Sport

Dopaj cu aprobare medicală

Ziarul de Vrancea
15 sep 2016 569 vizualizări
Grupul de hackeri “Fancy Bears” a dat publicităţii o nouă serie de sportivi care au beneficiat de excepţii de uz terapeutic al substanţelor interzise * printre aceşta se află cicliştii Chris Froome şi Bradley Wiggins, jucătoarea de tenis Petra Kvitova şi canotoarea romană Roxana Cogianu

Canotoarea Roxana Cogianu, medaiată cu bronz în proba de 8^1 de la Jocurile Olimpice de la Rio, a primit, în ianuarie 2011, excepţie de uz terapeutic pentru folosirea unei substanţe interzise, conform dezvăluirilor făcute de grupul de hackeri Fancy Bears, care a spart serverele Agenţiei Mondiale Antidoping. Sportivei romane i s-a acordat excepţie de uz terapeutic o singură dată, pentru substanţa dexametazonă (16 miligrame, aplicată intravenos). Dexametazona este un corticosteroid, fiind folosită pentru tratarea diferitelor afecţiuni care implică inflamaţii.
Fancy Bears a dat publicităţii, în noaptea de miercuri spre joi, o nouă listă de sportivi participanţi la JO de la Rio, care au primit excepţii de uz terapeutic. Alături de Cogianu, pe această listă figurează jucătoarea cehă de tenis Petra Kvitova, autorizată să ia abuterol şi formoterol în 2009, tot formoterol în 2013, jucătoarea americană de tenis Bethanie Sands (hidrocortizon în 2012, 2013, 2014, 2016, prasteron în 2015), cicliştii britanici Bradley Wiggins (salbutamol în 2008, kenalog în 2011, triamcinolon în 2012 şi 2013) şi Chris Froome (prednisolon în 2013 şi 2014). Printre cei 25 de sportivi se află şi un rus, boxerul Mişa Aloian, medaliat cu argint la Rio, la categoria 52 de kilograme, depistat pozitiv cu un stimulent, la un control efectuat în 21 august, chiar în ziua finalei olimpice. Reamintim că grupul rus de hackeri Fancy Bears a postat, marţi la pranz, date medicale obţinute de la WADA, prin care se arată că nume mari ale sportului american, ca jucătoarele de tenis Serena şi Venus Williams, gimnasta Simone Biles şi baschetbalista Elena Delle Donne, participante la JO, folosesc substanţe interzise pe baza unor certificate medicale.
Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a confirmat că a fost victima unui atac cibernetic, susţinad că acesta a fost pus în pracică de un grup rus de hackeri, care a obţinut astfel date medicale confidenţiale ale unor sportivi. " Grupul a accesat date ale sportivilor, inclusiv date medicale confidenţiale, cum ar fi Excepţiile de Uz Terapeutic furnizate de federaţiile internaţionale şi de agenţiile antidoping naţionale, în legătură cu JO de la Rio şi a postat o parte din aceste date în domeniul pubic, cu ameninţarea că va publica şi alte informaţii", a precizat agenţia, într-un comunicat. "WADA a fost informată de autorităţile legale că aceste atacuri au originea în Rusia. Să se înţeleagă că aceste acte criminale compromit în mare măsură eforturile depuse de comunitatea globală antidoping de a restabili încrederea în Rusia după rezultatele raportului McLaren", a declarat directorul general al WADA, Olivier Niggli.
În privinţa situaţiei canotoarei romane s-a pronunţat preşedintele Agentiei Naţionale Anti-Doping, Graziela Vajială:  ”Am primit un mail informativ asupra situaţiei de la WADA, dar la noi nu e problemă, nici măcar cu Roxana Cogianu. Ea a primit această excepţie de uz terapeutic în 2014 de la federaţia internaţională. A avut amigdalită purulentă, a fost operată şi a avut aprobare pentru folosirea de antiinflamatorii. Conform informării de la WADA, în prezent, nu mai sunt alţi sportivi romani ale căror date medicale să fi ajuns la acest grup de hackeri”, a declarat Graziela Vajială, care este de părere că acest scandal afectează grav imaginea WADA, care s-a mai confruntat cu probleme în 2016, între care şi cazurile de dopaj cu meldonium, asupra cărora nu există nici în prezent o rezoluţie.
Graziela Vajială a explicat şi traseul pe care îl urmează un sportiv pană la obţinerea unei scutiri de uz terapeutic. ”Dacă un sportiv este în lotul de testare al WADA, medicul lotului naţional din care face parte sportivul, împreună cu medicul specialist, fac un dosar medical ce merge la federaţia internaţională respectivă şi care acordă această scutire, excepţie de uz terapeutic. Dacă un sportiv nu face parte din lotul de testare WADA, ci din lotul de testare ANAD avem o comisie foarte serioasă, formată din specialişti reputaţi, condusă de doctorul Alexandru Butoi, iar această comisie analizează cazul şi ia o decizie”, a spus şefa ANAD, care a mai precizat că ” acum la iveală în scandalul cu hackerii afectează întreaga politică mondială antidoping”.
CAS
Ultimatum către ruşi
Agenţia Mondială Antidoping a cerut, guvernului rus să intervină pentru stoparea atacurilor cibernetice ale grupului Fancy Bears, după ce serverele sale au fost a doua oară accesate de hackeri, ruşii răspunzand că sunt dispuşi să coopereze în acest sens. "Condamnăm această activitate criminală şi am cerut guvernului rus să facă tot ce-i stă în putinţă ca aceasta să înceteze", a declarat directorul general al WADA, Olivier Niggli, într-un comunicat. Ministrul Sportului din Rusia, Vitali Mutko, a promis sprijinul autorităţilor ruse de specialitate în stoparea atacurilor, precizand totodată că ţara sa nu are nicio legătură cu grupul de hackeri Fancy Bears. "Pană la urmă, Jocurile Olimpice sunt în mainile Comitetului Olimpic Internaţional, să comenteze CIO cu WADA", a declarat Mutko agenţiei R-Sport.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.