Timp Liber

Astăzi despre: O voce de excepţie, un destin dramatic Joe Dassin. A cântat în germană, rusă, spaniolă, italiană și greacă, pe lângă franceză și engleză. La 42 de ani, cel de-al cincilea infarct i-a fost fatal

Ziarul de Vrancea
5 nov 2022 4070 vizualizări

Joseph Ira Dassin (n. 5 noiembrie 1938, Brooklyn, New York City, New York, SUA – d. 20 august 1980, Papeete, Polynésie française, Franța), cunoscut ca Joe Dassin, a fost un cântăreț și compozitor americano-francez de origine evreiască. Joe Dassin s-a născut la New York, tatăl său fiind regizorul american Jules Dassin, iar mama sa era violonista maghiară Béatrice Launer. A copilărit la New York și Los Angeles. După ce tatăl său a fost trecut pe lista neagră a Hollywoodului în anii 1950, s-a mutat cu familia în Europa.

Joe Dassin a fost una dintre cele mai apreciate voci ale „memoriei muzicii internaţionale” din secolul al XX-lea. Intrat în galeria marilor artişti, alături de Edith Piaf, Jacques Brel, Georges Brassens ori Claude François, Joe Dassin a devenit un adevărat fenomen social, un romantic al timpului său, intrând în istorie cu melodii care au rămas celebre, precum “Aux Champs-Elysées”, „La vie se chante, la vie se pleure”, „Si tu penses à moi”, “L’Été Indien” sau “Et si tu n’existais pas”.

 

Joseph Ira Dassin s-a născut la New York, la 5 noiembrie 1938, părinții săi fiind regizorul de film de origine poloneză Jules Dassin și violonista cu rădăcini maghiare Béatrice Launer.

Mare iubitor al lumii filmului, Jules Dassin a ales să-şi urmeze pasiunea, mutîndu-se, alături de familie, la Los Angeles, însă succesul a întârziat să apară, iar în anul 1950, întreaga familie se mută la Paris.

Joe Dassin a urmat colegiul Rosey, primind ca bonus, din partea părinţilor, o educaţie aleasă.

La vârsta de 16 ani, Joe vorbea fluent trei limbi, absolvind şi bacalaureatul, la Grenoble, cu calificative de excepţie.

În anul 1955, însă, părinții lui divorțează, iar Joe, profund afectat de situația familială, a decis să se întoarcă în SUA şi să se înscrie la Universitatea „Ann Arbor” din Michigan, unde a studiat medicina şi antropologia.

În această perioadă, alături de colegul său de cameră, Alain Guiraud, întemeiază un duo muzial, care oferea recitaluri în campusurile universitare.

Joe a fost nevoit să muncească pentru a se întreţine, fiind, pe rând, sociolog, expeditor de mărfuri sau camionagiu, în acelaşi timp începând să şi compună piese muzicale.

Nu a putut să-şi satisfacă stagiul militar, fiindu-i descoperite serioase probleme cardiace.

În anul 1958, tatăl său, devenit o autoritate în lumea filmului, l-a rugat pe Joe să înregistreze câteva teme muzicale pentru următorul său film, „La Loi”, având-o pe Gina Lollobrigida în rol principal.

În anul 1959, Dassin jr. a lansat un EP la casa de discuri Versailles, iar un an mai târziu, interpreta „Jamais le dimanche”, muizică ce avea să se regăsească pe coloana sonoră a peliculei „Never on Sunday”.

După absolvirea facultăţii şi obţinerea doctoratului în antropologie, Joe revine în Europa, stabilindu-se în Italia.

În anul 1962, tatăl său îl ia ca asistent de regizor pentru producţia „Topkapi”, al doilea film important al lui Jules.

În această perioadă, Joe este invitat să cânte la Radio Luxembourg și să scrie pentru revista Playboy.

La 13 decembrie 1963, Joe o cunoaşte pe Maryse Massiera, viitoarea sa soţie, cei doi stabilindu-şi reşedinţa la Saint-Cloud, împreună cu mama lui Joe.

