Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Cîțu la dat jos pe Nazare și s-a instalat el interimat la Finanțe pentru 45 de zile

Ziarul de Vrancea
7 iul 2021 849 vizualizări

Ministru Alexandru Nazare susține că el și-a făcut treaba la Finanțe și revocarea sa are legătură cu campania electorală din PNL u la rândul lui Ludovic Orban susține că premierul nu a avut acordul său pentru această măsură

Premierul Florin Cîțu a anunțat ieri că a transmis președintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a lui Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor. El a precizat că a discutat cu liderii coaliției despre această remaniere, că în cursul zilei de marți a informat despre această decizie și că a avut încă o discuție joi dimineață cu toți liderii coaliției. Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe revocat de premierul Florin Cîțu, a explicat că și-a făcut treaba la minister cu rezultate vizibile , apreciate de multe ori chiar și de șeful Guvernului. El a adăugat că i-a spus prim-ministrului că nu are motive întemeiate ca să demisioneze din funcție. Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru revocarea lui Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor, precum și decretul pentru preluarea interimară a portofoliului de către premierul Florin Cîțu. ”În cursul zile de marți am informat toți liderii coaliției despre decizia mea de a îl remania pe domnul ministru Nazare. Mi-a spus că nu dorește să își dea demisia și să fie revocat”, a anunțat prim-ministrul după ședința de Guvern. Cîțu a explicat că Alexandru Nazare a avut posibilitatea de a-și prezenta demisia, însă a refuzat, optând pentru varianta revocării. ”Decizia am luat-o după o analiză făcută la 6 luni de zile. Astăzi vorbim de Ministerul Finanțelor. Avem proiecte întârziate la MFP. Unele dintre ele ajută la eliminarea evaziunii fiscale, altele ajută la implementarea prin fonduri europene”, a explicat șeful Executivului. De asemenea, premierul a menționat că a trimis președintelui cererea de revocare a lui Nazare de la Finanțe. Președintelui României i-a fost trimisă și propunerea ca premierul să asigure interimatul. Întrebat dacă Dan Vîlceanu va fi sucesorul lui Alexandru Nazare, prim-ministrul a afirmat că încă nu a fost luată o decizie. ”Eu sunt propunerea de interimar. Nu în acest moment (nu se știe altă propunere pentru MInisterul de Finanțe – n.r.). Nu avem nicio propunere în acest moment pentru MFP. Ne vom asigura că toate proiectele întârziate sunt repornite”, a replicat prim-ministrul. Ieri după amiază, președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru revocarea lui Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor, precum și decretul pentru preluarea interimară a portofoliului de către premierul Florin Cîțu.

Ce spune Nazare

Alexandru Nazare a relatat în postare pe Facebook discuțiile cu premierul anterioare revocării sale de la Finanțe, afirmând că acesta i-a spus că decizia de remaniere nu are legătură cu rezultatele, ci cu „echipa”. În opinia fostului ministru, prim-ministrul s-ar fi putut referi la faptul că nu s-a alăturat echipei care îl susține pentru șefia PNL. De asemenea, Nazare subliniază că Florin Cîțu i-a cerut demisia cu o zi înainte de emisiunea României de eurobonduri, iar o demisie înaintea unei emisiuni de eurobonduri ar fi afectat condițiile pe care țara noastră le-ar fi putut obține pe piețele externe, condiții și așa vitrege. Premierul mi-a cerut demisia, paradoxal, cu o zi înainte de emisiunea României de eurobonduri, menționând că dacă nu demisionez, îmi va cere remanierea. O demisie, înaintea unei emisiuni de eurobonduri, ar fi afectat condițiile pe care România le-ar fi putut obține pe piețele externe, condiții și așa vitrege. Ieri, în timpul negocierilor, a revenit cu mesaje telefonice insistând să primească demisia cât mai curând. Imediat cum am finalizat cu succes emisiunea de eurobonduri, i-am răspuns că după toată munca depusă, rezultatele bune obținute și reflectate în execuția bugetară și evaluările instituțiilor financiare internaționale, luând în calcul și modul în care permanent a apreciat activitatea mea și a colegilor din Ministerul Finanțelor, nu consider că aș avea vreun motiv sa îmi asum o demisie atât timp cât am apărat cu onestitate și bună credință interesele financiare ale României”, relatează Nazare.

