Timp Liber

Superluna Sturion va străluci pe cer astăzi, 1 august. Va apărea la orizont la 21:31 și va apune mâine la 12:11

Ziarul de Vrancea
1 aug 2023 1440 vizualizări

August este o lună fascinantă pentru iubitorii fenomenelor astrale, deoarece începutul și sfârșitul acestei luni sunt marcate de două superluni.

 

Ultima dată când două superluni au apărut în aceeași lună calendaristică a fost în 2018 - și nu se va mai întâmpla până în 2037, potrivit astronomului italian Gianluca Masi, fondatorul Virtual Telescope Project - de unde și sintagma „o dată pe lună albastră”.

Superluna din 1 august, cunoscută sub numele de Superluna Sturion, va străluci pe cer marți, 1 august, iar luna calendaristică se va încheia cu Superluna Albastră în data de 30 august.

Numele Superluna Sturion a fost dat de triburile Algonquin din America de Nord şi se referă la numeroşii sturioni prezenţi în râuri şi lacuri în această perioadă a anului.

Sturionul este un peşte de apă dulce din America de Nord care poate atinge lungimi de până la 6 metri şi o greutate de aproape o tonă. Deşi odinioară erau foarte numeroşi, în prezent sunt pe cale de dispariţie. În engleza veche, Luna Sturion era uneori cunoscută sub numele de Luna Orzului, Luna Fructelor sau Luna Cerealelor.

Unii membri ai populaţiei inuite (mâncători de carne crudă, precum eschimoşii) au numit Luna plină din august după lebedele tinere ce îşi iau zborul în această perioadă, Luna zborului lebedelor.

O superlună este cu aproximativ 7% mai mare şi 15% mai luminoasă decât o Lună plină standard. Aşa cum a fost imortalizată în mai multe oraşe ale lumii!(click.ro)

 

 

 

Aceasta este a doua dintr-o serie de patru superluni care vor avea loc în vara anului 2023, începând cu Superluna din iulie. În București, Superluna Sturion va apărea la orizont la 21:31 și va apune la 12:11 a doua zi, conform informațiilor oferite de In the Sky.

După ce Superluna Sturion își va arăta în întregime fața luminată, luna va începe să scadă în luminozitate, intrând în faza numită "micșorare". Luna în descreștere va apărea la orizont și va răsări cu o oră mai târziu în fiecare zi. Acest lucru va conduce la următoarea lună nouă, care va avea loc pe 16 august 2023.

În timpul lunii noi, care marchează începutul unui nou ciclu lunar de 29,5 zile, luna va fi complet întunecată și va răsări și apune în jurul orei 6 dimineața, respectiv 6 seara. Asta înseamnă că în timpul lunii noi, luna va fi complet absentă de pe cerul nopții.

După luna nouă, partea luminată a lunii va începe din nou să se îndrepte către Pământ, determinând fața lunară să strălucească progresiv. Astronomii numesc acest fenomen "creștere".

Aceasta va duce la următoarea superlună, Superluna Albastră de pe 30 august, care din București va răsări la 02:10 și va apune la 13:46 în data de 31 august.

Ce este o superlună și de ce e diferită de luna plină obișnuită

Superlunile au loc din cauza faptului că orbita lunii în jurul Pământului nu este un cerc perfect, ci o elipsă. Acest lucru înseamnă că în timpul celor 27,3 zile ale orbitei sale, există momente în care Luna este mai aproape de Pământ și momente în care este mai departe. Diferența vizibilă de dimensiune a lunii între punctul cel mai apropiat, perigeu, și cel mai îndepărtat, apogeu, este de aproximativ 14%.

O superlună are loc atunci când Luna se află atât în faza plină a ciclului lunar de 29,5 zile, cât și în perigeu. Acest lucru înseamnă că termenul oficial pentru o superlună este "lună plină perigeeană". Pentru ca o superlună să aibă loc, luna nu trebuie să fie exact în momentul cel mai apropiat de Pământ.

Expertul în eclipse și astrofizicianul NASA în retragere, Fred Espanak, a declarat pentru Space.com că în timpul Superlunii Sturion, luna va fi la 357.530 km de Pământ. Acest lucru în opoziție cu distanța sa medie de 382.900 km.

Sursa: StirilePROTV

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.