Social

Vrancea, codaşă la folosirea reţetei electronice

Raluca Manolache
5 aug 2012 961 vizualizări
în luna iulie au fost prescrise 618 reţete în format electronic u doar 43 de farmacii din cele 84 din judeţ sunt apte să elibereze reţete electronice

Vrancea este un judeţ codaş la folosirea reţetei electronice.  Medicii de familie, specialişti şi farmaciile nu au folosit în foarte multe situaţii noua metodă electronică de prescriere şi eliberare a medicamentelor. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a întocmit o situaţie cu reţetele prescrise electronic în prima lună de funcţionare a sistemului, iar Vrancea figurează în ultima parte a listei. Astfel, la nivel naţional s-au înregistrat aproape 85.000 de reţete prescrise electronic, dintr-un total de 88.268 de documente validate, cele mai multe 8.127 fiind în Bucureşti. Conform presei centrale, la polul opus, cu cele mai puţine prescrieri în noul sistem, se află casele de asigurări de sănătate din judeţele Braşov (327 prescrieri şi 141 eliberări), Sibiu (487 prescrieri şi 254 eliberări), Caraş-Severin (433 prescrieri şi 236 eliberări), Sălaj (487 prescrieri şi 254 eliberări), Galaţi (567 prescrieri şi 336 eliberări), Vrancea (618 prescrieri şi 353 eliberări) şi Alba (634 prescrieri şi 290 eliberări). Dacă unii medici nu s-au acomodat cu noua metodă de prescriere a medicamentelor, în cazul farmaciilor mai sunt şi situaţii în care acestea nu au dotările necesare pentru a putea vizualiza reţetele în sistemul informatic. Ultima situaţie întocmită de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea arată că doar 43 de farmacii din cele 84 de unităţi sunt apte să elibereze medicamente în baza reţetelor electronice. Pană la sfarşitul anului în curs va fi o perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, timp în care prescrierea clasică  va merge în paralel cu cea  electronică. Oficialii de la Bucureşti spun că furnizorii nu au nevoie de o aparatură specială care să faciliteze prescrierea reţetei electronice. Aceasta se va face pe calculator, laptop, printarea va necesita o imprimantă, iar transmiterea on-line presupune o conexiune Inet. Citirea codului de bare se va face la farmacii cu un cititor 2d compatibil cu softul utilizat în farmacii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.