Timp Liber

VIDEO Astăzi despre Marioara Murărescu, o studentă eminentă la Conservator, căreia o operație de amigdalită i-a schimbat vocea și destinul Una dintre vocile simbol ale Televiziunii Române, care a readus muzica populară la rangul de tezaur naţional

Ziarul de Vrancea
30 sep 2023 2979 vizualizări

Maria Murărescu (cunoscută ca Marioara Murărescu, n. 1 octombrie 1947, Stoenesti – d. 30 ianuarie 2014, București) a fost o realizatoare consacrată de programe folclorice, fiind cunoscută în special pentru emisiunea TV Tezaur folcloric.

În duminicile de dinainte de 1989, în jurul prânzului, genericul emisiunii „Tezaur folcloric“, cântat la taragot de Dumitru Fărcaş în 1982, pe fundalul căruia alerga o săteancă pe un cal alb, aduna familia în faţa televizorului alb-negru. Pe Programul 1 al Televiziunii Române, urma o oră de folclor autentic, cu poveşti şi cântece ale satului, în care se regăseau cei mai mulţi, fie pentru că trăiau în provincie, fie pentru că erau strămutaţi la oraş şi le lipseau datinile de acasă.Pentru cei pentru care acel generic are şi astăzi o rezonanţă aparte, aflaţi că filmările au fost făcute în satul Gornoviţa, din judeţul Mehedinţi, iar săteanca de pe calul alb era Mariana Drăguţ, una dintre laureatele Festivalului „Maria Tănase“ (clickpentrufemei.ro).

 

 

 

S-a născut în familia unui preot, după 18 ani de la căsătoria părinților ei. Despre copilăria ei, rememora: „Bunicul meu cânta la caval și mergea cu oile, era cioban. Pleca dimineața, venea seara, îl vedeam rar, mă lăsa dormind, mă găsea dormind. Dar găseam lângă patul meu, când mă trezeam, o crenguță cu alune, sau fructe de pădure, și știam că a trecut pe-acolo bunicul. Ziua mă jucam cu verișoarele mele, dar eram un copil mai retras.”

A urmat Conservatorul din București, fiind o studentă eminentă, însă a trebuit să renunțe la planul de a deveni soprană, după o operație de amigdalită care i-a schimbat vocea. În al patrulea an de studii a fost marcată de profesorii Emilia Comișel și Gheorghe Oprea, care i-au îndreptat pașii spre muzica populară. De la ei a învățat să privească „folclorul ca pe ceva viu, care ne reprezintă, și prin care putem să cunoaștem neamul acesta”. A debutat în radio.

În calitate de realizatoare de televiziune, numele îi este inseparabil de emisiunea Tezaur folcloric, pe care a realizat-o aproape trei decenii pe postul TVR. În timpul comunismului a fost constrânsă, conform propriilor declarații, să facă anumite compromisuri: „Dacă aș fi cedat intenției cenzurii de a-mi politiza emisiunea mi-aș fi pierdut publicul; dacă nu cedam deloc, mi se suspenda emisiunea.” Ea a străbătut țara în lung și-n lat, căutând piese originale de folclor, pe care le-a adunat în arhiva folclorică a emisiunii.

Alte emisiuni realizate și prezentate de Marioara Murărescu au fost Cântecul amintirii... amintirile cântecului (TVR 1) și Patrimoniu etno-folcloric (TVR Cultural).

Marioara Murărescu a fost decorată la 14 aprilie 2009 cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler.[4] În cadrul ceremoniei de la palatul Cotroceni, președintele Traian Băsescu a declarat: „Este pentru mine o decorare ușoară pentru că nu trebuie să explic. O știu toți românii, știu toți cât vă datorăm pentru răbdarea, tenacitatea cu care ați căutat în tezaurul folclorului românesc. Știm toți câtă bucurie ne-ați adus prin promovarea tradițiilor populare și mai ales prin promovarea unor artiști populari, capabili să pună în valoare piesele din tezaurul folcloric românesc. Permiteți-mi să vă mulțumesc în numele românilor și al meu personal.”

Erau tineri și foarte îndăgostiți, dar părinţii medicului s-au

împotrivit căsătoriei. Marioara a refuzat să se mute la Pucioasa, acolo

unde profesa medicul Cezar Buicu. El nu a vrut să vină după ea la

Bucureşti.

Astfel, fiecare şi-a văzut mai departe de viaţă. Doar că destinul i-a

pus din nou faţă-n faţă în 1998. Realizatoarea tv a suferit un accident

de maşină undeva la intrarea în Târgovişte, când era deja foarte

cunoscută în România. Grav accidentată – o coastă i-a perforat un plămân

– ea a fost dusă de urgenţă la spitalul la care a lucrat medicul Cezar

Baicu. El a cerut însă să fie transportată la Bucureşti, dar nu pentru

că aici nu ar fi fost oameni competenţi, ci pentru că el nu ar fi

rezistat tentaţiei să o caute, iar pe atunci era căsătorit. Nu vroia

probleme cu soţia

Doctorii au salvat-o în ultimul moment, după ce

i-au scos mult sânge din plămân. A fost ultima dată când cei doi s-ar fi

putut întâlni. Nici Petre nu a vrut să-şi cunoască vreodată tatăl,

poate pentru că nu a vrut să-l recunoască şi i-a plătit pensie

alimentară numai în urma unui proces, poate pentru că a fost la un pas

să-şi piardă mama din cauza medicului.„A iubit-o nespus. A mai avut şi

alte femei, dar singura femeie pe care a iubit-o a fost Marioara

Murărescu, şi dacă ea nu s-a căsătorit cu altul, probabil că şi ea l-a

iubit la fel de mult”, au povestit cunoscuții. Aceasta ne-a mai spus că

medicul a mai avut doi copii, două fete, cu două femei, ambele

profesoare

(retetesivedete.ro)

A fost diagnosticată în 2008 cu cancer de sân, suferind două intervenții chirurgicale și mai multe ședințe de chemoterapie. Însă boala a recidivat după o vreme la tiroidă, ceea ce a făcut necesară o altă intervenție chirurgicală. În noiembrie 2012, ea declara că nu mai are motivația să se lupte cu boala, fiind hotărâtă să se bucure de familia ei. Din cauza bolii a trebuit să se pensioneze.[6] Pe 7 iunie 2013 au apărut știri că ar fi internată în stare gravă la Cluj-Napoca.[7][8]

Marioara Murărescu a decedat la 30 ianuarie 2014.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.