Social

VIDEO | 20 de morți a provocat până acum gripa în România. În ce condiții se declară epidemia?

Ziarul de Vrancea
20 ian 2019 2003 vizualizări

Creşte îngrijorător bilanţul românilor răpuşi de gripă în acest sezon: 20 de morţi a lăsat în urmă până acum virusul gripal. Ultima victimă este un bărbat de 68 de ani care a decedat sâmbătă la Spitalul Judeţean din Galaţi. Şi el, asemenea celorlate victime, era nevaccinat contra virusului gripal şi, în plus, suferea de boli cronice respiratorii grave. Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a explicat la Digi24 ce condiții trebuie îndeplinite pentru a fi declarată situație de epidemie. Vaccinarea încă este eficientă, în cazul persoanelor care nu s-au vaccinat, dar se întreabă dacă mai e cazul să o facă acum, a ținut să sublinieze ministrul sănătății, precizând că a discutat în acest sens cu specialiștii.

untem în pragul unei epidemii de gripă, dar nu avem încă epidemie de gripă, a declarat Sorina Pintea, duminică, la Digi24. Direcțiilor de Sănătate Publică și Ministerului Educației le-au fost transmise un set de măsuri pe care trebuie să le ia, măsuri stabilite în urma unei întâlniri care a avut loc săptămâna trecută între ministru și specialiști de la Institutul Național de Sănătate Publică. În afară de vaccinul antigripal, care este cel mai sigur mod de a ne proteja, trebuie să respectăm anumite măsuri igienico-sanitare: de evitat aglomerațiile, părinții să-și țină copiii bolnavi acasă, iar în școli să se facă un triaj epidemiologic - adică să se constate dacă un copil prezintă simptomele unei răceli sau nu. De asemenea, spitalele trebuie să limiteze vizitele, a precizat Sorina Pintea.

În acest moment, în România, există zone unde virusul gripal circulă mai intens: București, Constanța, zona de vest a țării. Totuși, din toate județele s-a raportat o creștere a numărului de cazuri de viroze respiratorii.

În ce condiții se declară o epidemie de gripă?

Conform specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică, dacă într-o săptămână numărul de cazuri diagonosticate depășește numărul de cazuri estimate, atunci putem vorbi despre o săptămână epidemică. Dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, atunci putem declara epidemie, a explicat Sorina Pintea. În zonele unde circulația virusului gripal este mai intensă, se poate ajunge și la închiderea școlilor, a arătat ministrul sănătății.

Între timp, au fost județe care au cerut suplimentarea numărului de vaccinuri primite de la Ministerul Sănătății, în timp ce altele nu. „Am discutat deja cu distribuitorul, există un număr de vaccinuri care poate fi asigurat săptămâna viitoare și o să vedem dacă mai e necesară depășirea acestui număr de vaccin”, a spus Sorina Pintea, dând asigurări că vaccinarea făcută acum încă se poate dovedi eficientă. 

Text informații + VIDEO:digi24.ro

Ce se întâmplă în Vrancea

În urmă cu câteva  zile ,într-o adresă  trimisă  Spitalului Județean Focșani, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, prin Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, le-a solicitat  medicilior și asistenților șefi de secție să restricționeze accesul vizitatorilor în secții, în special în cele de risc.În adresă se menționează , că urmare a incidenței crescute a afecțiunilor respiratorii acute înregistrate de la începutul sezonului gripal (3481 de cazuri), numărul acestora fiind triplat față de sezonul precedent, medicii și asistenții șefi de secție/compartiment au următoarele obligații: restricționarea accesului vizitatorilor în secțiile și compartimentele spitalului, în special în cele cu risc precum Hematologie și Oncologie, (limitarea la maxim două persoane, timp de vizită maxim 10-15 minute pentru pacienții nedeplasabili). Aceștia vor fi echipați corespunzător, cu pelerină și mască. Pentru pacienții deplasabili, vizitele se vor face în sălile de așteptare anexate fiecărei secții. În secția Neonatologie, accesul vizitatorilor este interzis.

Pacienții internați în alte secții, în afara secției Boli infecțioase, care prezintă simptomatologie specifică gripei, starea acestora nepermițând transferul în secția infecțioase, vor fi izolați în cadrul secției din care provin într-un salon inscripționat ca izolator cu respectarea măsurilor specifice bolilor cu transmitere aerogenă.

De asemenea, se va responsabiliza un asistent pentru respectarea acestei măsuri. Se recomandă efectuarea riguroasă a triajului epidemiologic al personalului medical, vizitatorilor/aparținătorilor și elevilor aflați în practică. Personalul medical cu simptomatologie respiratorie va fi scos temporar din sectorul de activitate. DSP mai solicită folosirea corectă și completă a echipamentului de protecție de către întreg personalul care intră în contact cu pacienții (inclusiv masca ce va acoperi atât nasul cât și gura), spălarea riguroasă a mâinilor după fiecare manevră medicală, vaccinarea antigripală a personalului medical care până în prezent nu a fost imunizat, intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție, interzicerea cu desăvârșire a consultațiilor ambulatorii în secțiile din spital. Nerespectarea acestor sancțiuni va atrage de la sine sancțiuni.

La nivelul județului Vrancea au fost înregistrate pănă acum trei cazuri de gripă  confirmate de probele de laborator.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.