Sport

Alin a împuşcat aurul

Ziarul de Vrancea
30 iul 2012 4232 vizualizări
Primul titlu olimpic al Romaniei la Jocurile Olimpice de la Londra a fost obţinut de Alin Moldoveanu, la proba de puşcă, aer comprimat 10 metri * după ce a stabilit un nou record olimpic în calificări, a avut în finală o singură ratare şi a revenit pe primul loc cu un foc înainte de final

Prima medalie de aur pentru Romania la Jocurile Olimpice de la Londra a fost obţinută de tiristul Alin Moldoveanu, în proba de puşcă aer comprimat, 10 metri. Sportivul de 29 de ani, originar din Focşani şi legitimat la CS Omega Tehnoton Iaşi şi Dinamo Bucureşti s-a calificat în finală de pe poziţia a doua, cu 599 de puncte, la fel ca şi italianul Niccolo Campriani, campionul mondial (clasat pe locul I), acest rezultat egaland recordul olimpic deţinut din 2004 de chinezul Zhu Qinang. Ambii au tras excelent şi constant şi era limpede că între ei doi se va da lupta pentru titlul olimpic, deşi în tir valorile sunt extrem de apropiate şi concentrarea în momentul concursului este esenţială. Finala s-a disputat între opt sportivi, care s-au întrecut pe timpul a zece serii de focuri.
Alin a reuşit în finală să stea pe primul loc după primele cinci trageri, iar în seria a doua italianul a pierdut locul secund, în favoarea chinezului Wang Tao. Campriani, însă, are două ţinte excelente în rundele trei şi patru, iar sesiunea a cincea, Moldoveanu reuşeşte cea mai bună tragere a sa din finală (10.6), care îi aduce un avans de patru zecimi în clasamentul parţial. Din nefericire, Alin clachează în runda a şasea (9,9), pierzand prima poziţie şi fiind egalat de indianul Gagan Narang. Alin a tras în continuare bine, cu rezultate de grafic, ceea ce - în condiţii normale -ar fi fost suficient pentru argint, fiindcă italianul se distanţase la opt zecimi. Numai că soarta s-a întors în favoarea romanului, deoarece Campriani a ratat de două ori decarul. Înainte de ultima tragere, Alin revenise în fruntea clasamentului, cu un avans de 1,4 secunde. Campriani s-a concentrat la maximum pentru ultima şansă, însă avea nevoie şi de o ratare a lui Alin, care a scos 10,3 şi a devenit campion olimpic.
După ce în 2006 a fost vicecampion mondial la Zagreb, iar în 2008 a ratat la o zecime medalia de bronz, Alin Moldoveanu realizează o performanţă excepţională, medalie de aur, cu 702,1 puncte, urmat pe podium de Niccolo Campriani (701, 5 p) şi Gagan Narang (701,1 p). Performanţa sa este al şaselea titlu olimpic pentru tirul romanesc, după cele obţinute de puşcaşul Iosif Sarbu (1952), pistolarul Ştefan Petrescu (1956), taleristul Ion Dumitrescu (1960) şi alţi doi pistolari, Corneliu Ion (1980) şi Sorin Babii (1988). Ultimul, deşi specialist în pistol, este şi antrenorul actual al lui Alin. Pentru această performanţă, Alin va primi din partea COSR, un premiu de 30.000 de euro şi o maşină.

Habar n-avea că a caştigat!
"N-am ştiu că am luat medalia de aur decat după ultimul foc. Eu eram mulţumit cu orice medalie, am zis că măcar pe locul trei să fiu. Pentru că aici tot timpul poţi să clachezi. Abia după ultimul foc poţi să ştii. Mi-am dorit mult titlul, dar nu poţi să ştii niciodată. La tir este relativ, n-ai cum să ştii dinainte. Doar ziua contează. De exemplu, penultimul antrenament a fost foarte bun, iar antrenamentul de ieri a fost foarte prost. Trebuie să faci totul exact la fel, e matematică pură. La sportul ăsta nu poţi să ştii dacă iei medalie. Dacă ajungi în finală este o performanţă extraordinară", a afirmat Moldoveanu, la Sport.ro. Absolvent al facultăţii de psihologie, el a recunoscut că a tremurat la ultimul foc din finală, dar a reuşit să se concentreze pentru a trage cat mai bine. "Şi eu tremuram dar ce puteam să fac? Eu trebuia să trag. La tir nu trebuie să ai ganduri. Dacă începi să te gandeşti că poţi să caştigi eşti gata, s-a terminat. Nu ştiam care e diferenţa între mine şi ceilalţi, nu m-am uitat pe rezultate, erau afişate acolo în sală, dar am încercat să ignor tabela şi am reuşit", a spus sportivul în varstă de 29 de ani.
Moldoveanu a fost impresionat de numărul spectatorilor prezenţi la concursul de tir şi a precizat că medalia de aur caştigată la Jocurile Olimpice de la Londra nu îl va schimba în niciun fel. "Acum e prima oară în viaţa mea cand aud că nu mai sunt bilete de intrare la tir. Toate biletele au fost vandute, nu mi-am imaginat niciodată asta. Eu o să-mi văd de treabă în continuare, nu schimbă nimic rezultatul de azi. Eu o să încerc şi la Rio, normal, să fiu sănătos. Am avut mai mulţi ani proşti după Beijing, dar asta nu contează. Doar ziua în care concurezi contează", a menţionat Alin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
prof., acum 4307 zile, 16 ore, 57 minute, 37 secunde
ne mandrim cu alin FELICITARI ALIN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!jud.VRANCEA nu treceti usor cu vederea
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.