Pe fir intră și Orban

Luldovic Orban a afirmat că a fost deranjat de faptul că premierul Florin Cîțu a invocat că a avut acordul său pentru revocarea lui Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor. Liderul liberalilor a precizat că nu a existat nici un acord al său, nici al forurilor statutare ale PNL în acest sens. El a mai spus că ar dori să creadă că nu este nicio legătură între remanierea lui Alexandru Nazare, interimarul lui Florin Cîțu la Finanțe și rectificarea bugetară care trebuie făcută în perioada următoare și speră ca revocarea să nu fie pe baza faptului că Alexandru Nazare nu apare în fotografia prim-ministrului, candidat la șefia partidului, alături de alți liberali care îl susțin la Congresul formațiunii.

65% dintre angajații români consideră că biroul lor este doar parțial sigur pentru sănătate

u salariații sunt acum mult mai atenți la măsurile sanitare din clădire

Peste 65% dintre angajații români consideră că biroul lor este doar parțial sigur pentru sănătate, iar 17,1% spun că este prea puțin sau chiar deloc sigur în contextul pandemiei, arată un sondaj al dezvoltatorului de birouri Genesis Property. ”Peste 65% dintre angajații români consideră că biroul lor este doar parțial sigur pentru sănătate, iar 17,1% spun că este prea puțin sau chiar deloc sigur în contextul pandemiei”, arată un sondaj inițiat de Genesis Property în rândul a 1.208 de angajați din toată țara în luna iunie. Numai 17,5% cred că sediul companiei pentru care lucrează este foarte sigur pentru sănătate. În acest context, angajații vor mai multe măsuri sanitare astfel încât clădirea unde lucrează să devină „sănătoasă” în perspectiva revenirii ample la birou. ”Lucrul într-un mediu neadecvat pentru sănătate nu numai că prezintă riscuri din perspectiva răspândirii virusurilor și bacteriilor, dar influențează și modul în care angajații își desfășoară activitatea, precum și percepția despre biroul lor”, relevă sondajul. De la debutul pandemiei, angajații care au lucrat într-un birou „nesănătos” spun că s-au confruntat uneori cu o reducere a capacității de concentrare (65,7%), au avut randament mai scăzut (61,8%) și au resimțit inclusiv simptome precum dureri de cap (57,9%) sau somnolență (45,8%). Pentru aproape trei sferturi dintre respondenții la sondaj, o clădire sănătoasă protejează sănătatea oamenilor prin măsuri sanitare complexe, iar peste două treimi consideră că sănătatea unei clădiri ține în primul rând de sistemele de filtrare a aerului și apei. „Covid-19 a schimbat nu doar modul în care angajații își percep biroul, ci și preocuparea lor privind sănătatea clădirii unde lucrează. Ei sunt acum mult mai atenți la măsurile sanitare din clădire, iar faptul că doar 17,5% își văd biroul ca fiind foarte sigur ne arată că mai sunt multe de făcut pentru creșterea imunității spațiilor interioare în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Cei mai mulți dintre ei consideră esențiale dotări precum sisteme performante de filtrare a aerului și apei”, spune Ștefan Tudos, vicepreședinte în cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienți. Principalele elemente pentru sănătatea unei clădiri sunt ventilația și calitatea aerului (84,9%), lumina naturală (80,1%), nivelul de temperatură (65,3%), nivelul de zgomot (63,7%) și cantitatea de praf din aer și de pe suprafețe (60,7%). Majoritatea angajaților consideră că e nevoie de mai multe măsuri de siguranță și protecție ca să se simtă în siguranță în clădirea unde lucrează, precum protocoale de reacție rapidă și eficientă la situații de urgență (75,31%), instalarea unui sistem de filtrare a apei și aerului pentru a limita răspândirea virusurilor și bacteriilor (76,69%) și un certificat care să ateste rezistența clădirii la amenințări pentru sănătate (48,7%)