În perioada următoare, artistul scrie pentru The New Yorker, dublează filme americane, joacă în filmele „Nick Carter et le trèfle rouge” și „Lady L” şi este regizor al piesei de teatru „What’s New Pussycat?”.

Deşi el nu-şi dorea să devină cântăreţ, o prietenă foarte bună, Catherine Regnier, secretară la casa de producție americană The Columbia Broadcasting System, cea care i-a apreciat vocea profundă, plăcută şi simțul remarcabil al ritmului, l-a determinat să semneze primul său contract profesionist şi primul contract cu un artist francez din istoria casei americane de discuri CBS.

La 26 decembrie 1963, Joe înregistra patru melodii sub forma unui EP, însă primele 1.000 de exemplare ale discului nu s-au vândut.

Muzica sa avea să fie remarcată abia după ce Radio Luxembourg și Europe 1 i-au inclus piesele în playlisturile lor.

1973 (Photo by STAFF / AFP)

A urmat înregistrarea altor patru melodii, toate coveruri, însă vânzările nu erau semnificative.

Abia la al treilea EP înregistrat, posturile de radio au avut o reacție pozitivă, iar discul s-a vândut în 25.000 de exemplare.

La 18 ianuarie 1966, Joe s-a căsătorit cu Maryse, iar de aici şi cariera sa muzicală avea să cunoască un  parcurs fericit. A înregistrat „Comme la lune”, urmată de „Le tricheur”, apoi Joe merge la Londra, înregistrează „You Were on My Mind”, care a devenit, ulterior, „Ça m’avance a quoi?”, principala piesă de pe următorul său disc, lansat în aprilie.

În ianuarie 1967, André Salvet și Bernard Chevry au creat MIDEM şi celebrele premii, care îl vor consacra pe Joe Dassin ca prezentator, o persoană care vorbea două limbi de circulaţie internaţională, cu atât de multă ușurință. A urmat succesul cu „Excuse Me, Lady” şi concertele în deschiderea lui Salvatore Adamo, prin care Joe a câștigat admirația publicului, precum și aprecierea managerului de turneu, Georges Olivier, care i-a mărit onorariul.

În 1968, în timpul unei vizite în Italia, împreună cu Jacques Plait, va promova cinci dintre cântecele sale, apoi în mai 1968, participanții la marile mișcări de stradă au descoperit în cântecele lui Joe motivaţia pentru continuarea propriilor bătălii, în acea perioadă epuizându-se din magazinele de muzică stocurile de discuri cu melodiile interpretate de Joe.

A urmat prelungirea contractului cu CBS, un turneu de promovare în Italia şi înregistrarea, la Londra, a unor melodii care au devenit, toate, hituri.

„Ma bonne etoile”, interpretată la TV, a stârnit entuziasmul Franţei, iar „Le petit pain au chocolat”, cântată de artist, a făcut ca în brutăriile din întreaga țară, rulourile cu ciocolată să înregistreze cereri enorme.

În acelaşi timp, CBS nu făcea față cererilor din partea magazinelor de muzică, iar grupul englez The Tremeloes a realizat coveruri în limba engleză pentru melodiile lui Joe din limba italiană.

În februarie 1969, CBS a scos pe piață un single cu două hituri din trecut, „Bip-Bip” și „Les Dalton”, iar la Londra, erau imprimate șase noi titluri, între care „Les Champs-Élysées”, „Waterloo Road” și „Le Chemin de papa”.

La 1 aprilie 1969, Joe a suferit un atac de cord, însă după o lună de suferinţă, revine în studiouri, pentru albumul și single-ul ce conțineau „Les Champs-Élysées” și „Le Chemin de papa”.

Henri Salvador, gazda unui program de televiziune care l-a avut invitat, îi sugerează lui Joe ideea de a se îmbrăca într-un costum alb, ţinută care avea să devină nelipsită din apariţiile sale publice.

