Sport

Campioanele de după miezul nopţii

Ziarul de Vrancea
12 aug 2016 1225 vizualizări
Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu au cucerit prima medalie olimpică de aur pentru scrima romanească în probele pe echipe

Joi noapte, echipa feminină de spadă a Romaniei a dat medalia de argint obţinută după victoriile în faţa SUA, pe medalia de aur, învingand în finala olimpică de la Rio de Janeiro puternica echipă a Chinei, campioană olimpică şi mondială, cu scorul de 44-38. Echipa Romaniei, formată din Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu (ultima a evoluat pentru prima dată chiar în finală, a răzbunat eşecurile din probele indivivuale. Este a patra medalie olimpică de aur a scrimeri romaneşti, după cele obţinute de Ionel Drambă (floretă masculin, 1968), Laura Badea (floretă feminin, 1996) şi Mihai Covaliu (sabie masculin, 2000).  În finala cu China, Ana-Maria Popescu a început cu dreptul şi a adus avantaj Romaniei în releul cu Sun Yujie, (1-0). Simona Pop a conservat avantajul în duelul cu Xu Anqi (5-4), iar Simona Gherman a mărit avansul tricolorelor în confruntarea cu Sun Yiwen (9-6). Sun Yujie a redus din diferenţă în releul cu Simona Pop (10-9), dar Ana a ajutat la desprinderea echipei Romaniei, după asaltul cu Hao Jialu (14-9). Simona Gherman a dus scorul la 21-14 în urma unui releu senzaţional cu Xu, iar rezerva Loredana Dinu a făcut ca avantajul să fie maxim, 24-16, în faţa chinezoaicei Hao. Sun Yujie a apropiat China la cinci tuşe (25-30), după confruntarea cu Gherman, dar Ana-Maria Popescu, medaliată cu argint la JO din 2008, a încheiat magistral meciul, cu Xu (44-38).  Medaliile de bronz au fost adjudecate de Rusia (Tatiana Logunova, Violetta Kolobova, Liubov Şutova, Olga Kocineva), care a învins Estonia (Irina Embrich, Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Kristina Kuusk) cu scorul de 37-31 în finala mică.
Pe podiumul olimpic, cele patru fete de aur ale scrimei romaneşti au fost premiate de Octavian Morariu, fost preşedinte al COSR şi membru al CIO şi de Ana Pascu, preşedintele FR Scrimă. 'Rezultatul acesta este al celor care ne-au ajutat. Dacă ar fi să fiu rea, aş putea spune, cu ghilimelele de rigoare, că au venit pe burta goală. Copiii aceia au venit pe timpul lor, şi-au rupt din vacanţa lor să vină să ne ajute. Nu ne permiteam să greşim ca la Londra, să ne antrenăm cu o altă echipă. Era singura noastră opţiune să ne folosim practic de aceşti copii. Deci este şi meritul lor că am ajuns aici, pentru că au încercat pe cat posibil să ne pună probleme şi să ne ajute la antrenamente. Este mare lucru, iar asta înseamnă pură pasiune. Mi-aş dori ca ei să fie cei ajutaţi. Noi chiar dacă primim totul şi ei trebuie să fie ajutaţi, pentru că altfel...'', a spus campioana olimpică, Ana Maria Popescu.  Ea a menţionat că este prea devreme să spună dacă va concura şi la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice. ''Momentan nu zic nimic de Tokyo 2020, dar la anul, la Mondiale, chiar vreau să fiu prezentă. Acolo încă nu mi-am încheiat socotelile. Vom vedea, nu sunt totuşi neam cu Highlander'', a precizat Ana-Maria Popescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.