Touroperatorul Paralela 45 anunță că vinde oferte de vacanță pe Glovo

Touroperatorul Paralela 45 a anunțat joi că a început să vândă oferte de vacanțe și pe Glovo. Grecia este cea mai vândută destinație la companie, până la finalul lunii iunie, cererea din acest sezon depășind-o deja pe cea din 2019. ”Din luna iunie, oferte Paralela 45 de vacanțe sunt disponibile și pe Glovo. Turoperatorul pune la dispoziția utilizatorilor aplicației vouchere cu o valoare de 250, 500, 750 și 1.000 de lei pentru variantele: 'Scapă-mă de soacră', 'Petrecerea burlăcițelor', 'Vacanța post divorț', 'Babymoon, ultima vacanță în doi'. Din iulie, voucherele vor fi disponibile în toate orașele unde este activă aplicația”, a informat compania. Parteneriatul cu Glovo vine după ce, la finalul anului trecut, agenția a lansat voucherul #experiențedeneuitat, cu o valoare de la 50 la 1.000 de euro, și a vândut peste 700 de exemplare drept cadou, cu o grafică personalizată la cerere. Un sondaj realizat de Paralela 45 printre cumpărătorii de vouchere arată că vacanțele li se par cel mai potrivit cadou după ce în 2020 au fost închise granițe și nu au putut să călătorească în ritmul din anii anteriori. ”Grecia este cea mai vândută destinație la Paralela 45, până la finalul lunii iunie, cererea din acest sezon depășind-o deja pe cea din 2019. Agenția are zboruri charter spre Heraklion/Creta, Chania/Creta, Rodos, Zakynthos, Corfu, Santorini din București; Heraklion, Chania, Zakynthos, Rodos din Cluj-Napoca; Heraklion din Timișoara și Iași”, arată touroperatorul, care estimează că peste 15.000 de turiști vor merge vara acesta în Grecia cu zboruri charter, cu 20% mai mulți față de 2019. Alți 4.000 vor pleca cu mașina proprie în nordul Greciei. “În 2021, turistul știe ce vrea. Își ia informația din portalul nostru, de pe rețelele de socializare, și apoi sună pentru câteva detalii despre hotel, ora zborului sau modalitatea de plată. Este o cerere atât de mare încât ne-am organizat rapid pentru a pune accent pe reducerea timpului de răspuns pentru fiecare turist. Mai multe îmbunătățiri au fost făcute și portalului de călătorii, în ultimele luni, astfel încât utilizatorul să aibă o experiență plăcută, să se simtă deja în vacanță văzând fotografii de la fiecare hotel”, declară Alin Burcea, CEO Paralela 45.

PIB, estimat pentru trimestrul I, a fost de 286,19 miliarde lei

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 286,19 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 2,9% față de trimestrul IV 2020 și cu 0,1% față de trimestrul I 2020, arată datele provizorii (2) publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). ”Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2021a fost de 286.198,7 milioane lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 2,9% față de trimestrul IV 2020 și cu 0,1% față de trimestrul I 2020”, arată datele INS. Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 225,051 miliarde lei prețuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,2% față de trimestrul I 2020. Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a rămas neschimbată, iar cea a valorii adăugate brute s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale. Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în: Activitățile profesionale, științifice și tehnice; activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport, cu o creștere avolumului de activitate de 1,8 puncte procentuale; Industrie, cu o reducerea volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale; Comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante, cu o reducere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale. Impozitele nete pe produs au înregistrat o scădere a volumului lor de 0,4 puncte procentuale. Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuției la modificarea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual și colectiv al administrațiilor publice, de la plus 0,6% la -0,9%, ca urmare a scăderii volumului său de activitate de la 102,9% la 95,2%; formarea brută de capital fix, de la plus 1,7% la plus 2%, ca urmare a modificăriivolumului său de activitate de la 109,9% la 111,7%.

O eventuală criză economică este principalul risc de care se tem românii în 2021

Cei mai mulți români se tem de o eventuală criză economică sau financiară care le-ar afecta veniturile și, pe lângă acestea, printre riscurile menționate cel mai frecvent continuă să se numere incendiul, accidentele auto, îmbolnăvirile sau dezastrele naturale, arată Barometrul realizat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România (2021). ”Pandemia de COVID-19 continuă să modifice percepțiile românilor cu privire la riscurile cu care se confruntă. Astfel, cei mai mulți se tem de o eventuală criză economică sau financiară care le-ar afecta veniturile. Pe lângă acestea, printre riscurile menționate cel mai frecvent continuă să se numere incendiul, accidentele auto, îmbolnăvirile sau dezastrele naturale”, potrivit celei mai noi ediții a Barometrului UNSAR-IRES privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România (2021). În acest sens, după un an marcat de pandemie, cercetarea sociologică arată că o criză economică sau financiară care ar afecta veniturile - risc nou introdus în sondaj - este cel mai adesea menționată de români, respectiv de către 67% dintre respondenți. Topul riscurilor de care se tem românii este completat de incendiu (62%, în creștere de la 60% în 2020), accidente auto (62%, față de 58% anul trecut), îmbolnăviri (56%, în scădere de la 58%), dezastre naturale, precum cutremurul, inundațiile sau alunecările de teren (54%, la fel ca în 2020), furt (51%, față de 56%), fenomene meteo severe (48%, în creștere de la 47%) și alte accidente, precum cele casnice (48%, față de 45% în 2020). „Cu toate că vedem semne de revigorare, efectele pandemiei încă se fac remarcate. Cercetările sociologice pe care le realizăm în fiecare an ne ajută să înțelegem mai bine la nivel de industrie preocupările pe care le au românii cu privire la siguranța lor personală sau a familiei, dinamica acestora în timp și, mai ales, cum putem să îi protejăm mai bine prin intermediul asigurărilor în această perioadă”, a declarat Adrian Marin, președintele UNSAR. Atunci când cumpără o asigurare, românii se bazează cel mai mult pe modul în care le acoperă nevoile (21%), pe rapiditatea în plata despăgubirilor (15%) sau pe consultanța oferită (12%).