Celebritatea lui Joe Dassin ajunsese la apogeu, iar muzica sa cucerea noi redute, fiind de remarcat intrarea în topurile muzicale olandeze şi germane.

În 1970, Joe realizează un turneu de succes în 10 ţări din Africa, iar un an mai târziu a primit șase Discuri de Aur, odată cu lansarea melodiei sale „La fleur aux dents”.

În 1972, a înregistrat primele melodii prelucrate cu ajutorul sintetizatorului, coverurile „La complainte de l’heure de pointe” (À vélo dans Paris) și „Le moustique”, devenind hituri.

În 1973, Maryse a rămas însărcinată, Joe era fericit şi a ales să se mute la țară unde a cumpărat un teren pentru a-și construi o casă, la vest de Paris, însă soţia sa a născut prematur, iar copilul a murit cinci zile mai târziu. A fost momentul în care artistul a început să cunoască o puternică depresie, care, se spune, avea să-l însoţească până la finalul vieţii.

Această stare avea să se transpună şi în muzica sa, următoarele înregistrări fiind primite cu mari rezerve.

Abia către finalul anului 1974, cu „Si tu t’appelles mélancolie” și „Vade retro”, Joe ajungea din nou în topuri.

În 1975, Dassin a înregistrat variante în limbile germană, italiană, spaniolă şi engleză ale melodiei „L’été indien”, devenită melodia sa specială şi cel mai mare succes al său în Franța, Germania, Spania şi America de Sud.

În 1976 sunt înregistrate single-urile „Salut” și „Et si tu n’existais pas”, iar la scurt tip apare şi hitul acelei veri, „Il était une fois nous deux”.

În octombrie 1976, 60 de muzicieni și 80 de backing vocaliști au înregistrat, alături de artist, „Le Jardin du Luxembourg”, o melodie de 12 minute.

În mai 1977, Joe divorţează de soţia sa, iar către finalul anului variantele în limba spaniolă ale melodiilor „À toi” și „Le Jardin du Luxembourg”, îi aduc pe spanioli și sud-americani în extaz.

La 14 ianuarie 1978, Joe se căsătoreşte cu Christine Delvaux, iar la 14 septembrie, s-a născut primul său fiu, Jonathan.

În 1979, piesa sa „Le dernier slow” reuşeşte să îl concureze în topuri pe Julio Iglesias, iar „Blue Country” devine „albumul renașterii sale”.

Joe Dassin si Olivia Newton-John, 1978. AFP PHOTO GEORGES BENDRIHEM (Photo by GEORGES BENDRIHEM / AFP)

În acelaşi an, în mod surprinzător, hotărăşte să se despartă de soția sa, care era însărcinată pentru a doua oară. Motivul ar fi fost gelozia exagerată a acesteia.

În 11 ianuarie 1980, apare „Blue Country”, considerat albumul maturității sale artistice, apoi starea de sănătate a lui Joe, în special afecțiunile cardiace, au început să-i creeze serioase probleme.

În iulie, în timpul suferinţei produse de ulcer, Joe suferă un nou atac de cord, apoi, la finalul lunii, hotărăşte să ia o pauză din cariera artistică şi să plece la refacere.

În drum spre Tahiti, Joe a suferit un alt atac de cord, în timpul escalei la Los Angeles. Ajunge în cele din urmă la destinaţie, dar, pe fondul stării de depresie, continuă să fumeze şi să abuzeze de alcool.

La 20 august 1980, aflat în restaurantul „Chez Michel et Eliane”, din Papeete, Insula Tahiti, Polinezia Franceză, Joe s-a prăbușit inert, al cincilea atac de cord fiindu-i fatal, la doar 41 de ani.

A fost înmormântat în Mausoleul Beth Olen din cimitirul Hollywood Forever în Hollywood, California.

