Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Cât va mai continua compensarea prețurilor la carburanți?

Ziarul de Vrancea
5 aug 2022 656 vizualizări

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, anunță că la finalul analizei vor fi luate noi decizii

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat referitor la implementarea măsurii Executivului privind compensarea cu 50 de bani a prețului carburantului la pompă, că măsura va continua pe întreaga perioadă anunțată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii. „Ca și în cazul altor măsuri implementate de Guvern pentru protejarea cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, compensarea la pompă cu 50 de bani a prețurilor la carburanți va continua pe întreaga perioadă anunțată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii”, a afirmat Dan Cărbunaru. Pe 30 iunie, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede că operatorii de benzinării care vor acorda de la 1 iulie o reducere de 0,5 lei/litru de carburant vor beneficia de o compensare de 0,25 de lei/litru de la bugetul de stat. Măsura e în vigoare pe o perioadă de trei luni.  Pe 5 iulie, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că efortul bugetar pe care România îl face pentru compensarea cu 50 de bani a prețurilor la carburant este de până la un miliard de lei în decurs de trei luni, în funcție de consum. „Probabil că vom reveni asupra acestei chestiuni după trei luni de zile, nu știu exact dacă vom suporta mai mult din buget sau nu. (...) Cu toții am vrut mai mult", a adăugat Kelemen Hunor, în context.

Casa negustorului Dimitrie Petrescu, de secol XIX, scoasă la vânzare pentru 1,6 milioane de euro

u această clădire monument istoric, cu 30 de camere și opt băi, pe un teren de 682 de metri pătrați, păstrează semnele unei epoci de modernizare și înflorire economică a Bucureștiului

Casa negustorului Dimitrie Petrescu din București, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea la intersecția străzii Berzei cu Calea Griviței, are un preț de vânzare stabilit de Romania Sotheby's International Realty la 1,6 milioane de euro. Această clădire monument istoric, cu 30 de camere și opt băi, pe un teren de 682 de metri pătrați, păstrează semnele unei epoci de modernizare și înflorire economică a Bucureștiului.  Modelul francez s-a impus atunci ca principal reper în arhitectură. Limba franceză a devenit emblema păturilor sociale cultivate, iar călătorii străini erau plăcut impresionați de un București care se desprindea treptat de Orient și Balcani, pentru a se lega de Europa prin modelul cultural francez. Influențe franceze se regăsesc și în stilul arhitectural al casei negustorului Dimitrie Petrescu, ridicată la intersecția a două artere de-a lungul cărora s-a scris istoria Bucureștiului. La exterior, clădirea păstrează intacte toate elementele arhitecturale, în special detaliile decorative aplicate pe frontoanele ferestrelor.  La interior, încăperile sunt înalte, cu tavane decorate cu rozete, frize și cornișe cu modele florale. Proprietatea dispune de un proiect de arhitectură pentru restaurarea fațadei, reamenajare interioară și pentru transformarea podului în mansardă.

Conglomeratul miliardarului Warren Buffett anunță o pierdere trimestrială de 43,8 mld. dolari

Scăderea prețurilor acțiunilor din SUA a afectat puternic Berkshire Hathaway, conglomeratul condus de miliardarul Warren Buffett, care a înregistrat o pierdere de 43,8 miliarde de dolari în trimestrul doi, transmite Reuters. Berkshire a generat totuși profit operațional de aproape 9,3 miliarde de dolari, deoarece câștigurile din reasigurare și ale operatorului feroviar BNSF au compensat noile pierderi ale asigurătorului auto Geico, la care lipsa pieselor și prețurile mai mari ale vehiculelor uzate au stimulat daunele de accidente. Creșterea ratelor dobânzilor și a plăților de dividende au ajutat companiile de asigurări să genereze mai mulți bani din investiții, în timp ce întărirea dolarului american a sporit profitul din investițiile în datorii europene și japoneze. În ciuda pierderii nete uriașe, ”rezultatele arată rezistența Berkshire”, a spus James Shanahan, analist la firma Edward Jones & Co, care evaluează acțiunile Berkshire cu rating ”neutru”. ”Afacerile au performanțe bune în pofidaa ratelor dobânzilor mai mari, a presiunilor inflaționiste și a preocupărilor geopolitice. Acest lucru își dă încredere în companie dacă va exista o recesiune”, a spus el. Berkshire și-a încetinit, de asemenea, achizițiile de acțiuni, inclusiv ale sale, deși mai avea 105,4 miliarde de dolari în numerar pe care îi putea folosi în acest scop. Investitorii urmăresc îndeaproape Berkshire datorită reputației lui Buffett și pentru că rezultatele obținute de zeci de unități operaționale ale conglomeratului din Omaha, Nebraska, reflectă adesea tendințele economice mai ample. Aceste companii includ venituri constante, cum ar fi compania energetică omonimă, mai multe companii industriale și mărci de consum cunoscute, cum ar fi Dairy Queen, Duracell, Fruit of the Loom și See's Candies.

