Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Gaura dintre importuri și exporturi s-a mărit la 13 miliarde de euro

Ziarul de Vrancea
10 iul 2022 719 vizualizări

Exporturile au crescut în primele cinci luni cu 23,5%, la 36,918 miliarde euro, iar importurile au urcat cu 28,1%, la aproape 50 de miliarde de euro

Exporturile au crescut în primele cinci luni cu 23,5%, la 36,918 miliarde euro, iar importurile au urcat cu 28,1%, la 49,659 miliarde euro, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). În luna mai 2022, exporturile FOB au însumat 7,997 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 10,720 miliarde euro, rezultând un deficit de 2,722 miliarde euro. Față de luna mai 2021, exporturile din luna mai 2022 au crescut cu 34,5%, iar importurile au crescut cu 38,8%. ”În perioada 1.I-31.V 2022, exporturile FOB au însumat 36,918 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 49,659 miliarde euro. În perioada 1.I-31.V 2022, exporturile au crescut cu 23,5%, iar importurile au crescut cu 28,1%, comparativ cu perioada 1.I-31.V 2021. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-31.V 2022 a fost de 12,740 miliarde euro, mai mare cu 3,891 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada 1.I-31.V 2021”, arată datele INS. În perioada 1.I-31.V 2022, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (42,7% la export și 32,5% la import) și alte produse manufacturate1) (31,3% la export și 29,6% la import). Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1.I-31.V 2022 a fost de 27,030 miliarde euro la expedieri și de 35,308 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73,2% din total exporturi și 71,1% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada 1.I-31.V 2022 a fost de 9,888 miliarde euro la exporturi și de 14,351 miliarde euro la importuri, reprezentând 26,8% din total exporturi și 28,9% din total importuri.

Peste 60% dintre consumatori se așteaptă ca prețurile să crească și mai mult

consumatorii din întreaga lume se pregătesc să se retragă pentru o lungă perioadă de criză financiară

Peste 60% dintre consumatorii de retail din întreaga lume estimează că vor crește și mai mult costurile vieții în următoarele șase luni, potrivit celui mai recent indice EY Future Consumer Index (FCI), remis, luni, AGERPRES. Consumatorii din întreaga lume se pregătesc să se retragă pentru o lungă perioadă de criză financiară, deoarece costul tot mai ridicat al vieții și incertitudinile geopolitice îi împing să caute controlul financiar pe fondul unei încrederi economice scăzute. Cea de-a zecea ediție a cercetării globale a 18.000 de consumatori, realizată în perioada 18 mai - 7 iunie 2022, arată că 79% dintre consumatori spun că finanțele lor reprezintă o preocupare, iar 62% dintre ei se așteaptă să crească și mai mult costurile vieții în următoarele șase luni. Aceste preocupări legate de finanțele personale afectează majoritatea nivelurilor de venituri, de la venituri mici (87%) la clasa de mijloc (77%) și până la venituri mari (64%). În condițiile în care încrederea consumatorilor este în scădere, cercetarea relevă o perspectivă economică semnificativ pesimistă din partea piețelor occidentale, în comparație cu piețele emergente/alte piețe. Un număr mult mai mare de consumatori din SUA (54%), Regatul Unit (65%), Germania (84%) și Franța (85%) sunt de părere că viața va rămâne la fel sau se va înrăutăți în următorii trei ani, în comparație cu Brazilia (21%), India (24%), Arabia Saudită (37%) și China (38%). Cu această continuă "mentalitate de urgență permanentă" adoptată de pandemie, consumatorii la nivel global se concentrează din ce în ce mai mult pe controlul cheltuielilor și pe reajustarea priorităților pentru a-și menține valorile și stilul de viață în fața perturbărilor. În condițiile în care costurile de trai cresc în spirală în fiecare săptămână, cercetarea FCI arată că acum consumatorii cer accesibilitate, deoarece mai mult de unul din trei consumatori (35%) declară că sunt îngrijorați că nu vor avea suficienți bani pentru a cheltui pe alte lucruri decât cheltuielile de trai. Consumatorii nu se limitează la a renunța la produsele esențiale pentru a reduce costurile, ci încearcă noi branduri (33%) și trec la branduri private sau "mărci proprii" (21%), expunând în cele din urmă la risc o treime din piața de adresabilitate a unui brand. Sondajul arată că un număr mic, dar în creștere, de respondenți sunt interesați să exploreze experiențele digitale emergente. Aproximativ unul din zece (12%) dintre consumatorii respondenți (18% în rândul milenialilor și 15% în rândul generației Z) au folosit monede digitale, au experimentat metaversul (9%) sau au cumpărat un produs virtual (8%), în mare parte datorită consumatorilor mai tineri și mai înstăriți.