(rador.ro)

Și-a făcut studiile la Școala Internațională de la Geneva și la Institutul Le Rosey în Elveția. A revenit apoi în Statele Unite pentru a studia la Universitatea Michigan din Ann Arbor. După colegiu, s-a mutat în Franța, unde s-a angajat la un post de radio. Aici a fost convins de o casă de discuri să-și înregistreze compozițiile.

La începutul anilor 1970 cântecele lui Joe Dassin au atins primele poziții ale topurilor din Franța, devenind un artist renumit în această țară. Faptul că era poliglot l-a ajutat să înregistreze cântece și în limbile germană, rusă, spaniolă, italiană și greacă, pe lângă cele în franceză și engleză.

Joe Dassin s-a căsătorit cu Maryse (al cărei prenume real era Yvette) Massiéra la data de 18 ianuarie 1966, la Paris. Fiul lor, Joshua, s-a născut prematur, cu două luni și jumătate înainte de termen, la data de 12 septembrie 1973, și a murit cinci zile mai târziu. Devastați de tragedie, Joe și Maryse s-au despărțit, divorțul fiind însă pronunțat abia în 1977.

La data de 14 ianuarie 1978, Joe s-a căsătorit cu Christine Delvaux în localitatea Colignac (Var). Au avut împreună doi copii: Jonathan (născut la 14 septembrie 1978) și Julien (n. 22 martie 1980). Christine a încetat din viață în decembrie 1995.

Joe Dassin a murit din cauza unui infarct în timpul unei vacanțe în Tahiti, la data de 20 august 1980. Trupul său este înmormântat în Mausoleul Beth Olen din cimitirul Hollywood Forever în Hollywood, California.

 

Discografia

Album     An     Cântece

Je change un peu de vent     1964     

    Je change un peu de vent

    Il a plu

    Dis-moi, dis-lui

    Ce n'est pas une fille

    Isabelle, prends mon chapeau

    Guantanamera

A New York     1966     

    Excuse me lady

    Sometime lovin

    Guantanamera

    Je change un peu de vent

    Celle que j'oublie

    Comme la lune

    Petite mama

    Joli minou

    Dans la brume du matin

    Vive moi

    Katy cruel

    Ça m'avance à quoi?

Les deux mondes de Joe Dassin     1967     

    Les Dalton

    Pauvre Doudou

    Tout bébé a besoin d'une maman

    The last thing on my mind

    Saint James Infirmary Blues

    L'ombre d'un amour

    Paper heart

    Marie-Jeanne

    Hello hello!

    My funny Valentine

    Viens voir le loup

Les Champs-Élysées     1969     

    Le chemin de papa

    Le petit pain au chocolat

    Les Champs Élysées

    Siffler sur la colline

    Mon village du bout du monde

    Mé que mé que

    Un peu comme toi

    Ma bonne étoile

    La violette africaine

    La bande à Bonnot

    Le temps des oeufs au plat

    Sunday Times

La fleur aux dents     1970     

    La fleur aux dents

    L'équipe à Jojo

    C'est bon l'amour

    Le Portugais

    Le grand parking

    Un garcon nommé Suzy

    Au bout des rails

    Un petit air de musique

    La luzerne

    Un cadeau de papa

    Je la connais si bien

    L'Amérique

Elle était oh!...     1971     

    La ligne de vie

    La mal-aimée du courrier du coeur

    Bye bye Louis

    Allez, roulez!

    Sylvie

    Les joies de la cuisine

    Elle était oh...!

    Le chanteur des rues

    À la santé d'hier

    Pauvre Pierrot

    Si tu peux lire en moi

    Le général a dit

Joe     1972     

    La complainte de l'heure de pointe

    Un peu de paradis

    Louisiana

    Julie, Julie

    Le roi du blues

    Taka takata

    Le moustique

    Salut les amoureux

    Ma nana

    Vaya-na-cumana

    C'est ma tournée

    S'aimer sous la pluie

13 chansons nouvelles     1973     

    A chacun sa chanson

    On s'en va

    Dédé le kid

    Pourquoi pas moi?

