Timp Liber

VIDEO Astăzi despre: Unul dintre cei mai frumoși bărbați de pe marile ecrane. Alain Delon - rebelul cinematografiei franceze

Ziarul de Vrancea
8 nov 2022 4321 vizualizări

Alain Fabien Maurice Marcel Delon (n. 8 noiembrie 1935, Sceaux, Seine, Franța) este un actor și producător francez, câștigător al Premiului César. Ascensiunea sa a fost rapidă, fiind la vârsta de 23 de ani comparat cu actori francezi celebri ca Gérard Philipe și Jean Marais, precum și cu actorul american James Dean. A fost denumit chiar și Brigitte Bardot în ipostază masculină. De-a lungul carierei, Delon a lucrat cu regizori celebri printre care Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni și Louis Malle.

Adesea considerat corespondentul francez al lui James Dean, Alain Delon, nu a făcut nicio şcoală de actorie.  A fost însă remarcat şi lansat de unii dintre cei mai cunoscuţi regizori ai lumii, precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean- Pierre  Melville, Michelangelo Antonioni sau Louis Malle

Delon a devenit cetățean elvețian în 1999, iar compania sa își are sediul în Geneva.

Delon s-a născut în Sceaux, o suburbie a Parisului. Părinții săi, Édith și Fabien Delon, au divorțat când Delon avea patru ani. Ei s-au recăsătorit, iar Delon are o soră vitregă și doi frați vitregi. A urmat o școală romano-catolică, fiind prima dintr-o serie de școli din care Delon a fost exmatriculat din cauza comportamentului său. Profesorii săi au încercat să-l convingă să devină preot datorită aptitudinilor sale.

La vârsta de 14 ani a renunțat la școală, lucrând pentru o perioadă la măcelăria tatălui său vitreg. S-a înrolat în marina militară franceză trei ani mai târziu, iar în 1953/54 și-a servit țara ca pușcaș marin în Vietnam primul război indochinez. Delon a spus că în timpul celor patru ani de serviciu militar a petrecut 11 luni în închisoare, pe motiv de „indisciplină”. În 1956 s-a întors la Paris. Nu avea bani și accepta aproape orice muncă. A lucrat ca servitor și vânzător. În acest timp s-a împrietenit cu Brigitte Bardot (?) cu Brigitte Auber!, pe care a acompaniat-o la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, unde a început ulterior propria lui carieră cinematografică.

Cariera

La Cannes a fost văzut de un căutător de talente, David O. Selznick, mare producător de filme de la Hollywood. Selznick i-a oferit un contract cu condiția ca Delon să învețe engleza. Delon s-a întors la Paris pentru a învăța engleza, dar când l-a întâlnit pe regizorul francez Yves Allégret, a fost convins că trebuie să rămână în Franța pentru a-și începe cariera. Selznick a acceptat rezilierea contractului, iar Allégret i-a oferi lui Delon primul său rol în filmul Quand la femme s'en mêle. Delon și-a arătat, apoi, latura comică în filmul Faibles femmes. A fost filmul său de debut și în America, unde a avut succes.

În 1960 Delon a apărut în Purple Noon al lui René Clément, film bazat pe romanul Patriciei Highsmith, The Talented Mr. Ripley. A interpretat rolul lui Tom Ripley, pentru care a fost foarte apreciat. Apoi a jucat în Rocco și frații lui, în regia lui Luchino Visconti, rol pentru care a fost de asemenea foarte apreciat de criticii de film.

Delon și-a făcut debutul în teatru la Paris în piesa lui John Ford 'This Pity She's a Whore, alături de Romy Schneider, în regia lui Visconti. Delon a lucrat din nou cu Visconti la filmul Il Gattorpado (Leopardul). Delon a lucrat și cu Jean-Pierre Melville, care a regizat filmele Un Flic , Le Cercle Rouge și Samuraiul .

În 1964 a înființat o companie de producție, Delbeau Production, împreună cu Georges Beaume. Au produs un film numit L'insoumis, care a trebuit să fie reeditat din cauza unor probleme legale. Delon și-a înființat apoi propria companie de producție, Adel, jucând și în primul film al companiei, Jeff. Delon a jucat apoi în Borsalino, unul dintre filmele franceze cu cele mai mari încasări în acei ani.

În 1973 a cântat în duet cu cântăreața pop fraceză, Dalida melodia Paroles, paroles. A jucat în Zorro (1975), iar în 1976 a jucat în filmul câștigător al Premiului César, Monsieur Klein .

Produse

De la apariția unei mărci de parfum cu numele său, au existat mai multe produse vândute sub numele Alain Delon: ceasuri, articole de îmbrăcăminte, ochelari de soare și țigarete.

Marca ochelarilor de soare purtați de Delon a devenit foarte populară în Hong Kong, după ce actorul Chow Yun Fat a purtat astfel de ochelari în filmul din 1986, A Better Tomorrow. Ulterior, Delon i-a mulțumit lui Chow printr-o scrisoare pentru că a ajutat la vânzarea produsului în Hong Kong. Regizorul filmului, John Woo, al cărui idol era Delon, a scris un scurt eseu despre filmele Samuraiul și despre Le Cercle rouge.