Tesla este acuzată că a promovat în mod fals unele funcții ale mașinilor sale

Tesla, compania producătoare de mașini electrice a miliardarulio Elon Musk, este acuzată de o autoritate de reglementare a transporturilor din California că a promovat în mod fals funcțiile Autopilot și Full Self-Driving ca oferind controlul automat al unui vehicul, transmite Reuters. În plângerile depuse la Oficiul Audierilor Administrative de stat, Departamentul Autovehiculelor (DMV) din California a declarat că Tesla a indus în eroare potențialii clienți cu reclame care exagerează cât de bine funcționează sistemele sale avansate de asistență pentru șofer (ADAS). Tesla ”a făcut sau a diseminat declarații care sunt neadevărate sau înșelătoare și nu se bazează pe fapte”, a spus DMV în plângeri din 28 iulie și pe care le-a făcut publice vineri. Vehiculele echipate cu tehnologia Autopilot și Full Self-Driving ”nu puteau la momentul acelor reclame și nu pot funcționa nici acum ca vehicule autonome”, a adăugat DMV. DMV analizează măsuri care ar putea include suspendarea licenței Tesla de a vinde vehicule în California și solicitarea ca producătorul auto să despăgubească șoferii. Tesla, care și-a desființat departamentul de relații cu mass-media, nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii trimise prin e-mail. Los Angeles Times a scris anterior despre plângerile DMV. Tesla a spus că Autopilot ”permite mașinii să viraze, să accelereze și să frâneze automat pe banda sa”, în timp ce Full-Self Driving permite, de asemenea, vehiculelor să respecte semnele de circulație și să schimbe benzile. Potrivit site-ului Tesla, ambele tehnologii ”necesită supravegherea activă a șoferului”, cu un șofer ”pe deplin atent”, ale cărui mâini sunt pe volan, ”și nu fac vehiculul autonom”. Dar DMV a spus că declinarea răspunderii de către Tesla ”contrazice etichetele și afirmațiile originale neadevărate sau înșelătoare, ceea ce induce în eroare și nu remediază încălcarea”.

Amazon dă 1,7 miliarde de dolari pe producătorul aspiratoarelor Roomba

Amazon achiziționează compania iRobot, într-o tranzacție în numerar care evaluează producătorul aspiratoarelor Roomba la 1,7 miliarde de dolari, au anunțat vineri cele două companii, transmite CNBC. Acordul va aprofunda prezența Amazon în domeniul roboticii de consum. Amazon a făcut un pariu îndrăzneț în acest domeniu anul trecut, când a dezvăluit robotul de casă Astro, un dispozitiv de 1.449,99 dolari care este echipat cu asistentul digital Alexa al companiei și poate urmări consumatorii prin casele lor. De asemenea, Amazon oferă o gamă largă de dispozitive inteligente pentru casă, cum ar fi sonerii conectate, după achiziția companiei Ring în 2018, precum și termometre și cuptoare cu microunde activate prin voce. ”De-a lungul multor ani, echipa iRobot și-a dovedit capacitatea de a reinventa modul în care oamenii fac curățenie cu produse incredibil de practice și inventive, de la curățarea când și unde doresc clienții, evitând obstacolele comune din casă, până la golirea automată a coșului de colectare”, a spus Dave Limp, șeful dispozitivelor hardware la Amazon, într-un comunicat. ”Clienții iubesc produsele iRobot – și sunt încântat să lucrez cu echipa iRobot pentru a inventa în moduri care să facă viața clienților mai ușoară și mai plăcută.” Achiziția marchează a patra mare tranzacție a Amazon, după achiziția de 13,7 miliarde de dolari a lanțului de alimente Whole Foods, în 2017, achiziția de 8,45 miliarde de dolari a studioului de film MGM, anul trecut, și achiziția de 3,9 miliarde de dolari a furnizorului de servicii de îngrijire primară One Medical, anunțată luna trecută. iRobot, fondată în 1990 de specialiștii în robotică ai Institutului de Tehnologie din Massachusetts, este cel mai bine cunoscută pentru producerea Roomba, un aspirator robot lansat în 2002, care poate curăța autonom podelele consumatorilor.