Românii au alocat un buget mediu de aproape 2.900 de lei pentru vacanță

Aproximativ un sfert dintre români (26%) intenționează să călătorească în străinătate, în această vară, bugetul mediu alocat pentru o vacanță fiind de aproape 2.900 de lei, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Reveal Marketing Research, la comanda Revolut. Cercetarea de specialitate relevă faptul că, în 2022, circa trei sferturi (71%) dintre români intenționează să aleagă destinații locale/ interne pentru vacanțele de vară, o potențială motivație fiind dorința de a preveni situațiile neașteptate cu care s-au confruntat în ultimele două vacanțe, în perioada pandemiei de COVID-19. În același sens, 26% dintre respondenți și-au manifestat intențiile de a călători în străinătate, în timp ce 11% nu și-au planificat încă zilele libere din acest an și doar 7% dintre români își vor face vacanța atât în țară, cât și în străinătate. Totodată, utilizatorii fintech și-au manifestat într-o măsură semnificativ mai mare intenția de a-și petrece vacanțele în străinătate (33%), dar și aceea de a se bucura de destinații interne și externe, deopotrivă, pe parcursul acestei veri (10%). În ceea ce privește numărul zilelor pe care plănuiesc să le petreacă în vacanța de vară, 6 din 10 români au menționat o perioadă medie de până la o săptămână. Durata vacanței este mai mare în rândul utilizatorilor fintech care tind să-și petreacă mai mult de 9 zile în vacanță (31%), comparativ cu non-utilizatorii de aplicații și soluții financiare bazate pe tehnologie (21%). De asemenea, 77% din totalul celor chestionați preferă să meargă în vacanță și să creeze noi amintiri împreună cu prietenii sau cu membrii familiei lor. În acest sens, utilizatorii fintech sunt mai înclinați să-și petreacă vacanțele de vară cu mai mult de patru persoane (34,5%), în timp ce 76% dintre non-utilizatori declară că își vor petrece concediul cu cel mult trei persoane. Bugetul mediu pe care românii îl alocă pentru concediul din această vară este 2.894 de lei (586 euro), dar realizatorii studiului evidențiază faptul că majoritatea respondenților tinde să subestimeze suma pe care o vor cheltui în concediu. Astfel că suma totală declarată pentru întreaga vacanță este mai mică decât suma elementelor bugetului (cazare, transport, mâncare, divertisment) cu aproximativ 30%, respectiv 3.651 de lei (739 euro).

Încă un dezvoltator imobiliar chinez, Ronshine China Holdings, are probleme cu datoriile

Dezvoltatorul imobiliar chinez Ronshine China Holdings a ratat plata dobânzilor pentru două emisiuni de obligațiuni care ajung la maturitate în iunie 2023 și decembrie 2023, în valoare totală de 27,9 milioane de dolari, aceasta fiind cea mai recentă lovitură pentru piața imobiliară din China aflată în dificultate, transmite Reuters.Ronshine nu a plătit o dobândă de 12,798 milioane de dolari pentru titlurile senior cu o dobândă de 8,1% cu maturitate în iunie 2023, care au devenit scadente și plătibile pe 9 iunie și au o perioadă de grație de 30 de zile pentru plata dobânzii, a spus într-o declarație HKEx, duminică târziu. Compania a mai spus că nu a plătit o dobândă de 15,07 milioane de dolari pentru titlurile senior de 7,35%, cu maturitate în decembrie 2023, care au devenit scadente și plătibile pe 15 iunie, și care au o perioadă de grație de 30 de zile pentru a plăti dobânda. În contextul poziției sale actuale de lichiditate, grupul nu poate garanta că va putea îndeplini obligațiile de rambursare a dobânzii la titlurile senior menționate mai sus și la alte titluri senior, la scadență sau în perioada de grație relevantă”, a spus președintele companiei. Ou Zonghong. Ronshine a spus că nu a primit nicio notificare până acum cu privire la rambursarea accelerată, de la deținătorii bancnotelor cu maturitate în iunie 2023 și în decembrie 2023. Dezvoltatorul speră că creditorii îi vor acorda un anumit timp-tampon pentru a rezolva problemele de finanțare și intenționează să angajeze consilieri externi pentru a explora soluții fezabile cu creditorii externi, pentru a căuta o soluție la datoriile relevante. Declarația a venit la o săptămână după ce dezvoltatorul rival Shimao Group a declarat că a ratat plata dobânzii și a principalului unei emisuni de obligațiuni offshore de 1 miliard de dolari.

