Meniu de sărbătoare pentru bolnavi
Cei care nu vor putea sta alături de cei dragi la masă în prima şi a doua zi de Crăciun se vor putea înfrupta din produsele tradiţionale pe care sigur le-ar fi consumat şi acasă. „Ca în fiecare an, Spitalul Judeţean de Urgenţă respectă tradiţia de sărbători şi oferă pacienţilor care rămîn internaţi în zilele de Crăciun un meniu tradiţional. Aceştia vor primi la masă sarmale în foi de varză cu mămăliguţă, muşchi tocat, cîrnaţi cu piure, cozonac şi fructe”, ne-a detaliat Alina Pelin, purtătorul de cuvînt al Spitalului din Focşani. Medicii le atrag însă atenţia gurmanzilor să aibă grijă cît şi ce mănîncă pentru a nu ajunge la spital. Astfel, consumul moderat de alimente şi alcool, în special în această perioadă, poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi obezitate. Şi aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanţie afişat pe ambalaj. Este recomandat şi exerciţiul fizic de cel puţin trei ori pe săptămînă, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. De asemenea, alcoolul, chiar dacă, pe moment, dă senzaţia de încălzire a corpului, în canităţi mari poate produce deshidratarea acestuia. (Raluca MANOLACHE)