Sport

Handbaliste de bronz

Ziarul de Vrancea
20 dec 2010 667 vizualizări
Romania a dezamagit in semifinala cu Suedia, dar s-a revansat in fata Danemarcei si a cucerit prima medalie europeana din istorie, calificindu-se direct la Mondialele de anul viitor

Semifinala: Suedia - Romania 25-23 (14-13)

Au marcat: Cristina Neagu 7 (4 - din 7 m), Ionela Stanca 6, Aurelia Bradeanu 3, Adriana Nechita 3, Valentina Ardean 2, Adina Fiera 1, Oana Manea 1 - Romania; Linnea Torstenson 9 (3), Sabina Jacobsen 4, Isabelle Gullden 3 (2), Johanna Wiberg 2, Nathalie Hagman 2, Kristina Flogman 2, Annika Freden 1, Jessica Hellberg 1, Therese Helgesson 1 - Suedia.

Echipa Romaniei a facut un meci nereusit in fata unui adversar pe care, in conditii de capacitate maxima l-ar fi invins cu usurinta. Si daca in ultimele minute romancele s-au aflat in avantaj de doua ori, meritul principal revine portarului Talida Tolnai, care a aparat exceptional in partea secunda. Suedezele au inceput in forta conducind cu 4-1, iar tricolorele au intrat in avantaj in min. 10 (5-4). Au primit din nou doua goluri, apoi au egalat iar Ionela Stanca a adus Romania la 9-8. Apararea s-a descurcat foarte bine, iar pivotul Oana Manea a facut 10-8. De aici, a intervenit o perioada de realaxare, romancele n-au stiut sa fructifice jocul pe contraatac, iar apararea a gresit, scorul ajungind 11-12 pe final. "Razboiul stelelor" Cristina Neagu - Linnea Torstenson a fost net cistigat de jucatoarea noastra, dar Suedia a terminat in avantaj prima repriza.

Dupa pauza, echipa noastra a fost de nerecunoscut scaderea de randament a Cristinei reprezentind o calamitate pentru Romania. In schimb, a aparut Linnea, o jucatoare completa care ne-a scos peri albi, atit ca realizatoare, cit si ca pasatoare. La eliminarea Oanei Manea, suedezele au marcat doua goluri, pentru ca pe superioritatea nostra, sa marcheze tot nordicele pentru 14-17. Dupa 15-18, a inceput cursa de urmarire: Talida Tolnai, care in prima repriza a alternat interventiile salutare cu primirea unor goluri parabile, a fost senzationala in cea de-a doua si tricolorele au reusit sa egaleze prin Ionela si sa ia conducerea pe unul dintre putinele contraatacuri reusite, prin Adriana Nechita. De la 22-21 pentru noi, echipa n-a mai reusit nimic in atac, iar Talida a facut tot ce-a putut in spatele unei aparari lipsita de concentrare. A intervenit eliminarea Mihaelei Tivadar si spre deosebire de romance, suedezele nu iarta in aceste ocazii. La 22-24, Cristina a ratat din 7 metri, Mihaela a nimerit bara si totul s-a sfirsit.

Cealalta semifinala a fost o incintare. Norvegia a invins Danemarca cu 29-19 (14-10), dominind cu autoritate meciul da capo al fine. Cele mai bune marcatoare au fost Linn Sulland 7, Heidi Løkke 5, Tonje Nøstvold 4 / Rikke Skøv 5, Susan Thorsgaard 4, Ann-Grete Nørgaard 4. In meciul pentru locul V-VI, Franta a invins Muntenegru cu 23-19.


Meciul pentru bronz: Romania - Danemarca 16-15 (9-7)


Au marcat: Cristina Neagu 6 (4), Adriana Nechita 4, Ionela Stanca 2, Valentina Ardean 2, Melinda Geiger 1, Adina Fiera 1 - Romania; Ann-Grete Nørgaard 4, Rikke Skøv 2, Susan Thorsgaard 2, Berit Kristensen 1, Lærke Møller 1, Line Jørgensen 1, Maibritt Kviersgaard 1, Camilla Dalby 1.