    Allons danser, Valerie

    Les plus belles années de ma vie

    La dernière page

    Qu'est-ce que j'ai pu faire hier soir?

    Quand on a seize ans

    Oh la la!

    Ton côtè du lit

    Quand on a du feu

    Fais-moi de l'électricité

Si tu t'appelles Mélancolie     1974     

    Si tu t'appelles Mélancolie

    Vade retro

    Messieurs les jurés

    Six jours à la campagne

    L'amour etc

    Entre deux adieux

    Le service militaire

    Annie de l'année dernière

    Marie-Madeleine

    Je te crois

    Ce n'est rien que du vent

    Ma dernière chanson pour toi

A l'Olympia     1974     

    L'Amérique ( ouverture )

    A chacun sa chanson

    Salut les amoureux

    Le moustique

    On s'en va

    Quand on a seize ans

    Ton côtè du lit

    Le berger ( sketch )

    Sweet Georgia Brown ( duo de flutes dans le nez avec Jean Hebrard )

    Pot-pourri américain

    Les plus belles années de ma vie

    Dede le kid

    Quand on a du feu

    C'est la vie, Lily

    Marie-Jeanne

    Fais-moi de l'électricité

    Pot-pourri francais

    L'Amérique

Le costume blanc     1975     

    Et si tu n'existais pas

    Il faut naître à Monaco

    Chanson triste

    Le costume blanc

    L'albatros

    Alors c'est qu'est-ce que c'est?

    Ca va pas changer le monde

    Salut

    Carolina

    C'est la nuit

    Ma musique

    Piano mécanique

Le Jardin du Luxembourg     1976     

    Le Jardin du Luxembourg

    Il était une fois nous deux

    À toi

    Le café des trois colombes

    Comme disait Valentine

    Laisse-moi dormir

    Que sont devenues mes amours?

Les femmes de ma vie     1978     

    La femme idéale

    La première femme de ma vie

    Noisette et Cassidy

    La demoiselle de déshonneur

    Dans les yeux d'Emilie

    Quand on sera deux

    Maria

    Mon copain Julie

    Marie-Ange

    J'ai craqué

    Petit ballon

    La rue Marie-Laurence

15 ans déjà     1979     

    La vie se chante, la vie se pleure

    Un lord anglais

    Toi, le refrain de ma vie

    Qu'est-ce que tu fais de moi?

    Pour le plaisir de partir

    Happy Birthday

    La fan

    Coté banjo, coté violon

Blue country (English version: Home made ice cream)     1979     

    Blue country (Home made ice cream)

    Faut pas faire de la peine à John (You don't mess around with Jim)

    Un baby, bébé

    On se connaît par coeur

    La saison du blues

    Polk salad Annie

    La fille du shérif

    Joe Macho

    Si je dis je t'aime

    Le marché aux puces (The guitar don't lie)

Little Italy     1982     

    Ouverture: Le hold-up (introduzione: rapina)

    Joe: regarde toi (La corte)

    Marcella: Et l'amour (E l'Amore)

    Joe: Quand la chance passe (Casino)

    Marcella: La mer (Mare)

    Marcella: Tant pis pour moi (Giusto o no)

    Joe: Je viens comme un voleur (Il posto giusto)

    Duo: La fete (la festa)

    Joe: Sandy (Sandy)

    Duo: Apres la fête (Jesus)

    Joe: C'est fini

    Joe: A mon fils (Sebastian)

    Duo: Martine (Martina)

Note

    ^ a b Autoritatea BnF, accesat în 10 octombrie 2015

    ^ Joe Dassin, GeneaStar

    ^ Joseph Dassin, Roglo

    ^ „Joe Dassin”, Gemeinsame Normdatei, accesat în 27 aprilie 2014

    ^ Joe Dassin, SNAC, accesat în 9 octombrie 2017

    ^ Joe Dassin, Find a Grave, accesat în 9 octombrie 2017


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.