Social

Medicii, obligaţi să explice pacienţilor efectele medicamentelor prescrise şi costurile acestora

Ziarul de Vrancea
14 mar 2012 1039 vizualizări
Medicii vor prescrie pacienţilor medicamentele cu şi fără contribuţie personală de care beneficiază pentru o anumită suferinţă şi le vor explica tipurile de tratament existente, efectele produselor recomandate, dar şi contribuţia personală pe care ar urma să o suporte pentru acestea.

Prevederile sînt cuprinse într-un proiect de ordin pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului Cadru privind acordarea asistenţei medicale, supus dezbaterii publice pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Potrivit proiectului, medicii trebuie să le dea pacienţilor tratamentele adecvat şi să le prescrie medicamentele cu şi fără contribuţie personală de care aceştia beneficiază. De asemenea, medicii trebuie să îi informeze în prealabil pe pacienţi despre tipurile şi efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmează să le prescrie, precum şi despre nivelul contribuţiei personale pe care pacienţii urmează să o suporte. În situaţia în care partea de contribuţie personală nu poate fi susţinută financiar de către pacient, medicul poate recomanda alte medicamente care să răspundă cerinţei în ceea ce priveşte nevoia de tratament a acestuia. "Medicii vor asuma tratamentul prescris. Adică ei vor trece pe reţetă atît denumirea comună internaţională a produsului cît şi denumirea comercială - aceea din farmacie (în paranteză), după ce i-a explicat bolnavului tratamentul prescris, iar acesta a optat pentru una dintre variantele recomandate de medic. În acest fel, pregătim introducerea din iunie a reţetei electonice care va permite o evidenţă reală şi continuă a prescripţiilor de medicamente", a declarat ieri preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Fără programare, şi bolnavii cronici plătesc

Proiectul mai prevede că pentru bolnavii cu suferinţe cronice, medicii de familie şi cei din ambulatoriu de specialitate au dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacă pacienţii solicită efectuarea serviciilor înaintea datei programate. În aceste situaţii, medicii de familie nu vor elibera bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate. "Bolnavul cronic primeşte tratament odată la trei luni, este greu de crezut că în acest interval nu poate fi programat. Dacă însă pacientul cronic care nu este urgenţă vrea să fie consultat fără programare, atunci va plăti consultaţia. Contravaloarea acestui servicu va fi stabilită de către medicii de familie sau de către specialişti'', a declarat directorul general al CNAS, Dorin Ionescu.

Coplata aplicată la pensiile de peste 740 de lei este constituţională

Coplata pentru unele servicii medicale aplicată la pensiile de peste 740 de lei este constituţională, a decis Curtea Constituţională. "Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că dispoziţiile art.259 alin.(2) din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, sînt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei", precizează CCR. Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Conform legii, de la coplată sînt scutiţi copiii pînă la vîrsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sînt elevi, absolvenţi de liceu, pînă la începerea anului universitar, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, sînt scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de pînă la 740 de lei pe lună. Ministerul Sănătăţii preciza, la momentul adoptării actului normativ în Guvern, că de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane. De asemenea, ministerul estima că prin coplată se vor adăuga 378 de milioane de lei anul sistemului de sănătate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.