Sport

Coloana de stiri sportive: Cum se învîrte roata

Ziarul de Vrancea
13 feb 2012 799 vizualizări
Zambia a cîştigat Cupa Africii pe Naţiuni la Libreville, exact acolo unde cea mai bună naţională a sa din toate timpurile a pierit într-un accident aviatic * în finală, zambienii au învins după 18 lovituri de departajare, marea favorită, Coasta de Fildeş

Echipa naţională a Zambiei a cîştigat cea de-a 28-a ediţie a Cupei Africii pe Naţiuni, după ce a învins, duminică, în finală, la Libreville, cu scorul de 8-7 după loviturile de departajare, reprezentativa Coastei de Fildeş. La finalul celor 120 de minute de joc, scorul a fost egal, 0-0. Ivorianul Drogba a ratat un penalty în minutul 70. La loviturile de departajare s-a transformat totul pînă la scorul de 7-7, marcînd şi Drogba care şi-a răzbunat ratarea din timpul regulamentar. A fost, totuşi, o ratare, fundaşul Coastei de Fildeş, Bamba, însă arbitrul a dictat repetarea loviturii deoarece portarul Mweene s-a mişcat înainte de execuţie şi Bamba a înscris. Ivorianul Kolo Touré a fost primul ghinionist, şutul său fiind parat de Mweene, însă Kalaba a tras şi mai slab, în afara terenului. Ivorienii au trecut un moment greu, dar n-au putut specula momentul propice, un alt jucător cu renume, Gervinho, trăgînd defectuos. Însă Sunzu n-a mai ratat şi trofeul Cupei Africii a luat direcţia Zambiei.
Victoria Zambiei are conotaţii deosebite, primul său trofeu survenind în capitala Gabonului, exact acolo unde cea mai bună naţională zambiană a murit într-un tragic accident aviatic (1993)  în timp ce se deplasa pentru un meci în Senegal. Printre starurile de atunci nu se afla cel mai strălucitor, Kalusha Bwalya, care a rămas în Olanda (juca la Eindhoven) fiind bolnav. În prezent, Bwalya este preşedintele Federaţiei de la Lusaka şi toţi jucătorii, în frunte cu selecţionerul francez Hervé Renard, i-au dedicat victoria: "A fost scris undeva să cîştigăm. Am cîştigat în memoria celor decedaţi în accidentul aviatic din 1993. Pentru mine este un succes enorm, nici nu mă gîndeam la aşa ceva înaintea competiţiei. Pe parcursul competiţiei jucătorii au început să prindă încredere şi am avut o forţă care ne-a inspirat şi care a făcut diferenţa. Coasta de Fildeş este o echipă extraordinară şi nu aş fi crezut că e posibil să termini competiţia cu cel mai bun atac şi cea mai bună apărare, dar să nu ai trofeul. În 2010 am pierdut la loviturile de departajare în faţa Nigeriei, care a fost mai puternică mental decît noi. A fost un semn al destinului, pentru noi era scris altceva. Dedic acest succes preşedintelui nostru, Kalusha Bwalya. Ne-am tot amintit de acel accident care s-a produs chiar aici în Gabon şi asta ne-a întărit", a afirmat Renard.
Selecţionerul echipei naţionale a Coastei de Fildeş, François Zahoui, a declarat, duminică, după înfrîngerea din finala Cupei Africii pe Naţiuni, că dezamăgirea este foarte mare:"Nu am intrat prea bine în meci, dar după o perioadă ne-am revenit şi am avut mari ocazii. Am fi putut închide meciul la acel penalty ratat. Zambia a început să creadă şi s-a întîmplat să ajungem la loviturile de departajare. Acesta este fotbalul. Decepţia este foarte mare. Ne aşteptam la un meci dificil. Zambienii au avut o motivaţie foarte mare după accidentul aviatic din 1993, care a avut loc chiar aici la Libreville, dar şi noi ne-am dorit trofeul. Am vrut să cîştigăm, deoarece situaţia este dificilă în Coasta de Fildeş. Cred că emoţiile au jucat un rol important în această finală", a spus Zahoui.
Căpitanul echipei naţionale a Zambiei, Christopher Katongo, a fost desemnat cel mai bun jucător de la Cupa Africii pe Naţiuni. Katongo, care se află la a patra participare la CAN,  a fost desemnat şi cel mai bun fotbalist al finalei. De asemenea, Christopher Katongo se află printre cei şase jucători care au marcat cîte trei goluri la această ediţie a Cupei Africii pe Naţiuni fiind golgeterul competiţiei alături de Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Cheikh Diabaté (Mali), Manucho (Angola), Houcine Kharja (Maroc) şi Emmanuel Mayuka (Zambia). Trofeul fair-play a revenit formaţiei Coastei de Fildeş, care nu a primit nici un gol la această ediţie a Cupei Africii pe Naţiuni.

