Timp Liber

Super Luna Recoltei din 29 septembrie 2023, ultima superlună din acest an

Ziarul de Vrancea
29 sep 2023 764 vizualizări

Super Lunile sunt evenimente rare, care au lor loc doar de trei sau patru ori pe an. Super Luna de recoltă din 29 septembrie este ultima din 2023

Superluna din septembrie este considerată a fi o Lună de recoltă, datorită faptului că are loc la scurt timp după echinocțiul de toamnă care a avut loc pe 23 septembrie. Mai este numită și „luna porumbului", simbolizând recoltele de sfârșit de vară.

De obicei, Lunile de recoltă au loc în jurul apusului (deși nu este cazul în acest an), moment în care astrul își aruncă razele pe Pământ cam în același timp în care soarele începe să se retragă de pe cer.

Se spunea că evenimentul le oferea celor de pe câmp câteva seri în plus de lumină înainte de începutul oficial al toamnei, astfel încât aceștia să se poată ocupa de strângerea recoltei.

De ce este numită „superluna recoltei”

În mod obișnuit, luna recoltei cade în septembrie, dar la fiecare trei ani apare în octombrie, astfel încât nu fiecare lună plină a porumbului este și luna recoltei. Numele „luna recoltei" provine de la semnificația istorică a Lunii în ajutorul agricultorilor în timpul sezonului de recoltare. Înainte de perioada tractoarelor cu faruri, lumina lunii era esențială pentru ca agricultorii să lucreze până târziu în noapte, asigurând o recoltare rapidă.

Termenul „luna recoltei" a fost menționat pentru prima dată în 1706, conform Dicționarului Oxford al Limbii Engleze.

2023 a avut patru superluni în această vară

În 2023, au avut loc patru superluni consecutive, începând cu luna cerbului din iulie, urmată de luna șalăului din august, o superlună albastră rară în august și acum luna recoltei din septembrie.

O lună albastră este a doua lună plină dintr-o lună calendaristică, iar superluna albastră din august a fost remarcabilă.

Următoarea superlună albastră este așteptată peste 14 ani, când două astfel de evenimente vor lumina cerul nopții în ianuarie și martie 2037, conform NASA.

Iulie - Superluna Tunetului

August – Superluna Sturion

August – Superlunar Albastră

Septembrie – Superluna Recoltei

Sursa: StirilePROTV


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.