Mozart va face să cante şi să încante pianul Ateneului din Focşani
Un pian de concert care lipsea şi care acum se va lăsa atins pe clapele sale de marii pianişti ai ţării şi ai lumii. Invitat special va fi maestrul Viniciu Moroinu acompaniat de Orchestra de Camera ”Unirea” sub bagheta mestrului dirijor Vincent Gruger. Publicul focşănean este invitat, astăzi, la Ateneul ”Mr. Gh. Pastia”, începând cu orele 19.00, pentru a participa la un impresionant concert-eveniment oferit de către vedeta stagiunii, noul pian C. Bechstein B 212, achiziţionat în urma unei alocări financiare mult aşteptate din partea Consiliului Local Focşani. Dacă în 2015, stagiunea a fost deschisă de Maestrul Viniciu Moroianu cu un pian închiriat Yamaha, ei bine, finalul stagiunii ni-l readuce pe scenă pe Maestrul Moroianu, dar care, de această dată, va interpreta în faţa noului pian mult aşteptat de către comunitate, C. Bechstein B 212. ”Achiziţionarea noului pian marchează astfel un nou început şi o formidabilă dezvoltare a stagiunilor următoare şi a altor evenimente muzicale ce vor fi găzduite de către Ateneu”, după cum ne declară directorul Ateneului din Focşani. Invitaţii speciali care vor participa la inaugurarea noului evveniment, şi care ne-au destăinut câteva detalii înainte de concert, au fost pianistul Viniciu Moroianu şi dirijorul Orchestrei Camerale Unirea Focşani, Vincent Gruger, cei care ni-l vor aduce pe Mozart spre audiţie prin intermediul acestui concert eveniment.
Profesor universitar la Universitatea Naţională Bucureşti şi laureat al concursurilor internaţionale de la Paris (1979) şi Bucureşti ("George Enescu", 1991), maestrul Moroianu are un repertoriu vast, de la clasici la contemporani şi o activitate de concert de peste 850 de apariţii scenice, fiind totodată şi cel care a mers împreună cu delegația Ateneului în Germania pentru a alege marca şi modelul noului nostru pian.
”Am fost plăcut surprins de profesionalismul şi măiestria meşterilor pe care i-am întâlnit în compania Bechstein, într-un orăşel de lângă Dresda, şi pentru ca experienţa să-mi fie şi mai interesantă, am avut de ales între două modele. Fără ca nimeni să îmi fi dat vreun detaliu, se pare, după cum mi-au mărturist ulterior reprezentanţii companiei, că l-am ales pe cel fabricat în totalitate în compania germană, şi nu cu piese importate, un model bine lucrat ce înfloreşte note muzicale de-a dreptul catifelate”, mărturiseşte maestrul Moroianu despre experienţa unică de a atinge primul pianul care a revenit oraşului Focşani.
În completare, dirijorul Vincent Gruger, cel care de şapte ani păstoreşte Orchestra Camerală ”Unirea” Focşani a făcut o analogie foarte interesantă între piane şi maşini, menţionând că ”dacă ar trebui să compare pianul acesta cu o marcă de autoturisme, cu siguranţă acesta ar fi un Audi, iar marca Steinway să fie un Mercedes”, fără să aibă intenţia, desigur, să declaseze vreo marcă de maşină sau companie. Aşadar, nu ne rămâne decât să vă invităm încă o dată să sărbătorim împreună aceast dublu eveniment, închiderea stagiunii camerale 2015-2016 şi achiziţionarea noului pian şi, cu permisiunea dumneavoastră, să încheiem cu un citat pe care l-am auzit astăzi la Maestrul Moroianu şi care îi aparţine lui George Enescu: ”În oraşele cu instituţii culturale bine dezvoltate, chiar şi fizonomia oamenilor de pe stradă este alta!.” (A. TĂTARU, A. MANGU)