Social

Medicii atenţionaţi: CAS recunoaşte patru tipuri de reţete

Raluca Manolache
21 ian 2013 6309 vizualizări
Medicamentele stupefiante şi psihotrope nu se eliberează pe reţete electronice, ci pe formulare speciale

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea îi atenţionează pe furnizorii de servicii medicale că în acest moment sunt recunoscute patru tipuri de reţete, trei prescripţii electronice şi formularele pentru stupefiante şi psihotrope. Este vorba despre prescripţia electronică online, semnată de prescriptor şi validată electronic şi încărcată online în sistem. Aceasta se imprimă, medicul pune parafa şi semnătura olografă, iar mai apoi ajunge la pacient. Prescripţia electronică offline „la cabinet” este utilizată în cazul în care nu funcţionează internetul şi cea  offline pretipărită, “de domiciliu”. “Se pretipăreşte un stoc suficient de formulare «de domiciliu» pe care se completează, ulterior, la nevoie, de mână (cu litere de tipar) datele de identificare ale pacientului, codul de  diagnostic, medicamentele, data. Se înmânează pacientului 2 exemplare, de preferinţă A4 cu 2 A5 pe ea, dar există şi posibilitatea de a fi tipărită fiecare reţetă pe câte un A4 pentru a fi mai lizibilă; parafată, semnată şi ştampilată, obligatoriu. Medicul trebuie să o transcrie în aplicaţie şi să o încarce în SIPE cât de prompt poate. Încărcarea în SIPE este obligatorie până la sfârşitul lunii, pentru a fi evitate orice inconveniente. Farmacia trebuie să introducă datele de identificare ale pacientului, ale persoanei care ridică medicaţia şi ce medicamente eliberează. Datele de identificare ale prescriptorului (furnizor, medic, cod parafă) sunt preluate automat din codul 2d, pretipărit. Are aceeaşi valoare cu cea de la punctul 2, dar presupune ca farmacistul să introducă datele scrise de mână”, detaliază reprezentanţii CAS. Prescripţiile pentru stupefiante şi psihotrope nu sunt în format electronic, nu se prescriu şi nu se eliberează pe reţete electronice. Aceste medicamente se prescriu şi se eliberează pe formulare autocopiante speciale. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.