Situația familială

La 20 martie 1959 s-a logodit cu actrița austriacă Romy Schneider (care evoluase în Germania), pe care o întâlnise în timpul filmărilor la filmul Christine (1958). Pe parcursul relației lor s-a speculat că Delon ar fi avut o aventură cu actrița și cântăreața germană Nico. La 11 august 1962, Nico a născut un fiu, Ari, și a susținut că tatăl copilului ar fi fost Delon. Fiul a fost crescut o perioadă de timp de părinții lui Delon.

În decembrie 1963 Delon și Schneider au decis să pună capăt relației lor. La 13 august 1964 s-a căsătorit cu Nathalie Barthélemy. Fiul lor Anthony Delon s-a născut în septembrie. Cuplul a divorțat la 14 februarie 1969.

În 1968, în timpul filmărilor la Jeff, Delon a cunoscut-o pe actrița franceză Mireille Darc, cu care a avut o relație de 15 ani, până în 1982.

În 1987 a cunoscut-o pe Rosalie van Breemen, manechin din Olanda, în timpul filmărilor la videoclipul cântecului său, Comme au cinéma. Au din această relație doi copii, Anouschka și Alain-Fabien. Relația s-a încheiat în octombrie 2002.

Scandal

În 1968 unul dintre bodyguarzii lui Delon, iugoslavul Stevan Markovic, a fost găsit împușcat în cap într-un tomberon de lângă casa actorului. Prietenul lui Delon, gangsterul Corsican François Marcantoni, a fost acuzat de tentativă de omor. A fost anchetat și Delon, deși crima a avut loc în Paris, iar Delon se afla în momentul faptei la Saint-Tropez, la filmări. Soția de atunci a lui Delon, Nathalie, a fost de asemeni supusă anchetei.

Onoruri

    Delon apare pe coperta albumului The Queen Is Dead din 1986 al trupei The Smiths.

    A fost făcut ofițer al Ordinului Național pentru Merit, în 1995.

    A fost făcut cavaler al Legiunii de Onoare, la 21 februarie 1991.

    A fost promovat la rangul de officier (ofițer) în 2005 .

Filmografie

Film

Alain Delon în Les Centurions (1966)

    1957 - Quand la femme s'en mêle de Yves Allégret : Jo.

    1957 - Sois belle et tais-toi de Marc Allégret : Loulou.

    1958 - Christine de Pierre Gaspard-Huit : Franz Lobheiner.

    1959 - Faibles femmes de Michel Boisrond : Julien Fenal.

    1959 - Le Chemin des écoliers de Michel Boisrond : Antoine Michaud.

    1960 - În plin soare de René Clément : Tom Ripley.

    1960 - Rocco și frații săi de Luchino Visconti : Rocco Parondi.

    1961 - Quelle joie de vivre de René Clément : Ulysse Cecconato.

    1961 - Les Amours célèbres de Michel Boisrond : Prințul Albert.

    1962 - L'Amour à la mer de Guy Gilles : Actorul din film

    1962 - Eclipsa de Michelangelo Antonioni : Piero.

    1962 - Dracul și cele 10 porunci - Le Diable et les Dix Commandements de Julien Duvivier : Pierre Messager.

    1962 - L'Échiquier de Dieu de Christian-Jaque.

    1963 - Carambolages de Marcel Bluwal : Lambert.

    1963 - Les félins de René Clément : Marc.

    1963 - Mélodie en sous-sol de Henri Verneuil : Francis Verlot.

    1963 - Ghepardul de Luchino Visconti : Tancredi Falconeri.

    1964 - La Tulipe noire de Christian-Jaque : Guillaume et Julien de Saint-Preux

    1964 - L'Insoumis d'Alain Cavalier :

    1964 - Les Félins de René Clément :

    1964 - Rolls Royce-ul galben - The Yellow Rolls-Royce de Anthony Asquith :

    1965 - Les Tueurs de San Francisco (Once a Thief) de Ralph Nelson :

    1966 - Paris brûle-t-il ? de René Clément : Jacques Chaban-Delmas.

    1966 - Texas, nous voilà de Michael Gordon : Don Andrea Baldazar dit Baldy.

    1966 - Les Centurions de Mark Robson : Philippe Esclavier.

    1966 - Aventurierii de Robert Enrico : Manu Borelli.

    1967 - Diaboliquement vôtre de Julien Duvivier : Georges Campo.

    1967 - Samuraiul de Jean-Pierre Melville : Jef Costello.

    1968 - La revedere, prietene - (Adieu l'ami) de Jean Herman : Dino Barran.

    1968 - La Motocyclette de Jack Cardiff : Daniel

    1968 - La Piscine de Jacques Deray : Jean-Paul Leroy.

    1968 - Histoires extraordinaires de Louis Malle :

    1969 - Jeff de Jean Herman : Laurent.

    1969 - Madly de Roger Kahane : Julien Dandieu.

    1969 - Clanul sicilienilor de Henri Verneuil : Roger Sartet.

