Sport

Străini la naţionala de baschet ?

Ziarul de Vrancea
9 apr 2013 497 vizualizări
Antrenorul Marcel Ţenter intenţionează să naturalizeze mai mulţi jucători străini şi speră ca problemele legislative privind acordarea cetăţeniei romane să fie rezolvate.

Noul antrenor al naţionalei masculine, numit în funcţie luna trecută, nu este străin de activităţile la reprezentativă. În 2006, ultima dată cand un antrenor roman - Liviu Călin - a condus naţionala, Marcel Ţenter a ocupat funcţia de manager. Acum, Ţenter îl înlocuieşte pe banca tehnică pe bosniacul Mladen Ostojic, care a antrenat Romania în preliminariile CE din 2013, anul trecut, fără a reuşi calificarea în fazele superioare. Tricolorii nu au mai ajuns la un turneu final de Campionat European din 1987, cand Romania a ocupat locul 12 din tot atatea echipe participante. Sub comanda lui Ţenter, naţionala Romaniei va disputa în această vară primele patru meciuri oficiale din prima fază a calificărilor la turneul final al CE din 2015, în grupa A: pe 1 august cu Bulgaria (acasă), pe 7 august cu Islanda (d), pe 10 august cu Bulgaria (d), iar pe 16 august cu Islanda (a).
Marcel Ţenter crede că schimbarea sistemului competiţional în calificările pentru turneele finale de Campionat European sunt benefice pentru Romania. "Creşterea numărului de echipe la turneul final a dus inevitabil la schimbarea sistemului din preliminarii. Noi evoluam în Divizia B valorică europeană, acum intrăm în preliminarii în Divizia A, nu aveam nicio şansă altfel, pentru că nivelul european este foarte ridicat. E o şansă foarte mare pentru noi şi trebuie să profităm de ea. Însă vom putea face acest lucru doar dacă cei mai buni şi cei mai în formă jucători romani vor accepta să vină la echipa naţională. Voi purta discuţii individuale cu fiecare în parte şi sper să reuşim să formăm un grup puternic. Mă refer aici inclusiv la jucători peste 30 de ani, care au renunţat la echipa naţională din diferite motive, dar sunt în formă şi joacă foarte bine încă la echipele de club. Vreau să construiesc echipa naţională în jurul unor jucători experimentaţi. E nevoie de o coloană vertebrală. De asemenea, mă gandesc şi la naturalizarea unor jucători străini, mai ales pe posturile 1 şi 3. Am mai multe nume în vedere pentru naturalizare, dar nu depinde de mine. Sunt probleme legislative, dar sper să rezolvăm cumva şi acest aspect, la fel cum multe ţări europene au făcut-o. Eu singur nu pot rezolva naturalizarea, ţine de chestiuni legislative", a spus Ţenter, care vizează şi includerea în lotul lărgit al naţionalei jucători foarte tineri.
Naţionala se va reuni în 25 iunie, avand programate stagii de pregătire, dar şi meciuri de verificare în Ungaria şi Portugalia. Marcel Ţenter are 43 de ani, a evoluat ca jucător în Divizia A, dar şi la echipe din Germania şi Israel, iar după ce şi-a încheiat cariera s-a îndreptat spre antrenorat. A debutat ca antrenor secund al americanului Tab Baldwin, la "U" Mobitelco Cluj, echipă pe care a şi condus-o ulterior ca principal şi cu care a caştigat titlul naţional în 2011. În  vara anului trecut, el a plecat la Gaz Metan Mediaş, alături de care în actuala stagiune a cucerit Cupa Romaniei, iar în FIBA Eurochallenge a avut cel mai lung parcurs dintre echipele romaneşti, fiind la un pas de calificarea în sferturile de finală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.