Sport

Doar arbitrii sint de vina?

Ziarul de Vrancea
11 oct 2010 539 vizualizări
Franta - Romania 2-0 (0-0) in preliminariile CE 2012 la fotbal n tricolorii au fost ingenuncheati dupa un gol neregulamentar inscris in min. 83

Franta: Lloris "" Réveillère, Rami, Mexès, Clichy "" M"™Vila, A. Diarra "" Valbuena ("™68 "" Rémy), Nasri ("™74 "" Gourcuff), Malouda "" Benzema ("™86 "" Payet). Selectioner: Laurent Blanc.

Romania: Pantilimon "" Sapunaru, Tamas, Chivu, Rat "" Cocis ("â„¢87 "" Roman), Radoi, Florescu, Zicu ("â„¢46 "" Deac) "" D. Niculae ("â„¢62 "" Marica), Stancu. Selectioner: Razvan Lucescu.

Arbitru: Pedro Proença (Portugalia).

Cartonase galbene: A. Diarra, Mexès / Sapunaru, Florescu

1-0, min. 83: Rémy scapa spre poarta dintr-o pozitie de ofsaid nesemnalizata, intra in careu si inscrie la coltul lung.

2-0, min. 90^4: Gourcuff din 6 metri, in urma unei actiuni de pe partea dreapta a lui Payet.

Meciul de la Paris este simplu de judecat, dincolo de lalaielile patriotarde si ieftin-umoristice ale unor comentatori vaicareti. Franta a invins Romania in ultimele minute, primul gol fiind inscris dintr-o flagranta pozitie de ofsaid, greseala generata de orbul galinaceu al asistentului portughez, nu de comunitatea lusitana de pe Sena. Dincolo de acest deznodamint nefericit, in ciuda unei reprize secunde remarcabile a tricolorilor, Franta a meritat victoria, chiar si cu golul din ofsaid marcat de Rémy. Chiar si la scorul de 2-0, desi al doilea gol a fost consecinta caderii psihice a romanilor. Alte echipe probabil ca ar fi navalit in disperare spre egalare, nu insa si Romania mioritica, dirijata de pe margine de vinovatul perpetuu, Razvan Lucescu. Care a fost ecuatia meciului de pe "Stade de France"? S-au intilnit doua echipe in reconstructie profunda, numai ca reconstructia frantuzeaza se deruleaza mai repede decit cea romaneasca si asta datorita diferentelor de potential dintre cele doua fotbaluri. In lipsa unui Makelele, Alou Diarra pare ca joaca inchizator chiar de pe vremea lui Platini, locul lui Ribéry a fost luat cu brio de Nasri, iar ce frantuz cu minte duce dorul lui Anelka, cind acest Payet este rezeva lui Benzema? Punctul nevralgic este defensiva, din pacate greu de strapuns de o echipa cu doi mijlocasi centrali cu predilectii defensive.

In alcatuirea echipei, Razvan Lucescu a facut o singura eroare: titularizarea lui Zicu, mare la Timisoara, dar prea mic pentru "Stade de France". Lipsa de reactie a machidonului a fost de multe ori originea impotentei ofensive a tricolorilor din prima repriza, dominata clar de francezi, fara prea mai ocazii in afara de "capul" ratat al lui Diarra si bara lui Benzema la care mingea ochise vinclul.

Dupa pauza, selectionerul si-a corectat eroarea, aratind parizienilor ceea ce stiau mai de mult: ca o rezerva la Schalke face mai mult decit un titular la Timisoara. Si tricolorii su jucat altfel. In min. 48, Stancu a scapat spre poarta, a pasat la Florescu sutul acestuia fiind respins, cu noroc de Nasri. E drept, a venit un al doilea "vint" al francezilor, cind bara si Chivu l-au salvat pe Pantilimon de gol, dupa o interventie temerara la sutul lui Nasri, portarul timisorean blocindu-l pe acelasi Nasri, dupa ce zvirluga Arsenalului a facut vid pe partea lui Sapunaru. Momentul de virf al tricolorilor a fost min. 71, cind, la o centrare a lui Marica, Sapunaru a nimerit bara opusa la un sut in diagonala, mingea revenind in bratele lui Lloris. Meciul parea deschis oricarui deznodamint si deznodamintul a fost favorabil francezilor cu sprijinul (hai sa zicem) involuntar al brigazii portugheze.

Cit despre nationala Romaniei meciul de pe "Stade de France" a aratat ca, deocamdata, noua fata are o organizare defensiva ireprosabila, cu Chivu si Tamas imperiali; ca Pantilimon este solutia de viitor pentru postul de portar; ca Florescu isi merita cu rolul de titular, in conditiile penuriei de mijlocasi defensivi. Si in fine, ca nationala Romaniei este in crestere, o crestere mai lenta decit a francezilor. Nu ne ramine decit sa speram ca acest urcus va fi suficient pentru a depasi Albania, Bosnia si Belarus!

Celelalte rezultate din grupa D: Luxemburg "" Belarus 0-0; Albania "" Bosnia 1-1 (1-1). Duro ("˜45^2) / Ibisevic ("™21). Etapa viitoare (marti, 12 octombrie): Belarus "" Albania, Franta "" Luxemburg.

Clasamentul grupei D

1. Franta 3 2 0 1 4-1 6

2. Albania 3 1 2 0 3-2 5

3. Belarus 3 1 2 0 1-0 5

4. Bosnia 3 1 1 1 4-3 4

5. Romania 3 0 2 1 1-3 2

6. Luxemburg 3 0 1 2 0-4 1





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.