Elon Musk relansează posibilitatea de a cumpăra Twitter

Miliardarul american Elon Musk crede că un acord ar putea fi găsit dacă Twitter confirmă că 100 de conturi de pe rețeaua de socializare „sunt reale”. La începutul lunii iulie, Elon Musk a pus capăt planului de a cumpăra Twitter. O lună mai târziu, președintele Tesla și Space X a revenit asupra lui. Miliardarul american i-a răspuns unui internaut că „dacă Twitter pur și simplu oferă metoda sa de eșantionare a 100 de conturi și confirmă că acestea sunt reale, acordul (de preluare a Twitter) ar trebui să fie reluat conform condițiilor inițiale. Cu toate acestea, dacă se dovedește că declarațiile lor către SEC (autoritatea americană care supraveghează pieța financiară) sunt false, nu va mai fi cazul. Răspunzând unui alt internaut care s-a întrebat dacă SEC investighează aceste „afirmații dubioase”, Elon Musk a postat pe Twitter: „Bună întrebare. De ce nu o fac?”. Această poziție vine la două zile după ce Elon Musk a acuzat Twitter de „fraudă” cu privire la numărul de conturi monetizabile ale rețelei de socializare. Afirmațiile șefului Tesla și SpaceX „sunt inexacte din punct de vedere faptic, insuficiente din punct de vedere juridic și irelevante din punct de vedere comercial. Abia așteptăm să aibă loc procesul”, a replicat joia trecută Bret Taylor, președintele consiliului de administrație al platformei.

Ciucă: Rectificarea bugetară e una pozitivă

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, sâmbătă la sediul CJ Vrancea, că rectificarea bugetară va fi pusă în transparență de către Ministerul Finanțelor undeva în cursul săptămânii viitoare. El a vorbit și despre compensarea prețurilor la energie și a precizat că, până în prezent, furnizorii nu au trimis facturile pentru a vedea prețul compensării pe luna aprilie, iar astfel să poată fi finalizată rectificarea și în funcție de cifrele acestei luni. „Rectificarea este una pozitivă. Aici doresc să subliniez că în cursul săptămânii viitoare ea va fi pusă în transparență la Ministerul Finanțelor. Sunt aspecte care țin, așa cum au solicitat și o parte dintre reprezentanții autorităților locale, de continuare programelor deja aflate în derulare, care au fost momentan oprite din cauza acestei creșteri de prețuri la materialele de construcții și inexistența fondurilor de cofinanțare. Este un aspect care a fost luat în calcul, la revizuire, la nivelul Ministerului Finanțelor. În momentul în care vom avea toate datele legate de ceea ce trebuie să facem în continuare pe partea de compensare a prețurilor la energie, după ce avem o lună închisă, luna aprilie, pentru că nu am putut să finalizăm toate aceste demersuri ale rectificării pentru că dorim să vedem cât ne costă compensarea pe luna aprilie, furnizorii nereușind să ne dea, până în acest moment, facturile să putem să închidem o lună completă”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat sâmbătă la sediul Consiliului Județean Vrancea cum va fi rectificarea bugetară pentru unitățile administrativ-teritoriale.

Deficitul de cont curent al Turciei va atinge un nivel record

Deficitul de cont curent al Turciei va atinge în iunie un nivel record de 3,4 miliarde de dolari, iar până la sfârșitul anului va ajunge la peste 40 de miliarde de dolari, în condițiile în care este accentuat de creșterea prețurilor energiei, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters în rândul analiștilor. Deficitul comercial, o componentă majoră a balanței contului curent, a crescut cu 184,5% în iunie, până la 8,17 miliarde de dolari, în principal din cauza facturii mari a importurilor de energie. Într-un sondaj realizat de Reuters în rândul a 11 economiști, estimarea mediană a deficitului de cont curent în iunie a fost de 3,4 miliarde de dolari, prognozele variind de la 2,35 miliarde de dolari la 5,2 miliarde de dolari. Pentru 2022, analiștii prognozează un deficit de 40,15 miliarde de dolari, cu un interval al previziunilor de 35 de miliarde - 51 de miliarde de dolari. Economiștii și-au revizuit previziunile pentru deficitul din 2022 din cauza creșterii prețurilor energiei. Prognoza medie a fost de 29 de miliarde de dolari în urmă cu cinci luni și de 40,30 de miliarde de dolari în sondajul de luna trecută.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.