegeri, este clar că este extrem de greu ca să delimitezi subiectele."

Comisia de la Veneția a transmis României că legislația privind procesul electoral nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri. În plus, Curtea Constituțională a luat o decize în privința acestei spețe, în anii trecuți.

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR: "Nu se poate face lucrul ăsta. Mandatul parlamentar este de patru ani şi nu poate fi redus ca durată. Mandatul parlamentarilor nu poate fi prelungit, numai într-o situaţie absolut excepţională.  La cele prezidenţiale, acolo ar fi o soluţie să se unească cu cele parlamentare, dar nici acelea nu vor fi în aceeaşi zi. Actualul preşedinte are mandat până în 21 decembrie 2024 şi nu cred că preşedintele este dispus să renunţe la vreo oră din mandatul dumnealui."

În acelaşi timp, potrivit Constituţiei, nici parlamentarii nu-şi pot prelungi mandatele, decât în cazuri excepţionale, cum ar fi stare de război sau stare de urgenţă.

Text informații + foto:stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.