Sport

Cursă ca pe vremuri la Baku

Ziarul de Vrancea
25 iun 2017 704 vizualizări

 Daniel Ricciardo a câștigat cea mai spectaculoasă etapă de Formula 1 de mulți ani, iar protagoniștii luptei pentru titlu au rămas în afara podiumului

Marele Premiu al Azerbaidjanului a fost o cursă de ținut minte, foarte tensionată și spectaculoasă, cum nu s-a mai văzut de mult timp într-un sport automobilistic. Piloții s-au ciocnit, s-au duelat roată la roată, cei dintâi au ajuns cei din urmă și au revenit iar în top, iar principalii favoriți la câștigarea titlului mondial, Lewis Hamilton de la Mercedes și Sebastian Vettel de la Ferrari, au terminat în afara podiumului, după ce au condus mult timp plutonul. Iar finalul a fost aproape apoteotic, cu Valtteri Bottas de la Mercedes întrecându-l la câțiva metri de linia de sosire pe tânărul Lance Stroll de la Williams. A câștigat Daniel Ricciardo de la Red Bull, plecat al zecelea de pe grila de start. El a fost aproape de abandon la începutul cursei, când resturi de monopost au blocat conductele de aerisire a frânelor monopostului, ridicând foarte mult temeratura sistemului de frânare. Din acest motiv, Startul a fost plin de evenimente. Hamilton a fost în pole position, urmat de Bottas, Räikkönen, Vettel și Max Verstappen. Britanicul a plecat bine și s-a instalat la conducere. În schimb, Bottas a fost întrecut de Räikkönen și într-o încercare disperată de a reveni, finlandezul de la Mercedes a atins monopostul compatriotului său de la Ferrari. De suferit a avut mai mult mașina Mercedes, cu pană și cu aripa față ruptă, iar Bottas s-a îndeptat încet către boxele echipei sale. Nu a abandonat și a revenit pe pistă cu un tur în urma plutonului.  Vettel a profitat de duelul finlandez și s-a postat în spatele liderului.  Verstaoppen a abandonat în turul 12, din cauza unor probleme mecanice, în timp ce încerca să-l depășească pe mexican pentru locul III Cu un tur înainte, Danil Kviat de la Toro Rosso și-a parcat monopostul fumegând pe marginea pistei. Inițial, cursa nu a fost neutralizată, dar directorul de curse al FIA, Charlie Whiting, a decis după ce piloții au rulat mai mult de un tur să trimită mașina de securitate pe pistă, când a constatat că monopostul Toro Rosso nu poate fi scos de pe circuit în condiții de siguranță. A fost momentul care l-a readus în cărți pe Bottas. Finlandezul a profitat de Safety Car, pentru a reveni în același tur cu ceilalți competitori

Cursa a mai fost oprită în tururile 17 și 20, dar nici de această dată nu s-a concurat prea mult. Perez s-a ciocnit cu coechipierul său Esteban Ocon, iar Räikkönen  a intrat prin resturile împrăștiate pe pistă și a făcut pană. Cei trei au ajuns cu greu la boxe, de unde a mai plecat doar Ocon. În frunte, chiar înaintea restartului din turul 20, Vettel l-a tamponat pe Hamilton. Cei doi au continuat să ruleze, dar aripa-față a germanului a fost avariată. În fine, cursa a fost oprită cu steagul roșu. La reluare, în turul 23, în față au ajuns cei doi piloți Williams au ajuns în față după numeroasele incidente produse. Venit de undeva din spate, Ricciardo a reușit depășiri în masă și a ajuns în spatele celor doi piloți care luptau pentru victorie, Hamilton și Vettel. Stroll a rămas pe locul IV și nu a avut concurență o perioadă. Î scurt timp, Hamilton a început să aibă probleme cu rama de protecție din jurul gâtului, piesă care s-a desprins de monopost. A fost nevoit să intre la boxe în turul 32 și să o schimbe cu una nouă, pierzând locul I și ajungând pe IX. Vettel nu a putut să scape învingător, deoarece a fost penalizat de comisarii cursei cu o oprire de zece secunde pentru ciocnirea cu Hamilton, din turul 19. După efectuarea penalizării, în turul 34, germanul a revenit pe locul VII. în fața lor se afla, printre alții, Bottas, în plină cursă de recuperare a locurilor pierdute.Astfel, Ricciardo s-a trezit lider și a condus fără greșeală până la final. Pe locul al doilea a urcat Stroll, care a fost ajuns și întrecut de Bottas pe ultimii metri a cursei. (News.ro)

Clasamentul cursei: 1. Daniel Ricciardo (Red Bull); 2. Valtteri Bottas (Mercedes); 3. Lance Stroll (Williams; 4. Sebastian Vettel (Ferrari); 5. Lewis Hamilton (Mercedes); 6. Esteban Ocon (Force India); 7. Kevin Magnussen (Haas); 8. Carlos Sainz jr (Toro Rosso); 9. Fernando Alonso (McLaren); 10. Pascal Wehrlein (Sauber).

Clasamentul piloților: 1. Sebastian Vettel - 153 p; 2. Lewis Hamilton – 139 p; 3. Valtteri Bottas– 111 p; 4. Daniel Ricciardo  -92 p; 5. Kimi Räikkönen – 73 p; 6. Max Verstappen – 45 p.

Clasamentul constructorilor: 1. Mercedes – 250 p; 2. Ferrari 226; 3. Red Bull - 137;Următoarea etapă, Marele Premiu al Austriei, va avea loc la 9 iulie, la Spielberg, pe Red Bull Ring.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.