Grupul de turism TUI se așteaptă la o cerere record pentru vacanțe în Grecia

Grupul de turism TUI se așteaptă în acest an la o cerere record pentru vacanțe în Grecia, a declarat duminică directorul său de comunicații, Aage Duenhaupt, transmite Reuters. Turismul reprezintă aproximativ 20% din produsul intern brut al Greciei și are un rol crucial în a ajuta economia să iasă dintr-o criză a datoriilor care durează de un deceniu, urmată de pandemia Covid-19. "Grecia este din nou în această vară una dintre cele mai populare destinații de vacanță. Ne așteptăm la cel mai mare nivel de cerere înregistrat vreodată vreodată. În total, anticipăm ca grupul să aducă în Grecia în jur de 3 milioane de turiști. Un număr mai mare de vizitatori decât înainte de pandemie, când era de 2,8 milioane ", a spus Duenhaupt. TUI se așteaptă să devină din nou profitabil în 2022, deoarece țările au ridicat restricțiile privind circulația persoanelor, care au fost impuse din cauza pandemiei de Covid-19. Oficialii greci au spus că se așteaptă ca sectorul turismului să aducă în acest an 80% din veniturile record de 18 miliarde de euro generate în 2019, înainte de pandemie, pe baza a 33 de milioane de sosiri, comparativ cu cei 14 milioane de vizitatori veniți din străinătate anul trecut. Totuși, țara s-ar putea confrunta cu perturbări în sosirile turiștilor, deoarece grevele și lipsa de personal au forțat mii de anulări de zboruri în toată Europa.

Pierdere de 270 milioane de dolari din tranzacțiile cu criptomonede

Platforma de tranzacționare de criptomonede Blockchain.com ar putea pierde 270 de milioane de dolari din împrumuturile acordate fondului speculativ de criptomonede Three Arrows Capital (3AC), aflat în faliment , a declarat o sursă care cunoaște problema, citată de Reuters. Informația survine la câteva zile după ce 3AC a depus cerere de intrare în faliment, căutând protecție față de la creditorii din Statele Unite, după una dintre cele mai importante prăbușiri a unei companii în criza criptografică din acest an. ”Three Arrows devine rapid insolvabil, iar impactul implicit este de aproximativ 270 de milioane de dolari, în criptomonede și împrumuturi în dolari americani de la Blockchain.com”, a declarat directorul general al Blockchain.com, Peter Smith, într-o scrisoare către acționari, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei. Informația a fost relatată pentru prima dată de CoinDesk. La începutul săptămânii trecute, platforma pentru tranzacționarea de active digitale Genesis Trading a spus, de asemenea, că a fost expusă la 3AC, dar și-a atenuat pierderile după ce fondul speculativ nu a reușit să facă față unui apel în marjă.

Imagini cu următorul smartwatch Samsung au ieșit la iveală cu o lună mai devreme

Celebră pentru faptul că nu poate sau nu vrea să păzească bine secretul viitoarelor produse, compania coreeană Samsung își poate vedea deja online viitorul model de smartwatch prezentat din toate unghiurile. Watch5, următoarea serie de smartwatch-uri pe care Samsung o va lansa, a apărut într-un set amplu de creații 3D și poate fi văzut în cele mai mici detalii în randările tridimensionale publicate de 91Mobiles. Imaginile arată un ceas cu cadran rotund, elegant, deși destul de gros. Pe o margine există două butoane, probabil unul pentru exerciții și unul pentru celelalte funcții. Împreună cu imaginile, au apărut și informații noi. Se pare că vor exista două modele în această serie, vârful de gamă urmând a fi Galaxy Watch5 Pro, ce va fi vândut cu și fără LTE. Watch5 va oferi două cadrane de dimensiuni diferite, fiecare având opțiunea de a fi sau nu dotate cu LTE și va fi comercializat în mai multe variante coloristice. Ambele modele vor rula wearOS 3.5, peste care Samsung va pune o temă proprie. Nu se știe dacă producătorul coreean va adăuga și funcționalități în plus, pe lângă cele oferite de sistemul de operare produs de Google. Noua serie de smartwatch-uri Samsung este așteptată a fi prezentată în cadrul unui eveniment Unpacked ce urmează să fie anunțat de producătorul coreean pentru luna august.

Firma de închirieri de avioane SMBC Aviation Capital, depreciere de 1,6 miliarde de dolari

Firma de închirieri de avioane SMBC Aviation Capital și-a depreciat activele cu 1,6 miliarde de dolari pentru a acoperi impactul financiar avut de blocarea a 34 de avioane în Rusia, după ce sancțiunile Uniunii Europene au forțat rezilierea tuturor contractelor de leasing din această țară, transmite Reuters. SMBC, cu sediul central în Irlanda, care este deținută de un consorțiu care include Sumitomo Corp din Japonia și Grupul financiar Sumitomo Mitsui, a declarat că se așteaptă să facă recuperări substanțiale din acoperirea sa de asigurare. Locatorii și asigurătorii se pregătesc pentru o luptă istorică pentru posibile daune record, în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari. SMBC este cel mai recent locator care a primit o lovitură imediată, după ce peste 400 de avioane închiriate au rămas blocate în Rusia în urma invadării Ucrainei de către Moscova pe 24 februarie. SMBC a declarat că a anulat întreaga valoare contabilă a aeronavelor care au rămas în Rusia, după ce a stabilit că este puțin probabil să recupereze avioanele într-un interval de timp rezonabil. Companiile aeriene ruse continuă să zboare cu aeronavele în Rusia și în țări unde repunerea în posesie nu a fost posibilă, a adăugat compania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.