Ambele echipe au dorit mult sa cistige acest meci: Danemarca nu concepea sa ramina fara medalii la un turneu pe care l-a gazduit in cea mai mare parte, iar Romania tinea sa scape de complexul finalelor mici si sa faca uitata impresia stearsa din ultimele doua partide. De aici, a iesit un meci aspru, cu multe duritati. Adriana Nechita a inscris primul gol, Romania a condus cu 3-1, dar Danemarca a marcat de patru ori consecutiv (trei goluri pe contraatac), in timp ce fetele lui Voina s-au intrecut in ratari. Minutul 20 a fost ultimul in care a condus Danemarca, tricolorele avind ocazia sa se desprinda la trei goluri, daca nu rata Cristina Neagu din 7 metri la 9-7. Mai mult, echipa Romaniei n-a invatat nici acum sa fructifice superioritatile numerice.

Romania a inceput partea secunda cu un om in plus (Camilla Dallby eliminata), dar pentru putin timp, pentru ca daneza a fost urmata pe banca de Cristina Neagu. Mingile pierdute au inceput sa se adune in contul echipei noastre, sansa fiind reprezentata de jocul slab al danezelor in atac, dar mai ales de interventiile Talidei Tolnai, care a incheiat meciul cu un procentaj excelent: 53 %. "Toto" a aparat aruncarea de la 7 metri a Ann-Gretei Nørgaard si in min. 46, Ada Nechita a dus scorul la 13-10 (min. 46). Insa dupa ce n-au marcat decit un gol in jumatate de repriza, danezele au inscris de doua ori intr-un minut, readucind suspansul in sala din Herning. La 15-13, Cristina a ratat a doua aruncare de la 7 metri, dar danezele, precipitate si exasperate de Talida, au primit un nou gol de la Nechita (16-13, cu cinci minute inainte de final). Dar emotiile nu s-au sfirsit pina in ultima secunda. Camilla Dallby si Rikke Skøv au readus Danemarca la un gol in spatele Romaniei, iar Melinda Geiger a nimerit bara! Talida a fost din nou salvatoarea echipei, aparind a doua aruncare de la 7 metri executata de aceeasi Nørgaard si meciul s-a incheiat cu tricolorele in atac.


Direct la Mondiale


Romania a cucerit prima medalie la Campionatele Europene din intreaga istorie si s-a calificat direct la Campionatul Mondial de anul viitor, care va avea loc in Brazilia. Daca ar fi pierdut meciul cu danezele, ar fi trebuit sa sustina un baraj cu Polonia, pentru calificare. Asa, programul meciurilor din play-off este urmatorul: Polonia - Danemarca, Cehia - Muntenegru, Olanda - Turcia, Spania - Macedonia, Franta - Slovenia, Croatia - Serbia, Islanda - Ucraina si - mare derby - Germania - Ungaria.


Norvegia a cistigat titlul


Campioana olimpica si europeana en-titre Norvegia si-a pastrat trofeul, cistigind ieri, la Herning, finala Campionatului European de handbal feminin, in fata Suediei, scor 25-20 (10-11). Contrar calculelor hartiei, care considerau Norvegia favorita clara, Suedia a avut o prima repriza excelenta, dominind adversara, pe care a invins-o, de altfel, in faza grupelor principale (24-19). Experienta Norvegiei si valoarea jucatoarelor a iesit la iveala in partea a doua, cand a preluat conducerea, 12-11 (min. 33), apoi si-a marit avantajul, 19-13 (min. 45), pentru a se impune in final, cu 25-20 si a cistigat cel de-al cincilea titlu european din istorie. Au marcat: Grø Hammerseng 5, Heidi Løkke 5, Camilla Herrem 4, Lin Sulland 3, Karoline Breivang 3, Tonje Nostvold 2, Marit Fråfjørf 1, Tonje Larsen 1, Nora Mørk 1 (Norvegia), Isabelle Gullden 7, Kristina Flögman 3, Linnea Torstenson 3, Anna-Maria Johansson 3, Matilda Boson 1, Therese Helgesson 1, Annika Freden 1, Angelica Wallen 1. Alaturi de Romania, Norvegia si Suedia sint calificate direct la CM 2011. In plus, echipa Norvegiei s-a calificat direct si in turneul olimpic din 2012



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.