    1970 - Doucement les basses de Jacques Deray : Simon Médieu.

    1970 - Borsalino de Jacques Deray : Roch Siffredi.

    1970 - Cercul roșu de Jean-Pierre Melville : Corey.

    1971 - Soleil rouge de Terence Young : Gauche

    1971 - Fantasia chez les ploucs de Gérard Pirès : (apparition)

    1971 - L'Assassinat de Trotsky de Joseph Losey :

    1971 - La Veuve Couderc de Pierre Granier-Deferre : Jean Lavigne.

    1972 - Polițistul (Un flic) de Jean-Pierre Melville :

    1972 - Prima noapte de liniște (La prima notte di quiete) de Valerio Zurlini :

    1972 - Il était une fois un flic de Georges Lautner : l'homme qui sonne à la porte (apparition, non crédité).

    1972 - Traitement de choc d'Alain Jessua : docteur Devilers.

    1973 - Les Grands Fusils (Big Guns) de Duccio Tessari :

    1973 - Scorpio de Michael Winner :

    1973 - Ferma suspiciunilor (Les Granges brûlées) de Jean Chapot : le juge Pierre Larcher.

    1973 - La Race des Seigneurs de Pierre Granier-Deferre :

    1973 - Doi oameni în oraș (Deux Hommes dans la ville) de José Giovanni : Gino Strabliggi.

    1974 - Borsalino & Co de Jacques Deray : Roch Siffredi

    1974 - Les Seins de glace de Georges Lautner : Marc Rilson

    1974 - Zorro de Duccio Tessari : Don Diego de la Vega/Zorro

    1975 - Țiganul - Le Gitan, de José Giovanni : Hugo Sennart zis Le Gitan.

    1975 - Flic Story de Jacques Deray : Roger Borniche.

    1976 - Comme un boomerang de José Giovanni : Jacques Batkin.

    1976 - Armaguedon d'Alain Jessua : le docteur Michel Ambroise.

    1976 - Monsieur Klein de Joseph Losey : Robert Klein.

    1977 - L'Homme pressé d'Edouard Molinaro : Pierre Niox.

    1977 - Mort d'un pourri de Georges Lautner : Xavier Maréchal dit Xav.

    1977 - Le Gang de Jacques Deray : Robert dit Le dingue.

    1978 - Attention, les enfants regardent de Serge Leroy :

    1979 - Airport 80 Concorde de David Lowell Rich : Capitaine Paul Metrand.

    1979 - Le Toubib de Pierre Granier-Deferre : Jean-Marie Desprée.

    1980 - Teheran 43 d'Alexandre Alov, Vladimir Naournov : Foche

    1980 - Trei oameni periculoși, (Trois Hommes à abattre) de Jacques Deray : Michel Gerfaut.

    1981 - Afacerea Pigot - Pour la peau d'un flic : Choucas (și regizor)

    1982 - Le Choc de Robin Davis :

    1983 - Un amour de Swann de Volker Schlöndorff : le baron de Charlus.

    1983 - Le Battant d'Alain Delon :

    1984 - Notre histoire de Bertrand Blier : Robert Avranches.

    1985 - Pe cuvânt de polițist (Parole de flic) de José Pinheiro : Daniel Pratt.

    1986 - Le Passage de René Manzor : Jean Diaz.

    1988 - Ne réveillez pas un flic qui dort de José Pinheiro : commissaire divisionnaire Eugène Grindel.

    1990 - Dancing Machine de Gilles Béhat :

    1990 - Nouvelle Vague de Jean-Luc Godard : Roger Lennox și Richard Lennox.

    1992 - Le Retour de Casanova de Edouard Niermans : CasanovaGiacomo Casanova.

    1993 - Un crime de Jacques Deray : Maitre Charles Dunand.

    1993 - L'Ours en peluche de Jacques Deray :

    1994 - Les Cent et une nuits de Agnès Varda : Alain Delon , în vizită.

    1996 - Le Jour et la nuit de Bernard-Henri Lévy : Alexandre.

    1998 - Une chance sur deux de Patrice Leconte : Julien Vignal.

    2000 - Les Acteurs de Bertrand Blier : El însuși.

    2008 - Astérix aux Jeux Olympiques de Frédéric Forestier și Thomas Langmann : Iulius Cezar.

Televiziune

    1962 - Le chien de François Chalais

    2001 - Fabio Montale de José Pinheiro : Fabio Montale

    2003-2004 - Frank Riva de Patrick Jamain : Frank Riva

        L'Homme de nulle part

        L'homme traqué

    2003 - Le Lion de José Pinheiro : John Bullit

Teatru

    1961 : Dommage qu'elle soit une putain de John Ford

    1968 : Les yeux crevés de Jean Cau

    1996 : Variations énigmatiques de Éric-Emmanuel Schmitt

    1998 : Variations énigmatiques de Éric-Emmanuel Schmitt

    2004 : Les montagnes russes de Eric Assous

    2007 : Sur la route de Madison, după un roman de Robert James Waller, regia Anne Bourgeois


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.