BMW și Volkswagen, amendate cu 875 de milioane de euro

Comisia Europeană a aplicat joi amenzi în valoare de 502 milioane de euro producătorului german de automobile Volkswagen (VW) și în valoare de 373 de milioane de euro BMW, pe care le acuză de restrângerea concurenței în domeniul sistemelor de epurare a gazelor de eșapament ale mașinilor diesel, relatează AFP. Alt gigant auto german, Daimler (Mercedes), care a participat la această înțelegere și care a dezvăluit existența acesteia, nu a fost sancționat. Cele trei grupuri au ”încălcat regulile UE referitoare la practici anticoncurențiale, concentrându-se asupra dezvoltării tehnice în domeniul epurării emisiilor de oxid de azot”, precizează într-un comunicat Comisia. În dosar sunt vizate, de asemenea mărcile de lux Audi și Porsche - filiale Volkswagen. Acest dosar nu are legătură cu scandalul Dieselgate, dezvăluit în 2015, în care VW - primul producător european - a recunoscut faptul că a trucat motoare pentru a ocoli norme împotriva poluării.

Lufthansa a atras 1 miliard de euro printr-o emisiune de obligațiuni

Operatorul aerian german Lufthansa a atras miercuri 1 miliard de euro prin intermediul unei emisiuni de obligațiuni, consolidându-și finanțele după ajutorul de stat primit din cauza pandemiei de covid-19, transmite Reuters. Lufthansa, care a fost afectată puternic de criza din turism, a mai efectuat o emisiune de obligațiuni în februarie, pentru rambursarea unei părți a ajutorului de 9 miliarde de euro primit de la banca de stat KfW. "Noul plasament de succes de obligațiuni corporative confirmă din nou accesul nostru la o varietate de instrumente de finanțare avantajoase", a afirmat directorul financiar al companiei, Remco Steenbergen, într-un comunicat. Compania a declarat că a emis obligațiuni pe trei și opt ani, confirmând o informație publicată anterior de Reuters. Tranșa cu termen până în 2024 poartă dobânzi de 2,0% pe an, în timp ce pentru tranșa cu scadență în 2029 dobânda este de 3,5%, potrivit Lufthansa. Tranșa cu termenul mai scurt a atras o cerere de peste 900 de milioane de euro și cea pe termen mai lung de 1 miliard.

TNT devine Warner TV în luna octombrie

Warner TV va fi lansată oficial în România pe 23 octombrie 2021. Noul post de televiziune va înlocui TNT în cadrul unui amplu proces de rebranding la nivel european, potrivit unui comunicat remis News.ro. Televiziunea, deținută de WarnerMedia, va oferi telespectatorilor conținut premium, blockbustere și seriale apreciate în întreaga lume, garantând o experiență de divertisment variată. Warner TV se poziționează astfel ca parte din unul dintre cele mai cunoscute branduri media din lume, Warner Bros. Utilizarea numelui Warner Bros., care este reprezentativ pentru povestea sa unică, pentru conținutul său de calitate și pentru storytelling-ul remarcabil, va duce, de asemenea, la o creștere a gradului de conștientizare a mărcii. Brandul Warner TV a fost deja introdus cu succes în Franța, iar posturile TNT vor fi redenumite treptat și în celelalte teritorii europene unde TNT este prezent. Hannes Heyelmann, Head of Programming Europa, Orientul Mijlociu și Africa la WarnerMedia, declară: „Din această toamnă, TNT va deveni Warner TV. România și Polonia sunt piețe importante pentru noi și întrucât Warner Bros. este un brand faimos și îndrăgit, credem cu tărie că Warner TV va oferi fanilor noștri din aceste teritorii o experiență completă prin filmele apreciate și serii de succes”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.