Se amînă, nu se amînă...


Amînarea etapei a XIX-a a Ligii I, programată la 25 februarie, ca urmare a ninsorilor din ultima perioadă, se va decide în şedinţa Comitetului Executiv al Federaţiei Romane de Fotbal de ieri, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul LPF. "Există solicitări din partea mai multor cluburi privind amînarea etapei din cauza zăpezii. O decizie însă poate lua doar Comitetul Executiv al Federaţiei Romane de Fotbal. Conducerea FRF va solicita o prognoză Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru data de 25 februarie în baza căreia se va supune la vot. Propunerea pentru amînare o va face în şedinţa de vineri fie preşedintele Dumitru Dragomir, fie unul dintre ceilalţi doi reprezentanţi ai Ligii I în Comitetul Executiv", au afirmat, ieri, sursele citate. Etapa a XX-a a Ligii I se va disputa însă la data programată, 3 martie, indiferent de vreme. "Nu se poate amîna şi etapa următoare pentru că nu există date disponibile în calendarul competiţional", a adăugat sursa citată.


Oltchim – lider în grupă


Campioana Romaniei la handbal feminin Oltchim Rîmnicu Vîlcea este liderul grupei a II-a principală din Liga Campionilor, după două etape disputate. În meciul de duminică, de pe teren propriu, Oltchim a cîştigat în faţa echipei franceze Metz Handball, cu 30-21 (18-12). Tot duminică seara, Buducnost s-a impus, de asemenea pe teren propriu, în faţa celor de la Krim Ljubljana, scor 29-21 (13-14). Astfel, după două etape, Oltchim şi Buducnost au maximum de puncte, 4, în timp ce Krim şi Metz au 0 puncte. În grupa I, duminică s-au înregistrat rezultatele: Györ ETO-FC Midtjylland 35-27 şi Larvik HK-Itxako Navarra 23-23. Györ este lider, cu 4 puncte, urmată de Larvik, cu 3, Itxako 1 şi FCMidtjylland - 0 puncte.


Se deschid negocieri Chivu – Inter


Conducerea clubului Internazionale Milano ar vrea să îi prelungească fundaşului Cristian Chivu contractul, fapt confirmat de o întîlnire programată pentru această săptămînă, susţine un celebru jurnalist italian, Gianluca Di Marzio. El a precizat, pe site-ul său oficial, că Ioan Becali va avea o întîlnire cu conducerea grupării, în care aceasta din urmă va propune un nou contract pentru Chivu, însă cu un salariu mai mic decît cel actual. Ioan Becali a declarat, pentru Ilsussidiario.net, că în mod sigur va avea o întîlnire cu oficialii grupării milaneze în această lună. "Sigur ne vom întîlni cu cei de la Inter pînă la finalul lunii, dar trebuie să stabilim o dată care să fie potrivită. Să rămînă Chivu la Inter este prioritatea noastră. Îi respectăm mult pe Inter, Moratti şi Branca, astfel că aşteptăm această întîlnire importantă", a precizat Becali. Cristian Chivu are contract cu Internazionale Milano pînă în vară, iar presa internaţională a scris că s-ar afla în atenţia mai multor grupări, între care şi Real Madrid, Ajax Amsterdam şi Bayern München.


