Timp Liber

Foto | Compeţia de şah „Centenarul Mausoleului Eroilor!” cu participarea sportivilor care fac pregătire la C.S.M. Focşani 2007

Anton Soare
6 aug 2023 1000 vizualizări

La împlinirea unui secol de la punerea la Mărăşeşti a pietrei de temelie în vederea construirii unui monument al eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, şahiştii care fac pregătire la C.S.M. Focşani 2007 au desfăşurat un concurs, denumit CENTENARUL MAUSOLEULUI EROILOR, prin care să marcheze această iniţiativă nobilă şi de mare importanţă naţională.

Au participat numai şahişti nelegitimaţi de valoare ridicată şi şahişti legitimaţi. Din punct de vedere al locului în clasament, competiţia l-a avut castigator pe Mihai–Adrian Stănescu, dar spiritual vorbind toţi participanţii au avut de câştigat ceva.

La 8 iunie 1919 în Sala Senatului, Societatea Ortodoxă a Femeilor din România a lansat iniţiativa construirii la Mărăşeşti a Mausoleului Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Iniţiativa a fost primită cu deosebit entuziasm şi a urmat o mobilizare pe măsura importanţei iniţiativei. În 25 octombrie 1921 Ulise Negroponte a donat terenul pe care urma să fie amplasat mausoleul. Pentru realizarea proiectului de construire a fost organizat un concurs de proiecte câştigat de arhitecţii George Cristinel şi Constantin Pmponiu. În vara anului 1923, în baza proiectului au fost făcute măsurătorile şi s-a marcat terenul pe care care urma să înceapă construcţia. La 6 august 1923, zi aleasă în memoria măreţelor evenimente militare de la 6 august 1917, a fost pusă piatra de temelie a mausoleului, după care au început lucrările de construcţie. Printre multe alte elemente, au fost realizate 154 cripte individuale.Pe parcursul verii şi în luna septembrie a anului 1924 au fost reînhumate în cripte osemintele a 5073 ostaşi şi ofiţeri căzuţi pe frontal de la Mărăşeşti.  La 28 septembrie 1924 aceste cripte au fost inaugurare în prezenţa Reginei Maria şi a unor personalităţi. Ultimele lucrări au fost finalizate 15 ani mai târziu, inaugurarea oficială a mausoleului fiind făcută la 18 septembrie 1938.

Construirea Mausoleului Eroilor a fost primul grandios proiect national colectiv realizat după reîntregirea tuturor teritoriilor româneşti, cu implicarea foarte multor factori şi instituţii româneşti, îndeosebi a tuturor eparhiilor româneşti ortodoxe şi greco-catolice..

Competiţia CENTENARUL MAUSOLEULUI EROILOR s-a desfăşurat pe o perioadă mult mai scurtă, numai cu şahişti nelegitimaţi avansaţi şi consacraţi şi câţiva şahişti legitimaţi născuţi în anul 2007 şi după acest an. Durata mai mica decât a ultimelor concursuri şi includerea doar a jucătorilor de valoare ridicată au făcut ca prezenţa să fie mai redusă. Ca urmare a fost organizat un singur turneu. S-a jucat şah rapid, sistem Robin fiecare cu fiecare.

Pe primele locuri la s-au clasat: Stănescu Mihai–Adrian, Burloiu Rareş–Georgian, ambii de la Colegiul Naţional „Unirea“ Focşani, Mălureanu Andrei de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani, Bocu David de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Moldoveanu Adrian–Bogdan de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani şi Mustăţea Eduard–Ştefan de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani. Să remarcăm prezenţa lui Mălureanu Andrei născut în 2011 şi Bocu David născut în 2012 în imediata apropiere a liceenilor Stănescu Mihai–Adrian, născut în 2007, şi Burloiu Rareş–Georgian, născut în 2008.

Pe ceilalţi îi vom enumera în ordine alfabetică: Andrei Ioan–Alexandru, de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani, care revine după o lungă absenţă, aceasta afectând poziţia în clasament a talentatului jucător, altă dată aproape permanent abonat la o cupă sau medalie, Apostu Eduard de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, care la turneele la care participă ocupă locuri peste aşteptări raportat la timpul scurt de când a început pregătirea, Draghiea Eduard–Ştefan de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Jinga Elena, şi ea foarte mult timp absentă de la activitatea competiţională, Morărescu David de la Şcoala Gimnazială Goleşti, Olariu Darius–Andrei de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Oţelea–Antonesi Mihai, de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, şi Stănescu Rareş–Petru de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, curajosul mezin al turneului care a reuşit două victorii şi o remiză cu şahişti mai experimentaţi şi mai mari.

Organizatorii concursului CENTENARUL MAUSOLEULUI EROILOR au fost C.S.M. Focşani 2007, Asociaţia Judeţeană de Şah Vrancea, Filiala Vrancea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“ cu sprijinul Direcţiei de Sport a Judeţului Vrancea prin Mihai Strîmbu, Elena–Adelaida Toma, Anton Soare, Iulian Başturea, Daniel Gongu şi Lucica Dulcescu.

O tematică educativă a titlului foarte asemănătoare concursului recent încheiat o are şi cel care urmează, GENERAL EREMIA GRIGORESCU. Ar părea că tematicile se suprapun. Pe lângă multele asemănări, recentul concurs încheiat, pe lângă omagiul adus eroilor căzuţi, este şi un elogiu adus înaintaşilor din perioada interbelică. Aceşti înaintaşi nu doar au vorbit mult ci au făcut mult, au avut grijă, s-au preocupat să facă sacrificii materiale şi financiare pentru a-şi arăta dragostea şi recunoştinţa faţă de eroi, să edifice ceva măreţ, durabil, memorabil şi să ducă faima României în Europa şi în lume. Această concordanţă între vorbă şi faptă, această preocupare trebuie să ne anime şi pe noi.

Anton SOARE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.