Activitate specială în cadrul proiectului ”Adoptă un bunic” organizată de DJS Vrancea și Asociația ”Voluntariat pentru Viață” Mărășești
Direcția Județeană de Sport Vrancea – Centrul de Tineret Focșani în parteneriat cu Asociația Voluntariat pentru Viață din Mărășești organizează o activitate specială în cadrul proiectului "Adoptă un bunic". Evenimentul se numește "Sport, Sănătate și Spiritualitate" și se va desfășura marti-13 iunie 2023 în localitatea Buciumeni. Participantii la aceasta activitate vor fi aproximativ 20 de tineri voluntari de la diferite licee din județ alături de 35 de beneficiari ai Programului de Interes Național:”Servicii sociale de asistență comunitară pentru persoanele vârstnice”, pe care asociația Voluntariat pentru Viață îl desfășoară în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Proiectul este organizat cu spijinul Sindicatului Național Sport și Tineret, Transport Public Focșani și Decathlon Focșani care s-au implicat și au susținut și alte proiecte de voluntariat ale Centrului de Tineret Focșani.
Activitatea "Sport, Sănătate și Spiritualitate" din cadrul programului de parteneriat "Adoptă un bunic" va fi o activitate intergenerațională, un schimb de experiență între generații bazat pe empatie, înțelegere, integrare, comunicare și respect.
După deplasarea la Buciumeni, evenimentul va începe cu o plimbare în aer liber prin pitoreasca localitate unde participanții vor avea ocazia să se bucure de frumusețea naturii și să facă mișcare într-un mediu sănătos și plăcut. Apoi, vom vizita Mănăstirea Buciumeni, unde vom avea ocazia să ne bucurăm de liniștea și spiritualitatea locului.
Activitatea are ca scop promovarea unui stil de viață sănătos, încurajarea practicării activităților în aer liber, a practicilor spirituale benefice pentru sănătatea mintală, atât în rândul tinerilor cât si a persoanelor vârstnice.
De asemenea, Centrul de Tineret Focșani - Direcția Județeană de Sport Vrancea și Asociația Voluntariat pentru Viață din Mărășești promovează prin acest proiect:
- Voluntariatul în rândul tinerilor-pentru dezvoltarea lor personală;
- Comunicarea între generații-deoarece îmbătrânirea scade moralul iar dacă adulții în vârstă se bucură de compania tinerilor, funcțiile cognitive, emoțiile și sănătatea lor au de câștigat. În ciuda decalajului generațional, există preocupări compatibile cum ar fi învățarea, dezvoltarea și educarea continuă, promovarea valorilor, transmiterea obiceiurilor;
- Minimizarea discriminării bătrâneții și promovării prieteniei;
- Eliminarea stereotipurilor - răbdarea tinerilor joacă un rol cheie, pentru că de cele mai multe ori vârsta înseamnă anumite etichete.
Așa cum tinerii vor descoperi evenimentele trecute povestite de bunicii lor, obiceiuri si valori transmise de aceștia, adulții în vârstă se vor bucura de relațiile cu alte generații pentru a înțelege modul de utilizare a noilor tehnologii, muzica și orice subiect care le trezește interesul, îmbunătățindu-și astfel starea de spirit.
Director Executiv, Responsabil proiect,
Daniel Gongu Consilier, prof.Orania Zdrîncu
Comunicat de presă