 “Costică Vîlcea” în Comitetul Executiv


Preşedintele grupării CS Gaz Metan Severin, Gheorghe Constantin, a declarat, ieri, agenţiei MEDIAFAX, că fost ales de către cluburile din Liga a II-a să fie reprezentantul acestora în Comitetul Executiv al FRF, alături de preşedintele FC Botoşani, Cornel Şfaiţer.Preşedintele Gaz Metan Severin îl va înlocui în Comitetul Executiv pe Marian Rusen, preşedintele grupării Juventus Bucureşti. Preşedintele CS FC Sporting Craiova, Marian Pălărie, a fost reales reprezentant al fotbalului feminin în Comitetul Executiv al Federaţiei Romane de Fotbal de către Adunarea Generală a cluburilor. Din cauza lipsei cvorumului, alegerile de la nivelul cluburilor cu activitate exclusivă de copii şi juniori nu au putut avea loc, ele fiind reprogramate la o dată ulterioară, cînd se vor desfăşura şi alegerile la nivelul cluburilor de Liga a III-a şi de futsal.


Poliţia în culpă


Neglijenţa poliţiei egiptene la meciul din 1 februarie de la Port Said este în mare parte cauza bilanţului de peste 74 de morţi al violenţelor de la acest joc, conform unui raport preliminar întocmit în urma unei anchete parlamentare. Potrivit cotidianului guvernamental Al-Ahram, poliţia a subestimat posibilitatea violenţelor de pe stadionul din Port Said. "Comisia de anchetă parlamentară a imputat în mare parte responsabilitatea politică aparatului de securitate", menţionează sursa citată. Măsurile de securitate au fost de asemenea criticate, spectatorii nefiind controlaţi pentru a se vedea dacă au arme şi numeroase persoane reuşind să intre în tribune fără bilet. Cel puţin 74 de persoane, între care şi un poliţist, au murit în Egipt, în cursul violenţelor izbucnite după un meci de fotbal, în data de 1 februarie, la Port Said, ceea ce a determinat autorităţile să trimită armata pentru a interveni în acest oraş. Violenţele au început după fluierul final al partidei, cînd sute de fani ai echipei gazdă, Al-Masry, au invadat terenul şi au început să arunce cu pietre şi sticle asupra fanilor oaspeţi, susţinători ai formaţiei Al-Ahly. Forţele de ordine sînt acuzate că au rămas pasive în faţa violenţelor.

Şi francezii merg în sferturi


Echipa Franţei s-a calificat, duminică, în sferturile de finală ale Grupei Mondiale a Cupei Davis, după ce a învins, în deplasare, cu scorul de 4-1, formaţia Canadei, în primul tur al competiţiei. După prima zi, scorul era 1-1: Jo-Wilfried Tsonga a dispus cu 6-1, 6-3, 6-3 de canadianul Vasek Pospisil, iar speranţa gazdelor, Milos Raonic, l-a învins cu 6-2, 6-4, 7-5 pe Julien Benneteau. La dublu: Julien Benneteau / Michaël Llodra – Daniel Nestor / Milos Raonic 7-6, 7-6, 6-3. Tsonga a adus victoria decisivă pentru francezi, 6-4, 6-4, 6-1 cu Frank Dancevic. Sferturile de finală ale Cupei Davis vor avea loc în perioada 6-8 aprilie după următorul program:  Spania – Austria; Franţa – SUA; Cehia – Serbia; Argentina - Croaţia.


Amatori romani în Cuba


Reprezentativa Romaniei de fotbal amator, formată din jucători care evoluează sub licenţa FcPlayer, va participa la un turneu internaţional organizat de Cuba la mijlocul lunii februarie.Turneul care se va desfăşura la Havana este al doilea la care participă selecţionata Romaniei după meciurile disputate anul trecut cu reprezentativa similară a Canadei.Membrii reprezentativei Romaniei sînt jucători amatori de fotbal care participa săptămînal la campionatele FcPlayer. FcPlayer reprezintă o licenţă pentru competiţii de fotbal de amatori. Aceasta este o competiţie privată, neavînd nici o legatură cu Federaţia Romană de Fotbal. Primul club FcPlayer s-a înfiinţat la 3 mai 2003 şi a disputat pînă în prezent peste 500 de etape. În urma mediatizarii acestui tip de organizare fotbalistică în acest moment există un număr de patru cluburi în Bucureşti.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.